OAMENI - în fiecare zi

Un nou Mărțișor de jucărie

Când abia terminasem Globurile cu suflet de acum, din decembrie, Anca Gîlcă m-a întrebat: Urmează Mărțișor de jucărie, nu-i așa? Eram puțin buimăcită – pentru că aveam nevoie neapărat de odihnă și de curaj, ca să mă pot gândi la o altă aventură. Totuși, ideea unei noi ediții mi s-a părut interesantă. Mai ales că Anca nu mă întrebase doar așa, din curiozitate. Voia să știe dacă sunt de acord să se alăture proiectului. Eu să lucrez pe Iași, ea pe Vaslui – și, împreună să extindem bucuria primăverii jucăușe!
Mi s-a părut minunat! Mi s-a părut minunat ca ea să-și dorească se se implice din nou – și, de data aceasta, total – într-o activitate care să ne amintească să fim OAMENI – în fiecare zi!
Anul trecut, de mărțișor, am ajuns la Grădinița Hărpășești. Atunci, nu voiam decât 53 de plușuri, pentru a oferi câte unul fiecăruia dintre copiii de acolo. Rezultatul a fost peste așteptări! Căci, am avut  cele 53 de plușuri, dar și alți câțiva saci de jucării mai mari și mai mici, plus felurite materiale didactice! Nici acum nu uit bucuria din ochii copiilor! Și acum îmi răsună în minte cântecul pe care l-au pregătit, în semn de mulțumire!

După atâta introducere, vă anunț că astăzi, 6 februarie, dăm startul celei de-a doua ediții a campaniei Mărțișor de jucărie!!! Pentru județul Iași, am ales copiii de la grădinița din Cozia. Sunt 25 la număr, cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, frumoși cum nu se poate! La Vaslui, Anca a găsit 33 de copiluți – la două grădinițe apropiate ca distanță – din satele Brăhășoaia și Căntălărești. Despre ei, veți citi mai multe aici.

Revin acum la micuții din Iași – Cozia și vă spun că sunt simpatici și curioși, destul de încercați de viață – dar, senini! Ieri, i-am găsit colorând căluți. Și-i aranjau așa, în toate nuanțele – le dădeau viață și se implicau în fiecare mișcare a creionului, ca într-o poveste! Clasa lor a fost, până anul trecut, în căminul cultural ce risca să li se dărâme în cap. Acum, clasa lor este în incinta școlii. E mai spațioasă și aerisită – e modestă, dar foarte bine îngrijită. Ornată cu lucrușoare făcute de mână și cu mult drag. Într-un colț… sunt câteva jucării. Într-un dulăpior, câteva jocuri și într-o bibliotecă – ceva material didactic.

Am avut intenția, pentru moment, să spun că, totuși, nu o duc atât de rău. Apoi, în mintea mea am pus grămadă toate lucrurile de acolo și am realizat că ele nu înseamnă decât un colț al casei noastre – casă prin care abia te mai poți mișca, de atâtea jucării.

E ok să aibă copilul meu. Dar, aș vrea să aibă și alții! Aș vrea ca toți copiii să se bucure de copilărie și de o varietate a jocului și a jucăriilor! Pentru toți copiii nu putem lupta – cel puțin, nu pentru toți de-o dată. Așa că, de data aceasta, ne oprim la cei din grădinițele din Cozia – Iași, Brăhășoaia și Căntălărești – Vaslui. 25 și cu 33 – în total, 58.

La fel ca și data trecută, pornim cu dorințe minime, pentru rezultate maxime! Bineînțeles, vă rugăm și pe voi să ne veniți în ajutor! Strângem jucării de orice fel și material didactic specific perioadei 3-6 ani. Primim și bănuți – din care vom face cumpărături, în completarea darurilor. Trecem puțin și la capitolul dulciuri – dar ne limităm doar la bomboane, de orice fel, în orice cantități. Pentru că toate grădinițele sunt în incinta școlilor – care au și elevi până măcar la clasa a IV-a, cred că va trebui să împărțim ceva bucurie și în jur. Nu e prea simpatic să auzi petrecerea dintr-o anume sală și tu să nu primești măcar o bombonică, nu?…
La final, vom încerca să fie 58 de plușuri de dimensiuni asemănătoare, la care să le punem fir de mărțișor la gât și pe care să le dăm, individual, copiilor. Să plece cu noii lor prieteni – acasă. Restul jucăriilor și al materialelor didactice pe care Anca și cu mine îl vom strânge se va împărți echitabil – între cele trei grupe – și se vor dona pentru a fi de folos în timpul petrecut de copii la grădiniță.

Spunem Doamne ajută! și ne luăm ca ocrotitori în campanie pe Sfinții 40 de Mucenici. Sperăm ca, până la ziua lor, pe 9 martie, să avem darurile deja împărțite. Căci, am vrea să strângem tot ceea ce se poate până pe 1 martie, iar în săptămâna 4-8 martie să și ajungem, încărcați de bucurie, la micuți!
Vă mulțumesc de pe acum pentru toată implicarea și pentru toată bunătatea de care veți da dovadă! Vă amintesc că nu așteptăm… mult. Din pic cu pic, se pot naște minunății! O simplă jucărie, nu scumpă, nu complicată, nici măcar nouă – poate ferici un copil! Ideea e ușoară. Trebuie doar să ne dorim să o punem în practică!

Hai să oferim un Mărțișor de jucărie!

UPDATE: Vă invităm și pe pagina de eveniment pe care am creat-o pe Facebook.

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *