Explicaţiuni,  Pentru suflet

9 martie – Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia

Pe vremea imparatului Liciniu, s-a pornit o persecutie impotriva crestinilor. Atunci, din ordinul guvernatorului Agricola, toti legionarii din trupele lui au fost siliti sa se inchine idolilor.

Cei care au refuzat, marturisindu-si credinta crestina, au fost arestati. Dupa opt zile, au fost judecati si chinuiti, apoi scufundati in apele aproape inghetate ale unui iezer. 40 de barbati sufereau, dar rabdau.

Sfinții 40 de Mucenici
Foto: Oana Nechifor/ doxologia.ro

Unul dintre ei n-a mai rezistat si a renuntat la credinta. Insa a murit dupa ce-a iesit din apa si a fost dus intr-o baie calda.In acea noapte, unul dintre soldatii care stateau de paza a vazut cum, din cer, coborau patruzeci de cununi luminoase asupra mucenicilor. Una dintre cununi nu-si mai avea mucenicul… Atunci, soldatul s-a aruncat in apa, rugandu-l pe Dumnezeu sa-l primeasca in ceata sfintilor.

Celor 40 de mucenici le-au fost zdrobite gleznele, trupurile le-au fost arse, iar oasele au fost aruncate in lac. Dupa trei zile, Sfintii s-au aratat, in vis, Episcopului Petre si i-au cerut sa-i scoata din apa si sa-i ingroape.

Mai multi crestini s-au dus noaptea si au scos toate oasele care straluceau ca stelele.

UPDATE:

Unul dintre tineri n-a murit nici măcar după ce i-au fost zdrobite fluierele picioarelor. Însă mama lui l-a ajutat să nu piardă cununa muceniciei și adevărata Viață. Citește aici mai în amănunt.

2 Comments

  • anda_elena

    Am inteles ce-ai vrut sa spui. Si ai dreptate.
    Totusi, simt nevoia sa fac putin… comentariu pe text 🙂
    Din pacate, dar si din fericire – nu este vorba doar despre o poveste, ci despre o intamplare adevarata.
    Apoi, groaza nu trebuie s-o simtim doar gandindu-ne la chinurile mucenicilor – din contra, pe ei trebuie sa-i fericim. Groaza e atunci cand realizam ca noi, de multe ori, ne lepadam de Dumnezeu fara sa ne-o ceara nimeni, fara sa ne schingiuiasca cineva. Avem libertate deplina la credinta si totusi, de atatea ori, mergem pe langa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *