Sfintele moaște – o explicație în ziua Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor
Astăzi, de ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi sau Basarabov, Ocrotitorul Bucureștilor, am ales un fragment din cadrul predicii pe care a ținut-o, în 2018, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Un fragment în care vorbește despre sfințenie și sfintele moaște, ca semn al lucrării Duhului Sfânt în firea umană.
Eu zic că e destul de clar și de înțeles pentru toată lumea, inclusiv pentru cei ce confundă închinarea la sfintele moaște cu închinare la idoli sau cu pupat de oase… 🙁 Na, acum… ce să spun, nu e obligatoriu ca toți să înțeleagă. Dar eu redau aici textul care mie mi-a trezit interesul.
Sfintele moaște, semn al lucrării Sfântului Duh în firea umană
„Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi sau Basarabov s-a făcut cunoscut prin puterea rugăciunilor sale după moartea sa. Nu a fost cunoscut decât foarte puțin în vremea vieții sale pământești, dar s-a făcut cunoscut după ce sufletul său a ajuns în Ceruri. Iată cum Sfântul Cuvios Dimitrie ne arată că cine se unește cu Hristos prin rugăciune, prin pocăință, prin Sfintele Taine devine vas ales al Duhului Sfânt. Și sfințenia din suflet se transmite în trup. De aceea moaștele sfinților rămân în nestricăciune, ca semn al lucrării Duhului Sfânt în firea umană.
Noi nu cinstim în sfinți firea omenească sau natura umană, noi cinstim în sfinți lucrarea lui Dumnezeu în natura umană. Așa după cum spune psalmistul, Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi.
Deci noi nu punem în concurență cinstirea sfinților și închinarea adusă lui Hristos.
Pentru că Hristos este tocmai minunat prin lucrarea pe care o săvârșește prin Duhul Sfânt în sfinți. Deci sfinții sunt realizarea după chip și după asemănare cu Dumnezeu. De aceea, în Troparul sfinților cuvioși purtători de Dumnezeu, cum sunt numiți cuvioșii, se spune: Întru Tine, Părinte, s-a mântuit cel după chip, cel creat după Chipul lui Dumnezeu.
Deci toți oamenii sunt creați după Chipul lui Dumnezeu, dar la asemănare cu Dumnezeu prin har devin numai cei care au lucrat împreună cu harul lui Dumnezeu. Deci, cei ce au ajuns la asemănare au dezvoltat chipul lui Dumnezeu din ei, făcându-l milostiv și sfânt, asemănător cu Dumnezeu Cel Sfânt și Milostiv. Aceștia sunt sfinții.
De aceea este minunat Dumnezeu întru sfinții Săi, pentru că arată milostivirea, pacea, sfințenia Sa prin oameni. Așa cum un diamant strălucește în fața soarelui, așa sfinții reflectă lumina harului și a sfințeniei lui Hristos în ei. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, deci, a fost un om simplu. Nu a făcut studii, nu a învățat meserii deosebite, a fost păstor de vite, a trăit în multă smerenie – dar a devenit foarte puternic prin lucrarea Duhului Sfânt în viața sa.”