Din online

Legăturile private din reţelele sociale

Se pare că, de multe ori, nu înțelegem în ce ne băgăm. Ne lăsăm prinși în mirajul rețelelor sociale, ne bucurăm atunci când descoperim vechi colegi și cunoștințe, apoi acceptăm, mereu, prietenia altor și altor persoane – pe motiv că-s vecinii de alături, că am participat la o petrecere comună sau… pur și simplu.
Ne umplem listele de persoane pe care le cunoaștem mai mult virtual, decât față în față și comunicăm fericiți. Punem poze cu noi și cu ai noștri copii – în toate ipostazele, spunem bună dimineața și noapte bună, dăm din casă unele sau altele. E foarte subțire firul ăsta, de la o comunicare simplă și fără obligații, până la a ne compromite – fără ca măcar să conștientizăm.

În contextul acesta, de câteva zile mă zăpăcește rugămintea care a împânzit Facebook-ul:
Dragi prieteni, vreau să am o legătură PRIVATĂ cu voi. Am postat fotografii ale prietenilor mei (inclusiv cu tine) la care prefer să nu aibă acces și străinii. Cu recentele schimbări ale FB, „publicul” poate vedea acum activitățile de pe orice perete. Acest lucru se întâmplă atunci când prietenii noștri dau „like” sau „comentariu” și în mod automat prietenii lor vor vedea postările noastre. Din păcate, putem schimba această setare numai noi pentru că FB e configurat în felul acesta.
Te rog treci mouse-ul peste numele meu de mai sus (FĂRĂ CLICK), va apărea o fereastră, trece acum mouse-ului pe „prieteni” (de asemenea, fără a face clic), apoi în jos la „Settings” sau „Setari”, faceți clici și o listă va apărea. DEBIFAȚI „COMENTARII & LIKE” și, de asemenea, „Fotografii”. Făcând acest lucru, activitatea mea și-a prietenior mei vor rămâne private.
Acum, copiați și inserați asta pe peretele vostru. După ce văd acest lucru postat, voi face același lucru pentru tine.

Nu sunt expertă. Nu știu dacă se rezolvă, cu adevărat, ceva – prin bifarea acelor setări. Însă, cu siguranță – acele setări nu ne vor aduce mult trâmbițata relație privată! Nu poți fi într-o rețea socială și, în același timp, să te crezi în siguranță și ferit de privirile curioase.
Nu prietenii mei, care nu sunt și ai tăi – îți sunt ție inamici. Pot fi mai periculoși chiar prietenii tăi – cei la care le dai accept din țeavă, fără să-i cunoști nici 30%, dar cărora le spui că-ți dorești o legătură PRIVATĂ cu ei! Fix pe principiul: ferește-mă, Doamne, de prieteni…!
Apoi, cu siguranță, sunt alți ochi – mai mari și mai din umbră, care ne monitorizeză activitatea 2.0 în orice moment. Chiar dacă, la un moment dat, ștergem declarații sau poze, acestea rămân stocate undeva, într-o memorie mare a internetului. Și, da!, pot fi folosite oricând împotriva noastră!
Am atras atenția – și, mai că nu v-am implorat să respectați intimitatea copiilor voștri! Nimeni nu mă ascultă, clar. Și, continui să văd poze care mai de care mai… șocante (?!) și compromițătoare cu bebeluși abia ieșiți din mama lor și, apoi, mai mari cu fiecare zi și fiecare hăinuță… Văd poze cu voi, mai mult sau mai puţin îmbrăcaţi/ îmbrăcate, mai mult sau mai puţin interesanţi/ interesante.
Însă, tot voi, spuneţi că vreţi intimitate şi relaţii private – într-un spaţiu public? Mai gândiţi-vă!…

2 Comments

  • Serafim

    Asta e un soi de „intimități în parc” sau în gară 🙂

    Așa Anda, spune-le. Sunt unii care pricep mai greu și alții care au ajuns mai târziu și nu au prins discuția de la început.

    Rețelele sociale sunt bune dar sunt PUBLICE. Dacă știi să le folosești, pot fi bune. Inclusiv mesajele private. La fel este și telefonul și emailul. Înregistrate și puse la dosar. Nimic rău cu asta atâta vreme cât nu mai apare un Hitler, un Stalin, un Ceaușescu sau altceva de genul ăsta. Istoria ne spune că apare măcar câte unul pe generație. Uneori un regim de genul ăsta durează mai mult de o generație (Pauker, Dej, Ceaușescu) și, evident, are acces la toate datele adunate de regimurile anterioare.

    • anda_elena

      Deci – în locul mesajelor online, sunt bune plimbările în parc. Dar, să nu considerăm aceste plimbări ca fiind chiar intime! :))

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *