Şcoala părinţilor,  Vorbe de duh

Pe cine iubeşti mai mult?

Asta e una dintre cele mai des întâlnite şi mai stupide întrebări. E o întrebare adresată, în general, copiilor – dar şi unor adulţi puşi să aleagă între copil şi partenerul de viaţă, între mamă şi soacră, între părinte şi iubit.

Dragostea e atât de frumoasă, de mare şi de liberă, de uşor de împărţit cu toţi cei apropiaţi, de diferită… încât nu văd rostul unor comparaţii. Nu ai cum să iubeşti fix la fel două persoane. Dar asta nu înseamnă că nu le iubeşti din tot sufletul tău! A pune în balanţă sentimentele de bine înseamnă a crea competiţii care, de multe ori, nu-şi au rostul. Şi strică armonia.

Desigur că mama e mamă, iar soacra a fost inclusă la pachet… dar, dacă vă înţelegeţi, de ce nu te-ai putea bucura de două mame? Desigur că propriul copil e lumina ochilor tăi – dar asta nu înseamnă că nu mai ai loc de-a iubi şi partenerul de viaţă, fraţi, prieteni, alţi copii. Desigur că primul copil e primul şi următorul e, automat, mai mic şi mai fragil – dar nu ai cum şi nici nu-ţi trece prin cap să-l iubeşti pe unul, fără să-l iubeşti – maxim – şi pe celălalt.

Uneori noi, adulţii, sesizăm unele diferenţe. De comportament, de exprimare a iubirii. Şi, totuşi, la ele trebuie să răspundem doar încercând să iubim mai mult. Şi mai mult! Nu meditând, comparând… coborând – fără să mai urcăm – trepte ale iubirii. Pentru că întrebările de genul celei din titlu sunt grele. Şi apăsătoare. Iar un răspuns exact nu face niciun bine.

De aceea, mă minunez când adulţii, cunoscând deja unele aspecte şi tăişuri ale chestiunii, se amuză pe seama celor mici. Pe cine iubeşti mai mult? Pe mami sau pe tati? Pe bunu sau pe buna? Pe X sau pe Y? Copilul nu ştie din astea! El iubeşte! Pur şi simplu! Mami e mami şi tati e tati, cu unul petrece mai mult timp, cu altul mai puţin, unul îl îngrijeşte, dar îl şi ceartă, altul tocmai i-a adus o jucărie… Răspunsul îl pune în încurcătură, îl face să caute defectele unuia, în favoarea celuilalt, îi zdruncină încrederea. Într-un viitor, mai mult sau mai puţin apropiat, copilul va învăţa să şantajeze: Dacă nu faci aşa, n-am să te mai iubesc! şi va arunca, pic cu pic, stropi de neiubire

Când e loc de atâta dragoste între oameni – de ce nu ne întrebăm, mai bine: Cum să fac să iubesc mai mult?!

8 Comments

  • Nicoleta Pasalau

    Adevarat si bine scris!
    As spune multe, dar mi-e sa nu-mi ridic adultii in cap. De regula adreseaza asemenea intrebari cei care asteapta „recompense” pentru ceea ce ofera.

    • anda_elena

      Spuneţi, va rog! Aici suntem să împărtăşim idei, poate să ne supărăm…, dar să şi învăţăm!
      Iar o doamnă psiholog nu poate decât să ne ajute! :*

  • Nicoleta Pasalau

    Adultii isi educa proprii copii dupa modelul parental pe care l-au avut.
    Cata apa e intr-un ocean, atata iubire e in sufletelul unui pui de om. Noi, adultii, compartimentam iubirea si „modelam” iubirea copilului dupa dominanta rationala.
    Acolo unde domina strict ratiunea, plange inima.
    Sa dam Cezarului ce-i a Cezarului si Lui Dumnezeu…Altfel spus, sa dam creierului hrana cunoasterii si inimii iubirea primita de la Dumnezeu si pe care suntem datori sa o impartim cu semenii. Si atunci nu vom mai adresa intrebari stupide iar copiii ne vor iubi pentru ceea ce suntem, nu pentru ceea ce le punem la dispozitie.
    E doar o parere. Ma puteti contrazice. Aveti tot dreptul.
    Pentru mine copilul ramane una dintre Minuni si privirea unui copil e relatarea fara cuvinte a ceea ce simte si traieste.

  • iulia

    Tocmai, ca adultii nu-si educa copiii dupa modelul parental. Eu spun asa:”sunt ca si parinti copiii parintilor nostri”. Eu am luat bataie. La marele greu. Nu am dat o palma in copiii mei. Cu noi nu a comunicat nimeni. Eu vorbesc si comunic cu ei din clipa in care am aflat ca sunt acolo, in burtica mea. Nu m-a laudat nimeni, copil fiind. Eu ii laud necorenint. Si le cladesc increderea in ei.
    Da. Intrebarea e cretina. Cand a fost intrebata fata mea chestia asta, i-am spus: „Theia, raspunde ca tu iubesti pe mama, pe tata, pe Luca. La fel!”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *