Pentru minte,  Pentru suflet

Rugăciune pentru cei adormiți

Înainte de o rugăciune pentru cei adormiți, citeşte şi:

* Pomenirea morţilor – importanţă

Am început cu ceea ce reprezintă, de obicei, finalul unei postări. Oare… pentru că e posibil ca pe unii să-i pierd până la sfârşit? 🙂 Da, de asta… Dar şi pentru că link-urile duc spre teorie, explicaţii, exemple. De care este nevoie (într-o mai mică sau mai mare măsură) pentru a trece la practică.

Nu cred că există om pe pământul acesta care să nu aibă măcar un suflet drag plecat departe… Bunici, părinţi, fraţi, copii, prieteni… Pentru ei şi pentru oricine mai doreşti tu… merită să te opreşti o clipă din ale tale şi să te rogi!

Cea mai scurtă, simplă şi cuprinzătoare rugăciune este:

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte pe adormitul robul tău/ adormiţii robii tăi (numele).

rugăciune pentru cei adormiți

O altă rugăciune pentru cei adormiți, foarte frumoasă, care se lipeşte de suflet, este aceasta:

Pomeneşte, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii şi a vieţii celei ce va să fie au adormit, părinţi şi fraţi ai noştri şi pe toţi cei care întru dreapta credinţă s-au săvârşit, şi iartă-le lor toate greşelile pe care cu cuvântul sau cu lucrul sau cu gândul le-au săvârşit şi-i aşează pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri cu verdeaţă, în locuri de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinarea şi unde cercetarea feţei Tale veseleşte pe toţi sfinţii Tăi cei din veac. Dăruieşte-le lor şi nouă împărăţia Ta şi împărtăşirea bunătăţilor Tale celor negrăite şi veşnice şi desfătarea vieţii Tale celei nesfârşite şi fericite. Că Tu eşti Învierea şi odihna adormiţilor robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte şi Preasfântului şi Bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. Cu sfinţii odihneşte, Hristoase, sufletele adormiţilor robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit.

14 Comments

  • mariana

    Doamne, pomeneste pe robii Tai adormiti si du-i Doamne intr-un loc frumos, cu verdeata, unde sa nu aiba ginduri si griji, sa fie luminosi si fericiti. Te rog, Doamne pomeneste-i Tu si ai Tu grija de sufletele robilor adormiti pinte alexandru, tandau dumitru, tandau viorica, cazan elena, poaca lucretia, poaca onita. Te rog ai grija de sufletele lor, sa aiba lumina vesnica. Amin.

  • dudau iuliana

    pentru tatal meu , bunicii, cunoscutii si pentru toti cei ce nu mai sunt printre noi, Dumnezeu sa-i ierte si s-ai odihneasca in ceruri.

  • ileana mihaela

    Doamne, pomeneste pe robii Tai adormiti si du-i Doamne intr-un loc frumos, cu verdeata, unde sa nu aiba ginduri si griji, sa fie luminosi si fericiti. Te rog, Doamne pomeneste-i Tu si ai Tu grija de sufletele robilor adormiti;CONSTANTIN,PAVEL,ION,ION,GHEORGHE,GHEORGHE,ELENA,ELENA,CASANDRA
    Te rog ai grija de sufletele lor, sa aiba lumina vesnica. Amin.

  • ELE

    DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU,MILUIESTEI PE ADORMITII ROBII TAI ELENA MIHAI DANIELA ELENA-ROXANA PETRU FLOAREA ELENA PETRU AMIN!

  • Constantin

    Rugaciune pentru bunelul trecut.
    Doamne, caută din ceruri și vezi jalea si durerea ce mi-au cuprins azi inima și sufletul. Indură-te de mine si primește rugăciunea ce-ți înalță (nepotul) care și-a pierdut (bunelul) său iubit, drag și scump, și iartă-i lui, și dezleagă-i toate greșelile cele de voie sau fără de voie, cele cu lucrul său, cu cuvântul și toate câte, ca un om în această viață a săvârșit.
    Izgonește Doamne din prejmă duhurile rele și chiamă-i îngerii păzitori pentru al veghea și al îndruma pe calea cea dreaptă spre împărăția ta.
    Milostivește-te, Doamne, și dă sufletului bunelului meu odihna cea bună și fă-l pe el părtaș bunătăților celor veșnice, așezându-l cu drepții in curțile Tale, în locuri luminoase, în locuri cu verdeață, în locuri de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea și suspinul, că binecuvântat și slăvit ești Doamne în vecii vecilor și pururea. Te rog ai grijă de sufletul lui.

      • Alex.Czernowitzer

        Doamne ajută!
        Anda Elena, rugăciunea lui Constantin se poate aplica după adaptare și soției?
        Se poate Constantin?

        • anda_elena

          Bineînțeles! Nu cred că are nimeni supremație pe rugăciuni. Citim sau ne rugăm în cuvintele noastre – important este să ne rugăm cu toată inima – că știe Dumnezeu ce are de făcut!

          • Alex.Czernowitzer

            Nu, nu mă refeream la asta, ci dacă rugăciunea ar merge adaptată și pentru unul din soți? Întreb pentru că soția mea a trecut de curând în Lumină și aș vrea să adaptez această rugăciune pentru ea… cea cu bunicul, a lui Constantin!

  • BOGDAN FANICA

    Cu sfintii odihneste HRISTOASE sufletul adormitului robului tau NEAGUunde nu este durere,nici intristare ,nici suspin ci viata fara de sfarsit AMIN

  • Angela

    Pentru mama mea Aurelia ptr,bunicii mei ioan si Eleonora,ptr.unchii mei ioan si vasile ptr.mihai,ioan,angela,stefan,cornel eugen, maria,emilian gheorghe,lucian,dumnezeu sa le dea odihna vesnica.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *