Hopa tropa prin oraş,  Pentru minte,  Şcoala părinţilor

Salveaza-ţi copilul! Acceptă autismul!

S-a tot vorbit despre un eveniment caritabil, care va avea loc pe 28 octombrie. S-a greşit. Evenimentul de pe 28 va fi unul de informare. Adevărul din greşeală este, însă, acela că informarea, în sine, e o dovadă de maximă generozitate!
Despre autism am mai scris şi în alte ocazii. Insuficient, dar… după puterea mea. Mulţi luptă pentru conştientizare. Din păcate, încă trăim într-o societate autistă. De aceea, oricare alt luptător se alătură în bătălie, ar trebui primit cu braţele deschise.
Cu braţele deschise am întâmpinat şi eu evenimentul de pe 28 octombrie – adică, cel de lunea viitoare. Atunci, de la ora 19.30, în sala mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, ne vom întâlni cu trupa Bere Gratis, care va susţine un concert de conştientizare şi acceptare a autismului. Sub denumirea „Străzi Albastre”, evenimentul în sine este creat cu scopul de informare a cât mai mulţi părinţi despre existenţa autismului. Se doreşte, de asemenea, schimbarea percepţiei legate de tulburările cu spectru autist.

Strazi Albastre

Ei, dar ştiam deja despre toate astea, veţi spune! Şi, oricum, ne-am săturat de atâta teorie… În cazul ăsta, aflaţi că eu sufăr sincer – în preajma unor copii cu semne vizibile din spectrul autist. Sufăr – pentru că părinţii lor nu vor să accepte realitatea. Pentru că, în timp ce ei se frăsuiesc şi-şi întorc privirea de la necazul abătut asupra familiei, timpul trece. Iar timpul trece mereu în defavoarea copilului! Fără să-şi dorească acest lucru, mulţi părinţi accentuează răul din viaţa propriilor prunci! Ei cred că este totul pierdut, deşi se ştie clar că stimularea prin terapie timpurie are mari şanse de a aduce progrese şi chiar independenţa copilului!
Curajul şi exemplul personal pot fi soluţia ideală, pentru a trezi astfel de părinţi. Curaj are Ioana Raţă, mama unui copil autist şi organizator al evenimentului „Străzi Albastre”. Alături de ceilalţi colegi ai ei, poate şi cu sprijinul asociaţiilor şi centrelor de consiliere şi asistenţă specializată, sper că vor mai fi câteva familii care să se trezească! Pentru că neacceptarea, delăsarea, închinarea armelor, lipsa şi refuzul informării sunt cele mai proaste soluţii, în cazul unui copil diagnosticat cu spectru autist.

În programul serii de luni vor fi proiecţii de fotografii ale lui Ionel Onofraş şi potisme susţinute de Otilia Dupu. Evenimentul va fi prezentat de Adrian Păduraru şi conţine informaţii despre centrele de ajutor pentru părinti şi ghidarea lor în acest sens, ca informare. La final, trupa Bere Gratis va susţine penultimul concert din turneul aniversar numit „Două inimi – Bere Gratis 15 ani”.
La Agenţia Teatrală-Opera Naţională din Bulevardul Ştefan cel Mare, lângă Cub, se pot achiziţiona bilete de 50 sau 60 de lei. Sunt puse în vânzare doar un număr limitat de locuri, deoarece există şi un plafon de invitaţii, care va fi trimis către părinţii înscrişi în Centrele din Iaşi.

Ţineţi minte: orice informaţie cu privire la autism este vitală în progresul unui copil!

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *