Hopa tropa prin oraş,  Vietăţi

La plimbare cu un dihor

Văzut la țară, în preajma unui coteț, acest animăluț ar fi fost cotonogit – înainte de a apuca să pape vreo găină. Văzut prin oraș, pe stradă și în lesă, același animăluț este arătat cu degetul, pozat, admirat :).

Dihor - Duracel Dury

Dihor sau jder?, mi-am pus întrebarea. La răspunsurile experților din online și offline, cărora le mulțumesc, s-a stabilit: dihor! Nu știam exact ce este, dar… pam-pam!… uite că îi știu numele. Tipul se prezintă Duracel Dury și are chiar și un început de cont de Facebook :).

Oare cum să clasific întâlnirea de astăzi, cu un Duracel Dury în lesă, în plin Ștefan cel Mare? 🙂 Exotică. Altfel. Ciudățică. Totuși, nu atât de ciudățică – dacă mă iau după ce povestește Wikipedia. Se pare că în Statele Unite, după câini și pisici, dihorii sunt pe locul trei din punct de vedere numeric, în categoria animale de companie :).
Subspecia domesticită se numește Mustela putorius furo și comportamentul acesteia este asemănător cu cel al pisicii – joacă și somn cât cuprinde! Stăpânii trebuie să fie atenți să nu lase animalele prin toată casa, fără supraveghere, căci dihorii sunt renumiți pentru abilitatea de a se furișa prin orice loc ascuns, mic și îngust – inclusiv în aparatura electrocasnică, de unde riscă să iasă prăjiți.

3 Comments

  • Razvan Pascal

    Pare simpatic dihorul. Dar nu cred ca ar prinde acest trend in Romania, asa cum e in SUA.
    Probabil ca i-am baga noi in aparatura electrocasnica, sa iasa prajiti.
    Extra crispy.

  • anda_elena

    Un soi de update 🙂
    Între timp, să știți că mi-a răspuns pe Facebook stăpâna animăluțului. Și zice așa:

    „E furet american… dar e confundat foarte des cu dihorul. Dihorul e mai mare, nevastuica e mai mica… deci e undeva la mijloc…” 🙂

    Mulțumim pentru explicațiuni!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *