Pentru minte,  Pentru suflet,  Şcoala părinţilor

Trei daruri pe care le-am primit astăzi. Și-un cer

cerul de pe 21 mai

La predica de astăzi ni s-a vorbit despre cât de importante sunt dragostea și ascultarea de părinți! Deși om în toată firea și împărat mare, Sfântul Constantin a avut în mama sa, Elena, un bun consilier. Un sfătuitor! Un om pe care l-a respectat, pe care l-a iubit, de înțelepciunea căruia a ținut cont! Sfânta Elena este cea care i-a povestit despre creștini, cea care a pornit pe urmele Crucii Mântuitorului, cea datorită căreia creștinii au putut să iasă din catacombe și să se bucure de libertatea mărturisirii credinței, cea care a contribuit activ la zidirea de biserici! La finalul vieții, Împăratul Constantin a devenit el însuși creștin alături de mama lui – întocmai cu Apostolii!

Oare mamele de azi mai pot naște sfinți?… Oare mamele de azi mai pot avea o viață sfințită? Oare mamele de azi mai au tăria, curajul, forța, nădejdea de a salva lumea?… Întrebările sunt valabile și pentru tați.

***

Astăzi, pe lângă urarea La mulți ani!, am mai primit o urare pe care inițial am citit-o la fel… Și-apoi am recitit. Era, de fapt: La mult Rai! O, Doamne, cum a „lovit” urarea asta minunată în neputințele și-n frustrările mele de mamă! Într-o Elenă care nici nu merită să poarte un asemenea nume!

Cum sunt eu pentru copilul meu și cum aș putea fi mai bine? Dacă vreau Raiul pentru copilul meu, va trebui mai cu foc să caut să fac rai din viața mea. Imposibil! Acesta e primul gând! Dar ceea ce nu-i posibil la oameni e cu putință la Dumnezeu. Cu ajutorul Maicii Domnului, cu mijlocirea sfinților și-a îngerilor!

***

Cad, cad, cad… Dar Dumnezeu nu ne numără căderile, ci ridicările. Vorba asta tot azi am auzit-o! Dacă nu suntem în stare să ne ridicăm pentru noi și dacă tot trâmbițăm că ne iubim copiii – va trebui să fim în stare să ne ridicăm pentru ei! Lor nu le putem preda teorie stearpă, fără a le fi modele. Iar noi avem, la rândul nostru modele. Modele curate, modele adevărate. Numai să vrem să le urmăm în lumea asta nebună în care pare că suntem capabili să ne pregătim copiii pentru absolut orice, mai puțin pentru a deveni sfinți…

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *