Stres bun și stres rău cu Irina Păcurariu
Despre stresul bun și stresul rău în viața copiilor noștri și despre părinți – responsabili de stresul copiilor s-a purtat ieri o discuție, la ceas de seară. Irina Păcurariu, jurnalist și motiv de mândrie pentru ieșeni, a fost invitata unei noi ediții a conferințelor Ai copil. Învață să fii părinte – conferințe organizate de către reprezentanții Școlii „Varlaam Mitropolitul”.
Am fost destul de absorbită de subiect, dar am căutat puterea de a-mi lua și câteva notițe. Cu liniuță, așa cum sunt ele, vi le prezint și vouă. Pentru a simți, o secundă, că o ascultați pe Irina Păcurariu. Luați aminte! S-ar putea să vă fie de folos.
* Misiunea de părinte începe să fie esențială atunci când înțelegi că: cele mai de preț daruri pe care poți să le oferi copiilor sunt iubirea și libertatea de a-i lăsa să viseze.
* Nu poți împinge copilul la mai multe activități decât poate duce, doar pentru a-ți rezolva tu o parte dintre frustrările copilăriei.
* Nu e bine să ne facem lista de planuri în locul copilului, căci planurile principale nu sunt la noi. Fiecare copil va ști, la un moment dat, ce-și dorește.
* Nu ne naștem cu răspunsuri, ci le dobândim pe parcurs. Trebuie să găsim răbdarea de a aștepta ca viața să ne ofere, la vremea cuvenită, răspunsul potrivit.
* Presiunea la care-ți supui copilul, încercând să scoți mai mult decât trebuie de la el, poate să-l inhibe mai tare. Reacțiile sunt dintre cele mai diverse și pot duce chiar și la tentative de suicid (mărturisire din sală).
* A împinge dincolo de limite, a cere fără a avea cum să primești e la fel de grav cu a fi retras și a nu-ți păsa deloc de copilul tău.
* Un copil nu este un cățel, nici un cal de curse.
* Prin puterea poveștii, copiii înțeleg multe. Poveștile frumoase cu oameni săraci fac ca oamenii bogați să devină mai puțin interesanți. La fel, povești se pot face și în cazul în care ne gândim la stresul rău pe care-l provoacă nedreptatea sistemului sau societatea, care nu e conseventă cu valorile ei.
* Ascultă-ți copilul! Nu asculta doar începutul, ci și finalul a ceea ce are să spună!
Pe parcursul discuțiilor, s-a stabilit că nu putem include în categoria stres major veșnicele conversații care țin de teme, îmbrăcat și mers la grădiniță sau școală, chestiuni care țin de presiunea timpului și respectarea unui anumit program. Acestea sunt obligații pe care copiii trebuie să le accepte. Irina Păcurariu a punctat mereu ideea de echilibru și de încredere în pruncii noștri, dar a și recunoscut că nu ne putem opri total din a-i apostrofa – aceasta fiind forma noastră de rezistență la stresul pe care, la rândul lor, copiii ni-l provoacă :).
Secretul pentru a trece cu bine peste toate este să nu ne luăm mereu în tragic, nici măcar prea tare în serios – ci, să fim capabili să strecurăm în viața noastră doze potrivite de umor, de drag și de bucurie.
[Această ediție a conferințelor Ai copil. Învață să fii părinte va continua și lunea viitoare, 12 mai, de la ora 18.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Al. I. Cuza”. Atunci, invitată va fi Urania Cremene, expert în Parenting, care va vorbi despre performanța școlară și/ sau performanța profesională.]