Din online,  Pentru minte,  Te-Ve(de)

Analizam capsuna la un iaurt – prea ca pe blog!

I-am promis lui Costy ca-l astept din concediu cu o analiza de reclama. Ziua de 25 iunie – deadline-ul a trecut – timp in care am avut vreme doar de cateva intrebari in pauza publicitara.
Am avut parte de multe zile nebune – iar nebunia e departe de a se sfarsi.
Asa ca, in seara asta, revazand-o pe coana Chiva mi-am zis: acum, ori niciodata! (Mai ales ca, probabil Costy se reface dupa concediu – nici el n-a scris inca vreo noutate pe blog.)A zis cineva ceva despre coana Chiva? Aaa, eu! Prezent! Eu am zis! Femeia asta ma amuza in aceeasi masura in care ma si dispera. E prea buna si, uneori, prea ca la oras – desi se vrea a fi de la tara.
Dupa ce a rezolvat problema iaurtului, coana experta a trecut la analizat fructele. Stie ea care-s cele bune pentru un Covalact adevarat! Asa ca, privirile toate la ea! Tensiune maxima! Capsuna 1, esti pregatita? Capsuna 2, cunosti directia in care trebuie sa zbori? Capsuna 3, drepti! Capsuna 4, ar trebui sa rosesti, macar de rusine! Capsuna 5, tu esti… cum??! Atentie, vezi ca te haleste ala!!! Capsuna 6 – tu esti pefecta! Iar perfectiunea consta in faptul ca poti sa te inmultesti la nesfarsit!

Sa le luam pe rand – coana Chiva trebuie, dintr-un lighean intreg, sa aleaga capsuna cu capsuna – pe alea prea bune!
Prima e prea acra. De unde stie, ca n-a gustat-o?!
A doua e prea coapta – out! Hmm… mie imi place!
A treia e prea mare! Si ce? Ca sa ajungi la tocator, trebuie sa ai dimensiunile perfecte? In fine…
A patra e prea verde! Eu zic sa fie sanctionat ala de-a cules-o inainte de a ajunge la maturitate!
A cincea este prea… torcosita. Am ascultat de multe ori, am si inregistrat. Torcosita – asa se aude. E un regionalism pe care nu am reusit sa-l gasesc in dictionar. Presimt, insa, ca este echivalentul a ceea ce as zice eu prin – chifligita. Capsuna asta, cum o fi ea – nu ajunge pe jos, ca suratele ei, ci intr-o gura-casca fericita a unuia, care asteapta, cu emotie, aflarea fructelor castigatoare.
Cand nimeni nu mai are vreo speranta – apare capsuna prea buna! Coana Chiva musca si mananca pofticioasa o jumatate si apoi, ce sa vezi?!!, trece aceeasi capsuna – intreaga!, prin iaurt. Pai, cum, Doamne iarta-ma! Asistam la o noua minune?! Gata, sar peste aceast detaliu – dar, nu pot sa nu ma intreb daca, nu cumva, fiecare capsuna buna a fost… probata. Ca, daca-i asa, am cate o jumatate de capsuna lipsa la fiecare lingurita de iaurt! Ca sa nu mai spun de bucuria de a-mi combina proprii microbi cu cei ai coanei Chiva! Beax!

Poftim? Aud pe unii ca ma fac rautacioasa? Iooo? Eroare! Si, ca sa demonstez asta – in randurile ce urmeaza voi scrie si de bine. Sunt multi cei care au sarit de fund in sus, spunand ca iaurtul cu fructe poate fi oricum, numai de tara nu. Adevarat. Totusi, maniera in care este prezentata reclama ne indica un iaurt de tara – cu fructe. Pare acelasi lucru, dar nu e. Cei care au facut textul, au stiut sa se joace cu vorbele: Gustul adevarat al iaurtului de tara. Acum si cu fructe alese. Prin asta s-au scos! Iaurtul e de tara – acum are si fructe! Mix-ul s-o mai fi orasenizat el dar, Covalact ramane prea bun. Prea ca la tara!

O capsuna, va rog! Sa nu fie nici prea tare, nici prea moale, nici prea rontaita! Si, sa nu le adunati pe alea aruncate de coana Chiva pe jos, ca va vad!

Citeste si:
*** Ce poti invata din reclame (I)
*** Ce poti invata din reclame (II)

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *