Hopa tropa prin oraş

Comedie și amor periculos. Atenție, am aterizat la Ateneul Tătărași!

O nouă premieră a umplut ieri sala Ateneului Tătărași. Un nou spectacol m-a ținut în priză de la cap la coadă. Actori tineri și de-a dreptul geniali au fost într-o formă de zile mari. Dinamismul piesei și umorul au reprezentat ingrediente de bază în tratarea unui subiect care, în viața reală, nu e chiar atât de amuzant.

Trebuie să recunosc, însă, că amantlâcurile din Atenție, aterizăm! au fost de-a dreptul savuroase! 🙂 Un el, Bernard, mare crai mare și-a făcut o strategie aparent fără cusur – de a avea trei logodnice și, în același timp, o viață tihnită. Trei stewardese de la trei companii aeriene diferite, lucrând pe fuse orare diferite, îi mențin bărbăția la cote maxime. Bernard are notițe precise despre când aterizează și când decolează fiecare și… mai are un sprijin în Berta, servitoarea lui teribilă.

Robert, un vechi coleg, provincial prostuț și mare doritor de a-și găsi consoartă, aterizează și el la Paris, în casa bântuită de-atâta dragoste și de secrete. Ca un făcut, în același timp se stârnesc, la propriu și la figurat, furtuni. Furtuni care anulează zborurile și care le aduc în locuința lui Bernard, în același timp, pe toate cele trei logodnice! Pam-pam!

Pe ușile din scenă e un du-te, vino continuu! Publicul stă cu sufletul la gură, iar provincialul ajută cu tot ce poate, descoperindu-și, astfel, propria nebunie, curajul și bărbățelul fatal care se-ascundea în el :). Berta e, de la o scenă la alta, mai bună și mai faină și mai stârnitoare de hohote de râs deși, teoretic, e pusă în umbră. Contrar aparențelor – ea ține frâiele și cunoaște toate adevărurile, în timp ce amantele trăiesc vai de ele, în bula lor.

America, Franța și Germania – după numele de cod – au fiecare viața lor mai cuminte sau mai puțin cuminte, mai greu sau mai ușor de clătinat, mai aventuroasă ori mai liniștită.

Dinamism! V-am mai spus? Vă repet! Atenție, aterizăm! e o piesă atât de dinamică, încât în orice secundă actorii – dacă n-ar fi super-tari! – s-ar putea încurca, încăleca în replici sau s-ar putea trezi în scenă ori în afara ei, fix atunci când n-ar fi cazul.

Nicio eroare nu e însă posibilă. De asta s-a ocupat regizorul și craiul Bernard – Daniel Onoae. Felicitări! Felicitări și Bertei – Alexandra Paftală. Felicitări logodnicelor: Janet Hawkins – Erica Moldovan, Jaquelline – Ana Hegyi și Helga – Cezara Fantu.

Felicitări provincialului Robert Castin – adică actorului Dragoș Maftei! Pe acesta din urmă l-am lăsat la final, în locul unui soi de P.S.: 🙂 Dragoș Maftei îmi e foarte cunoscut și drag din spectacolele de la Teatrul Luceafărul. Descoperindu-l acum în spectacolele de oameni mari – de curând, Rică Venturiano în O noapte furtunoasă și acum, în vâltoarea stewardeselor – pot spune că îmi e și mai drag, și mai complet, și mai bun! Felicitări!

Atenție, aterizăm! e o piesă pe care o recomand fără să clipesc și pentru care s-a mai anunțat o reprezentație. Pe 12 noiembrie, tot la Ateneul Tătărași, de la ora 19.00! Spectacolul este o adaptare a comediei franțuzești Boieing Boeing, de Marc Camoletti. Țineți-vă bine! E de râs!

[Sursă foto: aici.

Alte spectacole de la Ateneul din Iași despre care am vorbit pe Șapte Pietre: aici.]

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *