Hopa tropa prin oraş

Lanturi pentru Alexandru cel Bun

Pasul 1: Luni intregi, in Piata Voievozilor, spatiul verde din fata Cinematografului Dacia a fost imprejmuit, cu gandul la o fantana arteziana. Gandul a fost… razgandit din diferite motive.

Pasul 2: In fata a ceea ce trebuia sa fie o fantana arteziana a rasarit o statuie a domnitorului Alexandru cel Bun (o idee ok, avand in vedere ca ne aflam in cartierul cu acelasi nume).
Reactia imediata: Copiii din parc au inceput sa roiasca in jurul statuii. Sa se catere pe ea si sa se joace cu masinutele pe soclu. Politistii comunitari patrulau pe aici innebuniti, urland la plozi sa respecte monumentul istoric.

Pasul 3: In aceeasi zona au inceput sa se puna pavele. Numai in fata statuii, copiii s-au jucat zile la rand in nisip.

Pasul 4: Nisipul a fost inlocuit cu marmura, pe care este reprezentata Stema Tarii Moldovei.
Reactia imediata: Pe marmura s-au perindat, intr-un du-te vino ametitor, biciclete, role, trotinete, carucioare, curiosi, oameni cu treaba si oameni fara de treaba.
Simbolul e fain. Dar marmura e sensibila. Se poate zgaria usor. In plus, pe vreme de ploaie sau ninsoare, aceeasi marmura te poate ajuta sa-ti rupi capul. Motive pentru care au urmat pasii 5, 6, 7.

Pasul 5: Din loc in loc s-au scos pavelele care imprejmuiau marmura.
Reactia imediata: Multe picioare in groapa, la propriu.

Pasul 6: In acele spatii s-au montat stalpisori.
Reactia imediata: Mici biciclisti si rolleri au inceput sa faca slalom printre ei.

Pasul 7: Stalpisorii au fost prinsi intre ei cu lanturi. Si nu doar cu un rand, ci doua randuri de lanturi! Acum, Alexandru cel Bun si stema au fost inchisi. Poate salvati, poate exilati. Dar imaginea pe care o formeaza este una care, mie personal, imi displace. Nu pot sa nu compar cele vazute cu o doamna super eleganta, in rochie de seara si cu un colier din scoici la gat.

Intr-o lume ideala, aceste lanturi nu ar avea ce cauta. In lumea noastra, sa spunem ca ele isi gasesc rostul. Dar isi vor gasi si o alta utilitate, sunt convinsa! Vor fi folosite pe post de scranciob si vor fi sarite. Nici sa nu visam ca pe marmura vor pasi doar porumbeii! Cat despre statuie, (chiar daca lipseste calul) ea nu va fi scapata de la calarit de niste biete lanturi.

7 Comments

  • Anonymous

    Stai linistita, lanturile vor disparea curand valorificate de "micii intreprinzatori" Era bine daca ar fi conceput un spatiu verde in jur asa cum este prin alte zari.

  • Anonymous

    draga anda,

    lanturile nu ar fi fost puse acolo daca ar fi fost civilizatie. din pacate, inca inainte de a fi inaugurata statuia, soclul a fost vandalizat la fiecare din cele 4 colturi si poti vedea si tu asta.

    copiii se jucau, adevarat, dar erau si copii mai mari care se dadeau pe role exact in acea zona, circuland cu viteza foarte mare.

    nu in ultimul rand, lanturile s-au pus LA CEREREA locatarilor din zona, care au sesizat aspectele de mai sus.

    poate ai in vedere si cate banci au fost distruse in zona esplanadei din Alexandru, si de ce este nevoie sa cheltuim bani de fiecare data pentru a le reface. si noile statii de autobuz, si noile esplanade din Alexandru si Oancea samd…

  • anda_elena

    Anonim 2 (as prefera sa fie pus un nume acolo, dar, in fine…),
    Am si zis: "Intr-o lume ideala, aceste lanturi nu ar avea ce cauta. In lumea noastra, sa spunem ca ele isi gasesc rostul."
    Adevarat, nu suntem civilizati si e nevoie de ele. Dar nu ingradirea va educa oamenii. Ideea era ca nu trebuie sa credem ca lanturile vor salva de acum statuia sau stema.
    Nesimtirea nu are bariere, din pacate.
    Din punct de vedere estetic vorbind, lanturile alea strica toata imaginea. Ca era, ca nu era nevoie de ele, tie iti place ce-a iesit acum?

  • Un cititor

    Intr-o tara comunista, cu mentalitati de militieni, e normal sa apara lanturile. Nu am vazut nicio statuie in lanturi prin capitalele europene, desi erau pline de rolleri, copii, turisti, chiar si graffiti.

    Intr-o tara normala a disparut de foarte mult timp notiunea de "lanturi".

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *