OAMENI - în fiecare zi

Globuri cu suflet – din culise

Sincer… mi se pare, cu adevărat, misiune imposibilă să reușesc ceea ce încerc să fac acum. Să îi adun, la un loc, pe toți oamenii buni, care au donat și care s-au implicat în această a patra ediție a campaniei „Globuri cu suflet”, Iași, 2012. Sunt foarte mulți! Atât de mulți, că nici nu mi-am imaginat vreodată! S-au strâns foarte multe! Atât de multe încât, per total, șapte mașini încărcate ochi au plecat spre Lunca Rateș, comuna Scânteia. Opt, dacă luăm în calcul și un Logan cu șapte locuri, care a avut ca destinație satul Moreni, comuna Prisecani. S-au strâns atât de multe, încât nu mă mai minunez de cum au intrat toate în casa noastră – ci, de cât de goală ne pare casa acum, după finalizarea campaniei!…

Cândva, pe la începutul lui noiembrie, discutam cu Lavinia Biberi și-i povesteam despre ideea de a face o campanie pentru copiii din Lunca Rateș. Puteam să pun orice nume acțiunii, dar am întrebat-o pe Lavinia dacă nu-și dorește să duc mai departe numele de „Globuri cu suflet”, nume pus de ea la începuturi, atunci când încă mai era în Iași. Anul trecut m-am implicat în campanie în rol de co-organizator și aveam deja sufletul legat de globuri!
Și, așa a pornit totul! Cu o postare, cu un eveniment creat pe Facebook, cu oameni pe care-i știam și cu oameni de care nu mai auzisem vreodată, cu prieteni, dar și cu simple cunoștințe, cu… lumină multă și cu credința că putem muta munții din loc! Cu rugăciune (insuficientă) la Dumnezeu și la sfinții ocrotitori ai campaniei – Sfinții Împărați Constantin și Elena – și cu rezultate în care Ei chiar și-au spus cuvântul!
N-o să mă mai lungesc prea mult – așa că voi începe să-i amintesc pe cei care s-au implicat. Aproximativ, în ordinea primirii darurilor. Cu mențiunea că mulțumirile nu-mi vor ajunge vreodată!

* Dana-Gabriela este cea care m-a încurajat din prima și cea în fața căreia nu voi înceta să mă plec! Este cea de la care aveam deja o rezervă de bănuți – bani ce au rămas, în continuare, în plicul de rezerve, după nebunia frumoasă care s-a iscat, după valul de daruri și după valul de bani care au venit! Însă, Dănuța nu a făcut doar atât. Ea și-a strâns în fapta cea bună grupul de cunoștințe pe care îl are în Italia și a trimis de acolo pachete, în două rânduri. Prin urmare, avem de mulțumit familiei Bruno și Ritei pentru aproximativ 120 de haine, 11 jucării, opt perechi de papuci; lui Roberto, pentru 50 de euro, Mariei Angela și Corinei Lupu, pentru câte 10 euro.

* Dana Diaconu a donat 150 lei, Dana Iuliana Pavel a oferit 50 de lei. Tot 50 de lei, dar și 20 de cărți noi a adus Alina Stan! Nadia Lăcrămioara Alexandru-Zup a dat nouă haine.  Moș Costică a oferit pijamale şi papuci de casă, Roxana Mihaela Holban – 14 haine, iar cineva care a dorit să-și păstreze anonimatul, nouă plușuri! Doamnele Carmen Ghercă și Viorica Dobre au oferit 150, respectiv 100 de lei. Oana Jalbă a venit cu 16 perechi de papuci și 70 de haine, iar Ioana Stoian – cu opt cărţi. Mulțumesc!

* Cu Oana Nacu m-am întâlnit de două ori și am primit, în total, 120 de haine,13 perechi de papuci, 10 pungi cu câte un caiet, creion, acuţitoare și eugenie, două sticle de Ferum, trei genţi, jucării de bebe, şase periuţe de dinţi şi cinci săpunuri. O persoană care a dorit să-și păstreze anonimatul a donat 11 pluşuri, cinci caiete, trei mănuşi, iar de la Constantin Postolache am avut 27 de jucării şi o tricicletă. În plus, Adina Rachieriu ne-a oferit 63 de cărţi! Mulțumesc!

* Liliana Stanciu a pus în sacoșe 18 perechi de papucei, 29 de haine, un joc, două siropuri de răceală. La Alexandra Harabagiu am găsit 27 de cărţi şi reviste, 14 haine, 6 jucărioare, patru dosare cu şină, toate pline cu foi albe. O altă Alexandra a dăruit 11 pluşuri şi patru haine. Cătălina şi prietenii ne-au umplut cu 18 cărţi, 17 jucării bebe, nouă pluşuri, cinci alte jucării faine, nouă hăinuţe, trei perechi de papucei, trei suzete, două pături şi o pernuţă. Mulțumesc!

* Alina Bugan a trimis 200 lei, iar Valentina Deleanu – 13 haine şi patru perechi de papuci. De la Marcela Şuică am plecat cu zece haine, nouă jucării, trei perechi de papucei şi o pungă de bomboane, iar de la Ines Prodan şi Ionuţ Maxim cu 18 haine. Nu mai puțin de un pătuț pliabil și 13 hăinuțe am primit de la Claudia Geanina BogzaIrina Şubredu a oferit 32 de haine, 21 de jucării, cinci cărţi, iar Adriana Stanciu – 16 jucării și cărticele, plus două jocuri. Mulțumesc!

* De la Raluca Stanciu am primit 50 lei, iar Roşu Olărean Anişoara m-a speriat cu mulțimea de daruri: aproape 150 de cărţi, un atlas botanic, cărticele de rugăciuni, o icoană cu Sfânta Parascheva, un săculeț cu metanii și alte bijuterioare, două albume foto, un tablouaș, trei penare, opt pixuri, cinci caiete și o agendă, două ceasuri, două ornamente de Crăciun, șapte jucării, trei prosoape, două săpunuri, două cămăși, o lenjerie de pat, o față de masă, opt căciuli, fulare, un rucsac, două cutii Humana, una de Bebelac, patru farfurioare-bomboniere, două biberoane, două tetine. A adăugat și un plic cu 20 de lei – din care a specificat să cumpăram baterii. Fix asta am făcut cu ei! Mulțumesc!

* Copiii din clasa a III-a B de la Şcoala nr. 13 „Alexandru cel Bun”, îndrumați de doamna învăţătoare Eugenia Câtia (doamna mea învățătoare, căreia astăzi îi urez La mulți ani!) au fost foarte generoși! De la ei am adunat trei saci şi două sacoşe de haine, două sacoşe de papuci, două sacoşe de pluşuri, cinci sacoşe de alte jucării, 18 jocuri, două cutii cu dulciuri, o sacoşă de cărţi şi rechizite, patru rucsăcei. Mulțumim din suflet!

* Grație firmei Atlas Remus Ltée, din Montreal, Quebec, un pachet a venit de peste mări și țări, la noi acasă.! Un pachet pornit de către Zenaida Dima, cu ajutor de la Roxana Mastecan. În pachet erau 90 de haine, trei penare uriaşe, pline cu creioane, seturi de creioane, pixuri, pensoane, o mapă, o geantă, accesorii de păr, o pungă mare de bomboane! Mulțumim din suflet pentru gândul bun și constant pe care îl trimiteți spre acasă!

* Teofana şi Ciprian Amarie au donat jucării şi cărţi, Cristian Trincă a venit cu două seturi de jucării, iar Mihaela Epure a trimis o sacoşă de haine. De la Alma Andrei am primit zece pluşuri, şase haine, două perechi de papucei. O persoană minunată a oferit 25 de pachețele cu câte un Moş Crăciun şi două globuri de ciocolată, fiecare. Alexandra Puşcaşu m-a bucurat cu trei haine, două cărţi, un joc, iar o colegă bună, de la master, a trimis tocmai de la Suceava, opt pluşuri, 32 de căciuli, fulare, mănuşi, 80 de dulciuri şi 100 de lei! Mulțumesc!

* De la Laura am primit 170 de lei, iar Elena Lăcrămioara Andon a trimis direct la Lunca Rateș şase saci cu haine, dar şi jucării, rechizite, dulciuri. Alți 50 de lei au venit de la un om bun. La fel de bună, Stefy Czeller a donat și ea 50 de lei. Monica Horoiu a trimis patru haine, două biberoane, şase seturi cu câte două caiete, ascuţitoare, radieră, creion, creioane colorate, pensoane, linie, dar și zece caiete, suport creioane, alte pixuri şi creioane. Mulțumesc!

Alice Ciobanu, albinuţa noastră, s-a oferit să ne facă brioșe de post, dar a donat și 15 haine și cinci perechi de papucei. Andrada a dat din lucrușoarele ei – patru jucării, două perechi de papucei, 33 de hăinuțe. Alexandru Popovici a trimis 100 de hăinuțe de bebe, iar Florin Moroşan – trei caiete, trei seturi de creioane, set de 12 creioane, trei Moşi de ciocolată, trei paste de dinţi, trei periuţe şi trei săpunuri. Mulțumesc!

* Gabriela Curelaru a adunat peste o sută de haine, un sac mare de încălţăminte, 40 de jucării, creioane, caiete, penare, alte rechizite, chiar şi mărţişoare! Emilian Voaideş a oferit zece jucării, iar o mamă bună – peste 70 de haine, un cojoc, jucării şi pamperşi. În plus, Vasile Braşoveanu şi colegii lui de la Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor Facultăţii de Filosofie Iaşi au donat 28 de haine, două perechi de papucei, şase cărţi, un pluş mare, opt Moşi Heidi, şapte cutii de ciocolăţele Kinder şi o pungă de bomboane. Mulțumesc!

* La Radio Iaşi, Laura Marin a făcut colectă. A adunat de la Andreea Daraban, Ioana Soreanu, Anamaria Mocanu, Cătălin Bîşcă, Nicu Poenaru, Cristian Ungureanu, Claudia Iacob, dar și de la o altă prietenă – 230 de haine , o sacoşă de şosete şi hamleţi, 20 perechi de papucei, şase cărţi, 82 de jucării şi pluşuri, un om de zăpadă de ciocolată şi o soluţie de făcut baloane. De parcă nu era suficient, Laura a oferit și 50 de lei. Mulțumesc!

* Daniela Grosu a donat 100 de cărţi, 80 de haine, cizme, o umbrelă, două păpuşi. Apoi, soţul doamnei a strâns de la colegii de la Raifaisen 100 de haine, cinci perechi de papucei, 20 de jucării, cinci cărţi, un set plastilină şi 100 de lei. De la Radu Pricop am primit 100 de lei, iar de la două persoane care au dorit să-și păstreze anonimatul – câte 100, respectiv 50 de lei. Mulțumesc!

* Ioana şi colegii de la MediaFactory au adunat peste 120 de haine, o muzicuţă, o pereche de papucei, opt jucării. Alte zece caiete, şapte haine, şase săpunuri și o pungă mare de dulciuri au venit de la un om bun. Diana Gramaticu a donat și ea 30 caiete, cinci blocuri desen, patru seturi de pixuri, patru cutii de creioane colorate, o pungă de bomboane. Apoi, de la Maria Elena am primit două şampoane, patru rezerve săpun, o numărătoare, cinci haine, zece caiete, o pungă mare de bomboane şi 13 prăjiturici. Mulțumesc!

* Octavia Dumitra a oferit o sută de haine, o sacoşă de şosete şi hamleţi, opt papucei, o păturică, trei gentuţe, un portofel, două cărţi şi 90 de jucării. De la Ana Maria Feraru, Mitrea Vladimir Ioan, Mihaela Feraru, Ana Maria Huzum am primit 11 haine, o pungă mare de bomboane, 27 de cărţi, două săpunuri, 27 jucării. Sabina şi Livia Manea au trimis 300 de haine, o sacoşă de hamleţi, chiloţei, şosete, sapte perechi de papuci, 30 şi ceva de jucării, iar Andreea Dumitru a dăruit 15 haine, 20 de caiete, jucării, două jocuri și… o bicicletă! Mulțumesc!

* De la persoane care au vrut să nu le fie menționat numele am mai primit un costum cu pantalon, vestă, sacou, cămaşă, 441,2 lei, echivalentul a 100 de euro, 120 de haine, 20 cărţi, un joc, o geantă, 200 de lei, plus alte 12 jocuri, un set de maşinuţe, o carte de colorat. Mulțumesc!

* Dana Georgiana Chiru mi-a adus 52 de caiete de matematică și 200 de acadele! Florin Adamache şi prietenii Alexandra Bohan, Diana, Andreea Ursu au adunat 48 de haine, doi rucsaci, o curea, şase prosoape, patru perechi de papuci, nouă cărţi, 13 caiete tip 1 şi tip 2, opt seturi de plastilină, 10 seturi de creioane colorate. De la Raluca Codru am primit 15 haine și 20 de jucării. Mulțumesc!

* Andreea Liteanu a adus 80 de haine, peste 20 de jucării, şase perechi de papucei, o lenjerie de pat. Constantin Arnăutu a oferit, de la nepoţica Mara Anastasia Manole – 40 de hăinuţe, două jocuri, şapte pluşuri, zece jucărioare şi o tablă uriaşă. Paul Santa din Baltimore, SUA, a trimis 600 de lei, Adina Zancu a cumpărat două plase de portocale, iar Alex Iulian Vasilescu a adus 90 de cărticele cu acatistul Sfintei Parascheva. Mulțumesc!

* Nu în ultimul rând, Lavinia Biberi, cea care a dus „Globurile cu suflet” și mai departe, la București, a trimis de la prietenii ei, donații speciale pentru Iași, care au însumat 800 de lei! Mulțumesc!

* Mulțumesc din suflet și tuturor celor care au promovat campania în online – printr-un banner, o postare, ori chiar un like sau un share!

* Mulțumesc Sfinților Împărați Constantin și Elena!

Doar ca o scurtă trecere în revistă, donațiile primite arată cam așa:

Mulțumesc, Iustinian Popa, pentru realizarea acestui filmuleț! Dacă încărcam toate cele spre 100 de poze aici, cred că exploda blogul! 🙂

Un alt rezumat a tot ceea ce ați citit și ați văzut mai sus poate consta în a socoti, doar în mare – și, posibil, în minus, că s-au adunat pe puțin 3.000 de haine de toate felurile. Au mai fost aproape 175 de perechi de papuci, peste 350 de cărți și mai mult de 640 de jucării! Ca să nu mai vorbim despre cele aproape 1.000 de bomboane și de alte sute de prăjituri, biscuiți, ciocolate! La toate acestea, trebuie să punem la socoteală și cei aproape 4.000 de lei care s-au strâns! 🙂
Recunosc, nu m-aș fi apucat de treabă, dacă știam ce presupune! Pentru că… știu să nu mă întind mai mult decât îmi e plapuma! De data aceasta, însă, a trebuit să forțez nota și să trag de plapumă, pentru a fi pe măsura așteptărilor. Cu tot ceea ce a însemnat asta – multe nopți nedormite, multe calcule, imposibilitatea de a ne mișca în voie prin casă, renunțarea la copilul meu, în favoarea altor copii… Nu a fost comod, dar am pus mult suflet în toate, pentru a reuși să vă răsplătesc, cât de puțin, bunătatea și implicarea! Și, pentru a reuși să oferim copiilor Globuri cu suflet și o rază de speranță!

Copiii din Lunca Rateș au devenit – de la vreo 70, câți știam inițial, 90! Totuși, pentru că haine și încălțări se strângeau foarte multe, am hotărât să ne extindem și să ajutăm și oamenii din satul Moreni, comuna Prisecani. Apoi, ne-am întors la Lunca Rateș, unde lumea începuse să afle că sunt haine bune de dat și pornise deja să bată în poarta bisericii. În total, în decursul acestui timp, trei mașini au plecat încărcate spre Lunca Rateș – și una spre Moreni. Le-am dat, așadar, de treabă, preotului Ilie Caraghiaur și preotesei Gabriela. Mai puțină treabă, dar suficientă, au avut și părintele Daniel Țifui și preoteasa Ramona Mihaela.

Ajunsă spre finalul campaniei, cu hârtii, hârtiuțe, socoteli și încurcături, am început să-mi fac o părere despre ceea ce poate să conțină fiecare pachet dintre cele măcar 89 pe care trebuia să le ducă Moș Crăciun la Lunca Rateș. Toate, în funcție de vârstă, sex, în funcție de ceea ce aveam și de ceea ce mai trebuia cumpărat. Și-am cumpărat, de toate! Sacoșe pentru fiecare cadou, pungi pentru fructe și pentru dulciuri, baterii pentru jucării, etichete pentru nume, marker… chiar și costum de Moș Crăciun – după ce, de două săptămâni înainte, mă interesasem dacă pot împrumuta.

Am cumpărat 67 de săpunuri, 70 de paste de dinți, 64 de periuțe de dinți, 36 de seturi de creioane colorate, 26 de caiete dictando, 19 căciuli, 76 de mănuși! Am mai cumpărat vreo 70 de pungi de bomboane de pom, 100 de banane și 100 de portocale, șampoane pentru toată lumea, dar și șervețele umede. Pentru că dulcele nu e niciodată suficient, am luat ciocolată, pentru copiii de peste 3 ani. Apoi, în cinstea numelui campaniei, fiecare copil a primit câte un glob cu suflet!

Am mai cumpărat și zece sticle de suc și pahare de unică folosință, pentru serbarea care urma să aibă loc în biserică. Pentru că mai erau bani și pentru că la drumurile de dinainte, părintele Ilie și Gabi plătiseră mereu transportul sacilor, acum, când pe 22, au fost duse patru mașini încărcate de daruri la Lunca Rateș, am decontat eu benzina – 50 de lei pentru fiecare drum, dus-întors, 60 de kilometri, în condiții meteo grele și pe drumuri de te doare capul… Pentru restul săptămânilor, în care am frecat mașina noastră pe toate străduțele Iașului – am îndrăznit să opresc 50 de lei. O fi mult, o fi puțin… aveți dreptul să mă judecați :).

În postarea următoare, voi continua să vorbesc despre oameni buni! Despre cei care m-au ajutat pe 22 decembrie și m-au însoțit la Lunca Rateș, despre surprizele din cadouri și despre surprizele din timpul întâlnirii, despre Moș Crăciun și copii fericiți! Pentru toate astea, vă mulțumesc vouă! Din suflet!

7 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *