Hopa tropa prin oraş

„Scurtcircuit” la Ateneul din Iași. Vineri e seară de film, de lacrimi și de speranțe

Tragedia de la Giulești din august 2010 mi-e vie în amintire. Născusem cu mai puțin de două luni în urmă. În Iași, nu în București – dar ce contează? Am simțit nenorocirea aceea ca pe un pumnal în inimă… Iar eu am simțit-o… metaforic vorbind. Alții au suferit cu adevărat, nu eu.

Un banal scurtcircuit a dus atunci la moartea a șase nou-născuți și la traumatizarea fizică și psihică a altor cinci bebeluși, care au supraviețuit în incendiu. E cumplit modul acesta de a „întâmpina” viața și de a acapara bucuria apariției unui nou membru în familie…

Scurtcircuit. Așa se numește filmul a cărui avanpremieră va avea loc vineri, 16 februarie, ora 20.00, la Cinema Ateneu. Este cea mai recentă producție a lui Cătălin Saizescu, singurul film românesc din toate timpurile selectat în competiția oficială a Festivalului Golden Goblet Awards – Shanghai 2017. La festivalul de categorie A, Scurtcircuit a primit chiar și un premiu – pentru realizări artistice remarcabile.

Scurtcircuit - Film de Catalin Saizescu bazat pe fapte reale - drama de la Maternitatea Giulesti

Lungmetrajul are la bază întâmplarea reală și tragică din august 2010. Prinși în vâltoarea evenimentelor sunt Melania, o elevă de 15 ani, care rămâne însărcinată cu Emi, un coleg de clasă. Mamele minorilor îi despart pe cei doi îndrăgostiți și hotărăsc să dea copilul spre adopție. Prin intermediul unui funcționar abil găsesc „cadrul legal” pentru vânzarea bebelușului către o familie de români stabiliți în străinătate. Numai că, la doar o zi după ce Melania naște prematur, salonul de terapie intensivă în care i se afla bebelușul este mistuit de flăcări…

Odată cu filmul a fost lansată și o campanie socială de cumpărare de incubatoare pentru nou-născuți. Așadar, prețul biletului, 15 lei, pe lângă faptul că este modic, e folosit în scop mai mult decât nobil. Nadia Comăneci s-a alăturat acestei campanii în care se vorbește despre viața reală și despre disperare, dar și despre speranță. Despre tot ceea ce putem face noi, pentru ca speranța să nu moară. Și ce putem face? Multe! Inclusiv să vedem Scurtcircuit!

Vineri seară, la proiecția de gală vor fi prezenți la Ateneul din Iași regizorul Cătălin Saizescu și echipa formată din Georgiana Saizescu, Nicodim Ungureanu, Maruca Băiașu și Manuel Nicolae. După vizionarea lungmetrajului, aceștia vor răspunde întrebărilor din public.

Eu, după ce am văzut trailer-ul… nu pot spune decât că am plâns și că mi-am trecut în agendă pentru seara de vineri un drum la Ateneul din Iași, plus un carnețel, un pix și un pachet de șervețele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *