Pentru minte

Despre bucurie și curaj la 11even

Uite, a fost și a trecut o nouă ediție 11even. 11 speakeri, 11 minute, 11 experiențe… o seară plină de râs și de voie bună, de gânduri, povești, dorințe împlinite și provocări.

A fost frumos! Iar eu am fost, ca și la ediția trecută, cu pix și carnețel. Am luat notițe. Pentru a expune, pe scurt, principalele idei. Pentru a împărți cu tine bucurie și curaj!

* Adriana Ursache – director la Asociația Industrii Creative și consultant pe fonduri europene pentru companii din industriile creative
– Schimbarea vine de la noi. Iașul are o sansă!
– Iașul este un oraș suficient de mare pentru a te simți conectat, suficient de mic pentru a te simți văzut, implicat.
–  Gândește-te bine dacă vrei să rămâi în Iași. Întreabă-te ce ar trebui să schimbi și de ce. Implică-te efectiv! Doar așa vei avea dreptul de a critica ceea ce se întâmplă sau nu se întâmplă aici.

* Mihai Pintiliei – actor, regizor și autor dramatic – fondatorul Teatrului FIX
– În orașul nostru există un potențial imens pentru zona de teatru și creativitate. 15 scene – în paragină, dar care pot reînvia. Sibiul are mai puțin de atât și a reușit să facă mai mult.
– Vrea să deschidă o galerie de artă cu scopul de a promova și provoca tinerii. Visează la o colaborare cu oamenii din ONG-uri. Pentru un Iași viu!

* Răzvan Gîrmacea – developer web și fondatorul afacerii online Edukid
– Implicarea emoțională nu prea trebuie să existe în afaceri. De aceea, preferă să fie distant – să nu se implice în dezvoltarea produsului, ci în dezvoltarea afacerii.
– Când ceva scârțâie – punct și de la capăt!
– Emoțiile negative trebuie controlate și prea puțin arătate în fața angajaților.

*  Gheorghe Ilie Fârte – conferențiar la Catedra de Științe ale Comunicării, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice
– Trebuie să ne axăm pe cariera de OM.
– Și-a format simțul responsabilității având grijă de vaca Mândraia, la 5 ani. Apoi, a fost dădaca celor cinci surori ale lui.
– Nu înțelege de ce tinerii se tem de eșec. Viața lui a fost plină de eșecuri amare, pentru ca bucuriile să fie mai dulci.
– Înainte de a preda în mediul academic a fost instalator și tâmplar. Meserii cu care se mândrește, pentru că meseria de bază este mereu aceeași – de OM.
– A fi om înseamnă a fi liber. A nu fi rob pasiunii, a nu fi subjugat. A fi liber înseamnă a te integra în orice situație. Orice împrejurare e un risc, dar din ea poți trage un folos.

* Andrei Gheorghiescu – manager de proiect al echipei Turnul Nostru
– Observă dificultate în a accepta că viața este o luptă. Obișnuim să dăm vina pe alții, căutăm portițe de scăpare. Aparent, poate scăpăm – dar tot pe un teren de luptă ajungem.
– Bunicii lui și-ai noștri au trăit pe un teren de luptă în care eșecul însemna moarte, denigrare, suferință. În acest context, astăzi curajul nu mai pare necesar. Ceea ce avem de luat în spate nu necesită curaj.
– Trebuie, pur și simplu, să ne apucăm de ceva. Să cunoaștem oameni. Să ne implicăm, pentru a avea experiență pe care să ne bazăm curajul.
– Când sunt momente independente de voința noastră, în care ne trebuie curaj, dar nu avem forță în a-l obține – este nevoie de credință!

* Angela Paveliuc-Olariu – etnograf, doctor în istoria artei populare
– „Când mă uit la dumneavoastră, atât de tineri și de frumoși, apoi la mine, am senzația unei relicve arheologice. Oare cum de am rezistat timpului?…” Cea mai în vârstă dintre vorbitori, cea mai tânără din sală, cea mai glumeață și mai plăcută persoană.
– Oamenii au nevoie de a fi în compania altora. Singurătatea nu este frumoasă la nicio vârstă.
– Din ce în ce mai mulți tineri plini de viață, cu persepective sunt triști, blazați. Nu există rețete pentru succes. E nevoie, însă, de curaj și credință. Dacă îndrepți un gând către Dumnezeu se poate întâmpla o minune.
– Pentru tot ceea ce se realizează în viață trebuie muncă multă, responsabilitate, suflet. Rezultatele vin, să nu vă pierdeți curajul.
– Arta noastră populară, civilizația noastră tradițională înseamnă puncte de trecere. Ele ne reprezintă întotdeauna – în viaţă, în ţară, peste hotare.

* Andrei Hațegan – fondator al trupelor The Amsterdams și We Singing Colors și al brandului de advertising online Dr. Like
– Împreună cu partenera lui, ne-a cântat și ne-a încântat.
– A vorbit, apoi, despre nevoia sufocantă de a pleca din cuib și de a te descurca pe cont propriu. De a face noi proiecte, de a te plictisi, de a o lua de la capăt, de a fi mereu în priză, dispus la eșec și, implicit, la succes.

* Răzvan Aonofriesei – preot și referent de specialitate pentru Comunitatea Persoanelor cu Deficiențe de Auz și Vorbire din Iași
– Fraților, nu știți cât de fericiți suntem că putem auzi și vorbi! Nu știm cât de nefericiți suntem – că avem ocazia de a vorbi și de a greși, de a ni se vorbi și de a nu auzi.
– Trebuie să fii om. Ceea ce te caracterizează ca om este să iubești. Dacă nu-i veți înțelege pe cei de lângă voi, dacă nu le veți vorbi cum trebuie și dacă nu-i veți asculta, nu veți fi oameni și nu veți demonstra că-i iubiți.
– Are bucuria de a trăi în două lumi. De a vorbi și de a auzi, dar și de a comunica cu persoanele surdo-mute, de a le spovedi, de a le ajuta la medic/ tribunal/ poliție…, de a le face slujbe pe înțelesul lor și chiar de a se certa cu ei, în liniște.

* Maura Anghel – jurnalist de presă scrisă și online, fondator al revistei Glare
– În goana după carieră și bani, uităm să cunoaștem bucuria. Trebuie să ne dăm reset și să ne facem timp să privim în jur, să vedem oameni, să ne bucurăm.
– Lucrurile se întâmplă atunci când trebuie, nu când vrei tu. Însă, trebuie să fii mereu pregătit.
– Bucuria este o stare permanentă, pe care o ai sau nu o ai. Totuși, e bine să o ai! Este gratis și este o investiție cu beneficii enorme, pe termen lung.

* Emanuel Martoncă – specialist în marketing, conduce brand-ul ieșean Coriolan
– Nu trebuie să ne fie teamă de eșec, chiar dacă nu avem curaj.
– Între turn și drumul drept, turnul este o metaforă mult mai bună în viață. Niciodată nu știi ce urmează după curbă.
– Nu știe ce urmează, dar vrea să fie pregătit pentru ce urmează. Nu pentru a avea succes, ci pentru a învăța. Din succes nu prea înveți, dar din eșec da.

* Beatrice Rancea – director al Operei Naționale Române Iași
– A fost în lumea dansului de la 4 ani și nu și-a imaginat vreodată că știe sau că vrea să facă altceva. Totuși, accidentări repetate și foarte grave au zdruncinat-o.
– Ar fi putut continua cu baletul, dar nu a acceptat compromisul de a nu face ceva la capacitate maximă. Așa că a pornit pe o cale nouă, și-a schimbat profesia și viața.
– Orice rău poate fi spre bine. Poți s-o iei mereu de la capăt, dacă ai determinare.

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *