Ignatie vs. Ignat
20 decembrie este ziua de aducere aminte a Sfântului Ignatie Teoforul. Acesta este, după tradiţie, copilul ţinut în braţe de către Hristos, atunci când li s-a spus ucenicilor că simplitatea copilăriei este mântuitoare. [De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în Împărăţia cerurilor. (Matei 18, 3)]
Ignatie Teoforul a sfârşit ca mucenic în secolul întâi, fiind martirizat la Roma.
În tradiţia poporului român, sărbătoarea a fost asimilată greşit cu o altă sărbătoare – dacică – în care se jertfeau porci, în cinstea unui zeu. Astfel, a fost înlocuit Ignatie cu Ignat şi s-a trecut, azi, în mod special, la măcelărirea porcilor.
Deci, în principiu, porcul nu are o dată anume la care să fie sortit să devină cârnaţi. Cu atât mai puţin, nu are de ce să fie asociat prăznuirii Sfântului Ignatie Teoforul.
3 Comments
Cristian
Da românii confundă des sărbătoarea Sfântului cu tăiatul porcului, dar nu cred că sunt prea mulți, 😛 doar cei de la țară care mai au câte un purceluș în coteț, atât. Și în general, cei de la țară sunt mai cu frică de Dumnezeu, respectă sărbătorile. Iar oamenii de la orașe, merg în piețe și-și cumpără carnea pentru prepararea bucatelor. Care au bunici/părinți pe la țară, merg acolo și își iau cele necesare (carnea de porc spre exemplu). Mai e o problemă cu abatoarele, dar și aici animalele sunt tăiate aproape zilnic, cred. Deci e o șansă ca porcii să fie tăiați cu o zi înainte de Ignat.
anda_elena
Eu cred că tocmai cei care n-au porc sunt convinşi că asta e ziua cea adevărată pentru despicarea guiţătorului! Pentru că aşa ştiu ei din auzite şi de pe Google :).
Mărturisesc că aşa credeam şi eu, în trecut,… până am ajuns să am porc… prin alianţă! :))
Pingback: