De la tatăl deștept – pentru copilul tâmpit

Tu ești chiar tâmpit! La capul tău sec…!

E un fragment dintr-o declarație… părintească, făcută pe stradă – așa, ca de la tată la fiu.
Băiatul avea vreo 10 ani și părea familiarizat cu acest tip de muștruluială. Tatăl era furios – din glas, dar avea o figură care nu exprima nimic.
Așteptam la semafor. Ei doi și cu mine. Eu nu făceam parte din plan căci, în momentul în care m-a văzut, bărbatul s-a rușinat și și-a înghițit cuvintele.

Puțin mi-a păsat de rușinea lui. Dar, vorbele mi-au ramas întipărite adânc, în minte. Din păcate, sunt încă mulți părinti care fac educație – cred ei – cu parul și cu jigniri. Ce să le vorbești lor despre dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului…? Ce pretenții să ai, mai apoi, de la copiii pentru care „te iubesc” și prostule” sună la fel…? Or, de la cei pentru carete iubesc” nu sună în niciun fel?
Tatăl s-a rușinat pentru că l-am auzit eu, nu pentru ceea ce a spus, nu pentru că și-a jignit copilul. În intimitate, rușinea nu există. Dar există, din păcate, consecințe. Pentru fiecare dintre faptele și vorbele noastre.

ciuperci otravitoare

Vezi și: ce înseamnă să-ți drăcuiești copilul (sau pe oricine altcineva)

Vezi aici „modele” de:

* limbaj și educație de tată

* limbaj și educație de mamă

Dorește-ți să te implici din tot sufletul în educația copilului tău! Dincolo de iubirea pe care o oferim copiilor, a-i crește e o știință! Participă la cursuri de parenting, citește cărți, informează-te, implica-te!

P.S.: Sunt și copii care folosesc cuvinte usturătoare atunci când se adresează părinților. Și aici, într-o primă fază, e tot vina celor mari, care n-au știut să se implice, să educe, să se impună (și nu ma refer la forță), să-i învețe respectul. [Și eu am facut-o pe mama vacă încălțată, recunosc – dar una e prostia copilarească și alta e jignirea pe bune.]

S-ar putea să-ţi placă şi...

3 comentarii

  1. Cursurile de parenting sunt foarte bune. Am participat si eu la unul acum vreo 2 ani, intr-un moment cand nu mai stiam cum sa ma inteleg cu copiii. E greu pentru generatia noastra sa fim calmi si sa stim cum sa lucram cu copiii daca nu ne invata cineva, mai ales ca noi am fost crescuti cu „bataia e rupta din rai”.

    1. Eu am primit cele mai bune lecții de parenting direct din familie. Din punctul ăsta de vedere, sunt o norocoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *