Cadouri pentru globuri și steluțe cu suflet – final de campanie
Noi și veșnice mulțumiri se cuvin astăzi, la final de campanie. Nici nu știu cum și când s-a încheiat ediția 2014 a Globurilor cu suflet de la Iași! Cu emoții, cu bucurie, cu pachete și pachețele, cumpărături și calcule, cu zâmbet și lacrimi, cu aplauze și, apoi, cu un somn prelung – din care nu mai reușeam să mă trezesc! Oricât de mult mi-aș fi dorit să scriu vineri seara – ca să fie totul proaspăt în suflet – nopțile nedormite din urmă, stresul și grijile mi-au pus plumb pe ochi și mi-au impus un week-end în pat și în familie.
Îmi cer scuze, așadar, pentru întârziere și, fără să mai lungesc vorba, voi face un rezumat a ceea ce s-a strâns/ cumpărat în campanie, dar vă voi povesti și cum au ajuns darurile la copii.
Dintru început, trebuie să spun că, în urma unei campanii din afara blogului, rămăsesem cu 100 de lei – care urmau a fi cheltuiți sub umbrela OAMENI – în fiecare zi. Așa că, la startul din noiembrie, Globurile cu suflet aveau un avans de 100 de lei despre care am aflat – de la același om care mi-i dăduse inițial – că banii au făcut pui între timp și că, per total, s-au transformat în 1.000 de lei! Uau! Nu-mi venea să cred! I-am mulțumit atunci și nu cred că voi înceta vreodată s-o fac! Nu după mult timp, alți 500 de lei s-au alăturat în plic, în același context – bunătate sub anonimat. Mulțumesc din suflet! Rămân la domeniul bani și anunț că, pe parcursul campaniei, am mai primit 50 de lei și un bon de 15 lei de la Anișoara, 25 de euro (110 lei) de la Claudia, Dragoș și Filip, 75 de lei de la Dănuța, 100 de lei de la alți prieteni buni, 50 de lei de la Corina și 200 de lei de la Ionuț, Simona și Iustina. Vă foarte mulțumesc, cu drag, tuturor!
În ceea ce privește produsele pe care le-am primit, pe Facebook ați fost mereu la zi cu informațiile. Mirela a oferit un cuptor cu microunde și două cutii de creioane colorate, iar Robert Ghercă, un băiat minunat, a făcut cu ajutorul mamei sale o triere prin șifonier și a dăruit băieților 26 de pantaloni, bluze, tricouri, două geci grosuțe, dar și cinci perechi de papuci! Nu după mult timp, Ioana și Constantin au adus cinci perechi de mănuși, 14 perechi de șosete, 14 prosopele și 14 iconițe cu Nașterea Domnului. Următorul cadou a fost de la Anișoara care, pe lângă bani, a mai pus două pungi zahăr, șase perechi șosete, două prosoape, muuuulte baloane, un fular, un parfum, o cămașă, 21 de pixuri, 61 de carnețele, 14 cărți, 23 de caiete, trei orare. Pentru toate și, mai ales, pentru dorința de implicare, vă mulțumesc!
În contextul fericirii mele, când vedeam că toate merg bine, Irina – directoarea și prietena celor 14 băieți din Familia Nostra mi-a vorbit și despre cazul a cinci surioare, care trăiesc în condiții deloc ușoare, alături de mama lor, în blocul fantomă din cartierul Cantemir. Am mers și le-am cunoscut, apoi vi le-am prezentat și vouă drept cinci steluțe – care s-au adăugat celor 14 globuri cu suflet în campanie. Și, așa am continuat strângerea fondurilor, prin grija și nesfârșita voastră bunătate!
Adnana a organizat o mini-campaniei în interiorul campaniei și, alături de prieteni și cunoscuți ne-a umplut spațiile de depozitare :). Am primit trei pachete brichete rumeguș – bune să țină focul treaz în soba steluțelor, un sac cartofi, o pungă de fasole, una de ceapă, trei de mălai, 22 borcane cu zacuscă, untură, compot, gem, mazăre, ardei și conopidă în oțet, șapte paste de dinți, zece periuțe, 17 săpunuri, trei sticle de suc, două sticle de ulei, trei pungi de orez, două de zahăr, 8 x hârtie igienică, un șampon, cinci pungi de paste făinoase, 13 caiete, trei pungi de snacksuri, opt cornuri, 10 x ciocolată, șase pachete biscuiți, 14 prăjituri, trei cutii ceai, bomboane de pom, un fular, 20 de prosoape, cinci carnețele, 2 x șervețele, un orar, două creioane, cinci pungi de pufuleți. Ca să nu mai spun că, în ziua campaniei a venit la fetițe cu o caserolă cu prăjituri și cu o alta cu friptură caldă, dar și cu prietenii din cadrul Asociației Tineretului Ortodox Român, filiala Iași (ATOR) care au adus o sacoșă mare de haine, alimente, pâine și, cel mai important, un bax uriaș de pamperși și șase cutii de lapte praf. Tuturor vă mulțumesc! Iar ție, Adnana, să-ți dea Dumnezeu după sufletul tău bun!
Noi mulțumiri merg la Mihaela, de la care am primit o sacoșă cu 20 de haine, la doamna Diana, care a oferit 30 de hăinuțe, la Ioana – care a îmbogățit biblioteca băieților cu 35 de cărți, dar și cu hărți și cu doi ursuleți simpatici de pluș, la Antonela – care a oferit 25 de haine, 35 de jucării, fețe de pernă, perdea, pătură, trei perechi de papucei de casă, o pereche de ghete, șervețele umede, un top de hârtie, două sticle de suc de roșii, două borcane de dulceață, un șampon, o cremă de ras și un parfum, dar și la Lorena, de la care am primit 16 plușuri minunate, 33 de căciulițe, mănuși, eșarfe, alte hăinuțe, un joc de cărți și 13 cărți!
Vă era dor de mini-campanii? Pentru că, da!, a mai fost una, la inițiativa Roxanei. Alături de prietenele ei, Roxana, Magda și Adriana a adunat: 40 de hăinuțe, trei perechi de papucei, un sac cartofi, șase pungi de paste făinoase, două de mălai, una de fasole, două de orez, două de făină albă, trei de zahăr, trei de cereale, cinci conserve de pateu, cinci de sardine, două de roșii decojite, un delicat, un ketchup, două sticle de suc, trei de ulei, cinci pungi de pufuleți, trei cărticele, o cutie creioane colorate, patru jucării, un joc – covor educativ, cinci cornuri, 20 de prăjituri, 15 eugenii, două pachete mari de biscuiți, 15 caiete, un parfum. Mul-țu-mesc!!!
Uite așa, în tot acest context, ne apropiam de ziua Sfântului Nicolae, a ocrotitorului pe care ni l-am ales în această campanie și a Moșului care trebuia să ajungă la copii. De aceea, ne-am pus pe cumpărături. Pentru că ați fost darnici și bănuții s-au strâns, am putut cumpăra super-necesarele cămăși albe pentru băieți! Nu o cămașă, ci două cămăși pentru fiecare! Adică, 14 x 2 = 28 cămăși! În plus, am mai luat nouă perechi de mănuși și 13 fulare (completarea o avem deja). Pentru că majoritatea produselor primite erau pentru fetițele-steluțe, am început să echilibrăm balanța și să luăm mai mult pentru băieți: detergent automat – 12 kg, un bax mălai, un bax făină albă, două bax-uri ulei, zece pungi orez, două bax-uri zahăr, completare paste și periuțe de dinți, 14 x ciocolată, 14 x Moși Crăciun, 75 caiete dictando și matematică, nouă kilograme portocale, zece borcane mazăre, zece borcane bulion, zece pungi de paste făinoase, un detergent vase, 14 cornuri, cinci șampoane, cinci geluri de duș, două pungi mari de brezel&crackers, un balsam rufe de patru kilograme și peste un kilogram de bomboane – figurine de sezon, trei plase mari și 20 de sacoșe.
În noaptea de joi spre vineri, darurile se puneau pe căprării. Pe-o parte erau darurile pentru băieți, pe alta erau darurile pentru fete. Pe-o parte erau cadourile la comun, pe alta erau sacoșele personalizate, pentru fiecare copil. În fiecare sacoșă a băieților am pus două cămăși albe, mănuși, fular, un carnet mare și unul mic, o iconiță, un săpun, o pastă, o periuță de dinți, o ciocolată și un moș de ciocolată! În sacoșele fetelor am pus câte un pluș mare și unul mic, două eugenii, o prăjiturică, cinci cornuri, cinci bomboane de pom, două portocale.
La comun, pentru băieți am avut detergent 12 kg, balsam rufe 4 kg, două baxuri zahăr, două de ulei, unul de mălai, unul de făină de grâu, unul de orez, vreo 90 de caiete și un număr mare de carnete și carnețele, zece borcane mazăre, zece de bulion, două pungi mari de crănțănele, șosete, parfumuri, spumă de ras, dulciuri, 10 x paste făinoase, șapte kg de portocale, două sacoșe mari de cărți, un top hârtie, 20 prosoape, 5 x șampon, 5 x gel de duș, detergent de vase, trei sticle de suc și haine.
Pentru steluțe am pus: un sac cartofi, patru pungi paste făinoase, o pungă uriașă de cereale, două pungi de orez, trei de zahăr, cinci pungi de pufuleți,cinci borcane gem, compot, dulceață, două borcane tocană, două borcane mazăre, un borcan untură, doup sticle ulei, o sticlă de suc, două pungi de mălai, o pungă mare de fasole și una de ceapă, două sticle suc de roșii, detergent manual, trei conserve sardine, două pateuri, un maggi delicat, cinci prosoape mari și zece mici, pixuri, creioane, creioane colorate, 25 de caiete, carnete, carnețele, șase periuțe de dinți, două paste de dinți, servețele și servețele umede, 3 x săpun, 2 x ceai, 3 x ciocolată, un șampon, cărți de colorat, două pachete uriașe de biscuiți, o cutie mare și o pungă cu jucării, un joc-covoraș deștept – plus tot ce-au adus prietenii din ATOR.
Am păstrat pentru tura/ turele viitoare, una sigur înainte de Crăciun, un sac cartofi, 7 x paste făinoase, două pungi cereale, trei de orez, patru de zahăr, cinci de pufuleți, 11 borcane dulceață, cinci borcane tocană, conopidă, ardei, unul de untură, trei sticle ulei, una de suc, trei pungi mălai, două de făină albă, una de fasole, un ketchup, două conserve de roșii decojite, două de sardine și trei de pateuri, zece prăjituri, cinci eugenii, un ceai și 15 lei. Și le-am păstrat pe toate astea nu că mă dădea spațiul liber afară din casă, ci pentru că am spus că e prea mult să fie totul de-o dată. Din lipsa spațiului în cămăruța steluțelor, dar și pentru impactul psihologic pe care l-a avut cantitatea și așa mare pe care am dus-o.
Astfel, ajungem în ziua în care am umplut trei mașini – a noastră, a Irinei de la Centru și a veșnicului prieten ZU – Ionuț Durbaca (mulțumesc!!!) – și-am plecat s-o facem pe Moș Nicolae. Încă o mașină cu Adnana & CO ne mai aștepta în fața blocului fantomă, plus… o parte semnificativă a locatarilor – unii ieșiți pe la ferestre, alții direct în stradă, alții așteptându-ne pe scări și spunându-ne că nici ei n-o duc mai bine… A fost totul de-o tristețe mare, combinată cu bucuria și timiditatea celor două fetițe mai mici (Andreea Lăcrămioara și Bianca Alexandra) pe care le-am găsit acasă. Surorile mai mari – Sonia Maria și Cristina Gabriela erau la programul afterschool și, din păcate, fetița mijlocie, Narcisa Adriana era și este, în continuare, internată în spital cu pneumonie.
Trezite din somn, cele două micuțe nu știau cum să reacționeze. Nu înțelegeau ce facem noi acolo, de le privim cu atâta drag, dar și cu atâta curiozitate. S-au lăsat, însă, iubite, alintate, pupăcite și ne-au zâmbit cum numai ele știau să o facă!
Am coborât cu o destul de mare durere în suflet conștienți că, după ce proviziile se vor termina, viața micuțelor va reintra în același normal în care s-au născut și în care sunt crescute…
Din Cantemir am urcat spre Moara de Vânt și-am ajuns într-o altă lume, o lume pe care trebuie s-o încurajăm cu toate puterile! În Familia Nostra, băieți care provin din aceleași medii ca și steluțele (singura diferență fiind că ei sunt de la case pe pământ, la țară și ele de la un bloc din mijlocul orașului…) au primit șansa reală și pe termen lung – de a avea o viață mai bună. Un prezent mai fără de griji, cu studiul în centrul atenției și cu un viitor ceva mai limpede! E bine să ajutăm și să hrănim pe cei care n-au – dar, e și mai bine să-i încurajăm pe cei care au curajul să înfrunte lumea, birocrația și toate piedicile – pentru a oferi un sprijin constant și real unor copii care, altfel, s-ar pierde.
Când am ajuns noi, cei care veniseră deja de la școală ne-au ajutat la cărat bagajele. Apoi, unul câte unul s-au adunat în sala în care am împărțit darurile. Erau bărbați și, sincer – nici nu mi-am dat seama prea bine ce era în sufletele lor. Timizi și respectuoși, fiecare își ținea sacoșa în mâini și încerca să fie cât mai prezent la ceea ce le spuneam/ uram/ doream noi.
Ne-am luat rămas bun dar, dintr-un anume motiv m-am întors peste un minut și i-am regăsit… copii! Scotoceau în sacoșe, chicoteau, unii aveau deja fularele la gât și probau mănușile, alții miroseau săpunurile, alții mâncau ciocolată! Veselia lor mi-a umplut sufletul și mi-a arătat, încă o dată, că niciun efort nu-i în zadar! Că, de la nimeni, Moș Nicolae n-ar trebui să lipsească!
Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc! Tuturor celor care au dăruit, tuturor celor care au dus vestea campaniei mai departe, tuturor celor care s-au implicat individual sau care și-au exprimat deja dorința de a ajuta pe mai încolo! Mulțumesc-ul ăsta nu e doar un cuvânt. Îl simt și-l trăiesc și mă responsabilizează, de fiecare dată când îl scriu sau îl rostesc. Am fost felicitată în repetate rânduri – și, tot de atâtea ori am afirmat: Nimic nu pot face fără voi!
Slavă lui Dumnezeu și Sfântului Nicolae pentru toți oamenii – cunoscuți și necunoscuți – pe care mi i-a scos în cale, spre ajutorul copiilor! Pentru voi! Slavă lui Dumnezeu și Sfântului Nicolae pentru a patra ediție a Globurilor cu Suflet de la Iași, desfășurată pe Șapte pietre și pentru a șasea ediție a Laviniei Biberi – care se desfășoară, în ultimii ani, la București!
Aveți suflet, măi, oameni buni!
Mai multe poze și bucurii colorate – pe Facebook, în folderul dedicat campaniei.
One Comment
Pingback: