Explicaţiuni,  Pentru minte,  Şcoala părinţilor

Inteligenta emotionala

Dupa cum spuneam si in postarea anterioara, in care anuntam subiectul de azi, doar 23% din coeficientul de succes se datoreaza aptitudinilor intelectuale, in timp ce capacitatile emotionale au un merit de 77%. Despre IQ se stie, da? In continuare, vom vorbi despre INTELIGENTA EMOTIONALA (IE).

EQ - inteligenta emotionala - mapa mentala

IQ si IE nu sunt concepte contrapuse, ci numai diferite. In realitate, toti avem o minte care gandeste si una care simte – mintea rationala si mintea emotionala – intre care exista echilibru si stransa colaborare.

Persoanele dezvoltate emotional sunt cele care isi guverneaza adecvat sentimentele, stiu sa interpreteze si sa relationeze cu sentimentele celorlalti, se bucura de o situatie avantajoasa in toate domeniile vietii.
Cine nu-si poate controla viata emotionala se afla in lupte interne constante, care ii consuma din capacitatea de lucru si il impiedica sa gandeasca limpede.

EXISTA TREI ALTERNATIVE DE A TRAI O EMOTIE:
* A schimba cauza
– a actiona direct asupra emotiei.
* A schimba emotia – a actiona pentru a schimba senzatiile interne si nu situatiile externe.
* A nega ca avem o emotie – implica a ne amagi pe noi insine, a nega existenta emotiei si a incerca sa mascam cu o alta emotie, falsa.

EMOTIILE DE BAZA sunt: bucuria, afectiunea, frica, furia, tristetea.
Emotiile se pot combina si astfel se obtin o infinitate de sentimente compuse. De exemplu:
Afectiune + Bucurie = Gingasie
Bucurie + Furie = Revansa
Frica + Tristete = Durere
Frica + Furie = Ura

Inteligenta emotionala este formata din CINCI COMPONENTE: autoregenerarea (stapanirea de sine), autocunoasterea, motivatia, empatia, abilitatile sociale. Aceste componente sunt interconectate in forma complexa.

AUTOREGENERAREA

A fi in stare sa te recuperezi rapid din problemele in care te lanseaza viata.
Se divide in cinci aspecte cheie:
* A-ti frana impulsurile. Cu cat esti mai critic, cu atat mai multe probleme care sa te deranjeze vor exista. A accepta sfatul de a numara pana la 10 poate fi de multe ori o buna idee.
* A te distanta de probleme si de tine insuti. A incerca sa te indepartezi pentru o vreme de motivul care produce iritatii si a reveni, mai apoi, cu o alta perspectiva de a vedea problema.
* A te exprima intr-o maniera placuta, nu agresiv. Este important sa distingi intre formele de comportament ferme si agresive. Fermitatea include respect pentru propria persoana si pentru sentimentele celorlalti.
* A fi flexibil. Cand e imposibil sa-ti obtii scopul, pentru propria stare de bine uneori e preferabil sa recunosti si sa accepti acest fapt. Cu cat se incearca fortarea lucrurilor, cu atat mai frustrat te poti simti.
* Dirijarea comportamentului non-verbal. Limbajul corpului e atat de evident incat, de multe ori, comunicarea non-verbala este cea care trimite semnale despre adevaratele noastre emotii interne.

AUTOCUNOASTEREA

A fi constient de tine insuti si a fi atent la starile interne pe care le ai, fara sa reactionezi impotriva lor si fara sa le judeci.
Sase aspecte cheie :
* A te respecta pe tine insuti. A obtine echilibru intre acceptarea sentimentelor interne si respectul pentru sentimentele celorlalti.
* A fi onest cu tine insuti. A fi autentic, realist, cunoscand puterea si limitarea sentimentelor tale si actionand in acord cu ele.
* A lasa un moment de respiro logicii si rationalitatii. A lua in serios instinctele.
* A fi pozitiv. A fi constient de tine insuti, a avea incredere in propriile capacitati, dar nu pana intr-un punct de optimism fara sens.
* A asculta pe ceilalti. Trebuie sa asculti activ si deschis, pentru a incerca sa dai un sens la ceea ce asculti.
* A intelege impactul tau asupra celorlalti. Trebuie sa fii atent la forma in care raspunzi propriilor emotii si, in acelasi timp, sa fii atent si sensibil cu ceilalti.

MOTIVATIA

Se refera la forta care da energie si dirijeaza comportamentul care ne ajuta, individual si in grup, sa ne obtinem scopurile.
Patru aspecte cheie:
* Stradanie pentru imbunatatirea si obtinerea de standarde inalte. A-ti cunoaste obiectivele. Atentie, nu exista obiective usoare!
* A-ti propune atingerea scopurilor. Daca ai un scop, te simti mai puternic si mai sigur ca vei obtine ceea ce cauti.
* A prelua initiativa si a urmari oportunitatile. A avea puterea de a vedea o victorie sau o infrangere personala ca pe o oportunitate de progres.
* A fi optimist chiar si in fata adversitatilor. A ajunge la niste rezultate ca o consecinta a circumstantelor care nu tin de tine, in loc de a le privi drept esecuri personale.

EMPATIA

Cere calm si receptivitate suficiente, pentru ca semnalele subtile manifestate de sentimentele altor persoane sa poata fi captate si reproduse de creierul nostru emotional.
Patru aspecte cheie:
* A fi sensibil si a-i intelege pe ceilalti. A-ti lua timp pentru a incerca sa intelegi punctele de vedere ale celorlalti. A recunoaste ca propriul tau punct de vedere nu e unicul apt de a fi luat in considerare.
* A face din nevoile si interesele celorlalti un punct de referinta. A face efortul de a vedea actiunile, evenimentele si situatiile din punctul de vedere a diferiti subiecti si a actua in acord cu ele.
* A ajuta la dezvoltarea/ invatarea celorlalti. Empatia are un rol important in procesul de invatare.
* A fi bine situat din punct de vedere social si politic. A fi capabil de a detecta structurile sociale informale si relatiile de putere ascunse care se gasesc intre grupuri si organizatii.

Persoanele cu ABILITATI SOCIALE sunt adevarate stele care au succes in toate activitatile vinculate relatiilor interpersonale.

Trei aspecte principale:
* A dezvolta si a mentine relatiile interpersonale. Contactul vizual, zambetul, limbajul corporal pozitiv sunt foarte importante. Dar, aceste reguli nu se pot aplica mecanic, ci trebuie sa fii pregatit sa le variezi in functie de context.
* A comunica. A exprima informatii, idei, sentimente, de la unul la altul. Din nefericire, de multe ori ne comportam ca si cum comunicarea ar fi ceva optional – o forma periculoasa de a proceda.
* A lucra cu ceilalti. E un aspect important, care solicita mult angajatii, dar care are o semnificatie mai ampla in afara locului de munca.

DEZVOLTAREA INTELIGENTEI EMOTIONALE

A descoperi, a simti, a nota propriile emotii, acestia sunt primii pasi pentru a fi cu adevarat inteligent.
Sunt cinci modalitati de a dezvolva IE:
* Bunatatea. Cine face bine celorlalti, isi face lui insusi un bine.
* Umorul. A intelege diferenta intre ceea ce ne-am dori si ceea ce ni se intampla cu adevarat. A intelege ca aceasta diferenta o putem interpreta, putem face haz de necaz si putem profita la maxim de bucuria de a trai.
* Jocul. E a face ceva doar din placere. Jocul te mentine in contact cu fizicul, te indeparteaza de emotiile negative si-ti ofera siguranta de sine.
* Arta de a asculta si a rezolva diferente. Persoanele care dispun de usurinta pentru a negocia diferentele si a ajunge la acorduri sunt cele care stiu cum sa faca pentru ca lumea sa le inteleaga punctele de vedere si sa le respecte.
* Abilitatea de a trata cu ceilalti e o arta. Persoanele cu aceste abilitati sunt stapane pe viata lor si au o mare putere de convingere.

Sunt multe beneficii ale IE.
Totul e posibil dezvoltand abilitati de baza ale IE.
Spre deosebire de coeficientul intelectual, DA, este posibil sa imbunatatim inteligenta emotionala odata cu varsta.

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *