Digital Talks Iași – comunitatea locală de bloggeri evoluează împreună
Am și eu un blog pe care scriu de aproape 9 ani. E o plăcere nevinovată a mea – o casă virtuală în care mă aciuez atunci când vreau să-mi împart vorbele cu prietenii. În tot acest timp, n-am făcut mare lucru pentru a crește. Nu m-am întrebat prea des de ce fac asta, cum îmi pot construi un brand, cum mă poziționez în comunitate sau cum pot să scot din pasiune și un oarecare venit. Am scris… și-atât. Fără să calculez la fiecare minut câți unici am, fără să aștept vreo răsplată, fără să număr like-uri ori inimioare.
Toate astea sunt bune, zic eu. Recunosc, însă, că-s bune până la un punct. Căci, uneori e cazul să te trezești, să te iei de mânecuță și să te duci să-i asculți pe alții – care-s mai mari și mai faini decât tine și de la care poți învăța să evoluezi.
Ok, deci. M-am dus! La final de iunie am participat la workshop-ul Digital Talks Iași organizat de fetele de la Parenting PR, cele care au creat conceptul Digital Parents Talks. A fost o bucurie să le cunosc și face to face pe Ana Nicolescu și pe Lavinia Pavel, să le ascult, să-mi iau notițe, să-mi lămuresc nelămuriri :), să-mi creez noi întrebări și planuri de viitor.
Ana Nicolescu a fost mai pe înțelesul meu. Jurnalist, pe partea de scris și de suflet. Ea ne-a încurajat să ne creăm o identitate vizuală corectă, să vedem cum și prin ce ne diferențiem de alți bloggeri, ce nevoi acoperim în piață, cum câștigăm încrederea cititorilor și a brandurilor. Tot ea ne-a ajutat să ne întrebăm cum, ce, de ce, când scriem pe blog, care ne sunt valorile, cum putem monetiza blogul. Mai mult decât atât, ne-a reamintit faptul că suntem și că trebuie să rămânem o echipă. Că bloggerii ieșeni, împreună, pot crește comunitatea locală. Că n-avem nimic de împărțit, dar avem multe de câștigat dacă rămânem uniți. There is no competition, because nobody can be me.
Prezentarea Laviniei Pavel a însemnat partea aceea super importantă, dar care pe mine mereu mă strânge în spate. Eu am vorbele la mine și la vedere, pe blog. Însă, ce se întâmplă în spatele blogului nu e un ascunziș numai pentru cititori ci, de multe ori, e chiar și pentru mine o nebuloasă. Așa că informațiile auzite, notate, primite – sunt de atunci citite și recitite, ca să mă mai deștept și eu și să înțeleg că impactul articolelor pe blog se poate măsura, că SEO chiar ajută în blogging – dacă știi cum! –, că de Google Keyword Planner sau Google Analytics trebuie să ne folosim, nu doar să le avem acolo, ca să fie… :). Lavinia a mai explicat care sunt principiile după care funcționează Google și cum vede el blogul, care sunt plugin-urile utile în blogging, cum funcționează Facebook și cum poate fi folosit în beneficiul nostru.
Văleu, văleu… În lume sunt 200 milioane de bloguri și în fiecare lună apar alte 3 milioane de bloguri noi. Mai mult, la fiecare minut sunt publicate 60.000 de postări! Așa că, fiecare amănunt învățat și pus în practică e important. Dacă mai adăugăm ingredientele de bază – dragul de scris, bucuria de a avea cele Șapte pietre și de a ne avea împreună – eu zic că vom reuși să supraviețuim și să fim fericiți și în anii ce vor veni! În online, dar și în offline, unde îmi doresc, cititori faini, să mă opresc mai des și să vă cunosc mai în amănunt!
Întâlnirea Digital Talks Iași mi-a dat emoții de toate felurile, mi-a dat idei, mi-a dat teme pentru acasă, mi-a dat temeri constructive și prilejul de a mă analiza pe toate părțile. Îți mulțumesc, Andreea Ignat, că ai făcut posibilă întâlnirea cu fetele de la București! Mulțumesc din suflet, Ana Nicolescu și Lavinia Pavel, pentru că ne-ați împărtășit din experiența voastră! Mulțumesc gazdei evenimentului, Hotel Bellaria și sponsorilor Skin Novels și Centrul Comercial Auchan. Mulțumesc, de asemenea, Irina Mocanu – ai surprins foarte bine în fotografii curiozitatea, bucuria, încruntarea, uimirea, concentrarea, prietenia, studiul, unitatea și comunitatea! Mă bucur că mi-am revăzut colegii bloggeri mai vechi, că am mai cunoscut o serie, că am participat la un nou eveniment care ne face bine – luați împreună, dar și separat!