Despre succes şi eşec la 11even
Aşa cum am anunţat, am fost la 11even – un eveniment interesant. Un eveniment presărat cu poveşti, glume, uneori plictiseală, experienţe împărtăşite şi mesaje motivaţionale. Nu a fost o lecţie din aia, de şcoală, ci o întâlnire care ne-a făcut să privim altfel spre succes, spre eşec, spre noi şi spre ceilalţi.
Mi-am notat câte ceva, de la fiecare dintre cei 11 vorbitori. Unii mă priveau ciudat. Adică… ce tot scriam? 🙂 Dar, eu am promis că-ţi voi spune şi ţie cele ce s-au discutat la 11even. Cred, totuşi, că mi-aş fi notat şi dacă nu-ţi promiteam, şi dacă nu aveam blog. Pentru că, uneori nu strică să mai arunci un ochi pe-o foaie, să reciteşti, să-ţi aminteşti.
Ca să nu mai lungesc inutil vorba, o să-ţi expun, cu liniuţă, o parte dintre ideile din fiecare discurs.
* Oltiţa Cîntec – critic de teatru, director artistic la Teatrul Luceafărul, profesor
– E necesar să ştim să fructificăm ceea ce ne oferă hazardul. Să nu lăsăm ocaziile să treacă pe lângă noi. Pentru împlinirea idealurilor noastre este nevoie de ambiţie şi încăpăţânare pozitivă.
– Trebuie să ne temem de succes! Un succes venit prea devreme se poate dovedi a fi, de multe ori, o povară. Ceea ce se anunţă a fi promiţător, poate devia spre eşec.
– Este vital, pentru noi, să atingem un orizont de aşteptare, pe care să-l apreciem just. Nu toţi avem aceleaşi orizonturi. Ceea ce pentru unii înseamnă reuşită, pentru un perfecţionist poate fi insuficient. E bine să avem un procentaj de eşecuri şi reuşite. Viaţa noastră nu e un traseu ascendent, ci o sumă de suişuri şi coborâşuri.
– Când avem un eşec, trebuie să ne revenim, să ne ştergem praful din genunchi, să ne ridicăm, chiar şi cu mâinile, colţurile buzelor şi să mergem mai departe!
* Sabina Sabbarese – violonistă, solistă, implicată în industria cosmeticelor naturale
– Înainte de a întreprinde orice acţiune, trebuie să ne cunoaştem şi să facem pace cu noi înşine. Să credem în noi când nimeni – nici măcar familia ori prietenii – nu ne dau nicio şansă.
– Avem un mare potenţial de a învăţa lucruri noi, dar ne complacem, de multe ori, în comoditate. Trebuie să ne dorim mereu să ne perfecţionăm, să nu neglijăm niciun aspect al personalității noastre. Frica, de cele mai multe ori, ne blochează iniţiativa. Cerând ajutorul lui Dumnezeu, vom avea mereu puterea de a merge mai departe.
– Uşi se deschid în fiecare zi, provocări ne aşteaptă la fiecare pas. Important e să nu le refuzăm.
* Vladilena Bicu – director al revistei Zile şi nopţi – Iaşi
– Un eşec este o experienţă din care trebuie să învăţăm.
– De multe ori, a renunţa este cea mai uşoară soluţie, dar este o atitudine negativă.
– În viaţă, totul este posibil. Ţine de dorinţă şi de entuziasm.
* Andrei Avarvarii – designer auto şi fotograf
– Trebuie să ne încăpăţânăm să facem ceea ce ne place. Tot ceea ce facem din pasiune se poate transforma într-un bine general.
– În lumea de astăzi, trebuie să fim atenţi la toate posibilităţile pe care ni le oferă internetul. Oricât de mică şi de ciudată ne-ar fi pasiunea, putem întâlni, prin intermediul reţelelor de socializare, oameni cu aceleaşi idei. Şi putem face proiecte împreună, împlinindu-ne visul.
– Este important să nu ne dăm bătuţi, nici măcar atunci când ni se spune „nu se poate”. Mai ales în domeniile subiective, trebuie să avem încredere în noi. Dacă ieri nu am fost destul de buni, mâine, cu siguranţă, vom fi!
* Alexandru Condurache – culegător şi creator de imagine
– Crede foarte tare în poveştile de succes. Într-o lume în care critica de cârciumă este la mare modă, e nevoie ca oamenii să primească şi mesaje pozitive.
– Orice poveste de mare eşec se poate transforma într-una de mare succes. Important e să credem din tot sufletul în ceea ce facem!
– În multe situaţii, oamenii din jurul nostru privesc succesul ca pe un eşec. Atunci când noi renunţăm la ceva pentru care simţim că nu suntem făcuţi, mulţi ne critică şi ne acuză. În realitate, abia acum putem să ne îndreptăm spre ceva care să ne aducă satisfacţie şi împliniri. Aşadar, renunţaţi cât mai aveţi timp!
* Dumitru Grumăzescu – anticar
– Un defect fizic sau o problemă de sănătate nu ne pot împiedica să fim lumii de folos.
– A reuşit în foarte multe, pentru că a avut, mereu, încredere în oameni.
– Un bărbat nu poate vorbi despre succes, dacă nu are alături de el o femeie de succes.
* Dan Lungu – scriitor şi profesor
– Uneori, oamenii au aşteptări-clişeu de la noi şi sunt şocaţi dacă ne abatem de la traseul pe care îl gândesc ei.
– Deşi, în ochii lumii, noi avem succes, dacă nu ne regăsim în contextul în care ne aflăm, nu putem fi fericiţi. Trebuie să ne asumăm eşecul, în ochii noştri şi să remediem problema.
– Ne-a dat, fiecăruia dintre noi, un sfat: Fă ce vrei!
* Ioana Nicuşan – formator de lucrători cu tineret
– Peste 80 la sută dintre tinerii din România, cu vârstă cuprinsă între 14-26 ani sunt anomici – se află în imposibilitatea de a se defini ca persoane.
– Tânărul crede, de multe ori, că este singur pe lume.
– Ce eşti tu dispus să faci, pentru a ajuta tineretul din România să iasă din anomie? Poţi da un răspuns aici.
* Marius Ursache – fondatorul agenţiei de branding Grapefruit
– Întotdeauna trebuie să încercăm să provocăm anumite lucruri. Să facem mai mult decât ni se cere.
– Când toată lumea merge într-o parte, e bine ca noi să mergem în partea opusă. S-ar putea să avem o surpriză.
– Nu este suficient să ne specializăm în ceva. Trebuie să fim buni la toate!
* Elena Racu – membru Papergirl
– Oamenii care cred într-un proiect luptă până la epuizare pentru împlinirea lui, chiar şi atunci când alţii abandonează.
– Eşecul îşi are rolul lui. Toate se rezolvă atunci când le vine rândul.
– Fiecare prag trebuie luat ca atare – un moment pe care trebuie să-l depăşim.
* Vali Tătar – juice creator la Fructe Naïve
– A eşuat în nenumărate situaţii, dar nu s-a oprit nicio clipă din încercări, nici n-a frânat.
– Oamenii trebuie să se reinventeze şi să aibă puterea de a face haz de propriile lor neîmpliniri.
– Antreprenoriatul nu se predă, nici nu se învaţă. Se descoperă din propria experienţă.
Cam asta e, pe foarte scurt, povestea serii de 11.11.2011. Am fost dezamagită să descopăr că, după o pauză de 20 de minute, multe scaune din sală au rămas goale. Să nu ai răbdare să asculţi… poate că şi ăsta e un eşec al nostru… Sunt curioasă dacă tu ai rezistat să citeşti până la capăt :).
7 Comments
Elenuk
A ajuns la fix postarea aceasta la mine. Aveam nevoie…Multumesc, Anda! Si da, am citit pana la capat.
anda_elena
Cu drag!
Să ştii că am avut surpriza ca mulţi să intre pe privat, doar pentru a mă saluta şi a preciza că au citit până la capăt. Mulţi… dintre puţinii mei cititori. Şi, aşa am ajuns la concluzia că-s puţini, dar buni! 🙂
simona
si eu am citit cu interes…pana la capat
poate datorita acestei postari o sa imi indeplinesc si eu un vis…o sa fac sa devina realitate
anda_elena
Doamne ajută, Simona! De multe ori, e de ajuns un rând, o vorbă… pentru a prinde curaj! E mare lucru să ne urmăm visele!
Pingback:
Pingback:
Pingback: