Luceafărul s-a lăsat îmbrățișat în pagini de 3 – trei milimetri!
Ce înseamnă 3 milimetri? Cam ce valoare pot avea 3 milimetri? Sunt întrebări pe care nu mi le-am pus până acum… și, recunosc, nici nu-mi imaginam vreodată că va veni clipa lor. Totuși, iată că 3 milimetri mi s-au așezat pe creier zilele acestea – și nu mă lasă deloc să-mi revin din uimire!
Cartea cea mai mică din Europa are lungimea și lățimea de… 3 milimetri! Este o ediție a poeziei Luceafărul și a fost scrisă pe foițe de bancnotă. Logic, fiecare pagină care conține câte șase strofe poate fi citită doar la microscop! La acest exponat s-a lucrat un an și opt luni și încă niște zile!
Mai departe de prima dilemă – cum că de ce i-ar trece cuiva prin minte să gândească un asemenea proiect… – mie una mi se par impresionante ideea, truda, pasiunea și rezultatul!
Cartea liliput a putut fi admirată în cadrul expoziției „Vreme trece, vreme vine”, expoziție oferită de Galeriile Anticariat „Dumitru I. Grumăzescu” și expusă în foaierul Ateneului din Iași.
Pe lângă piesa de rezistență care mi-a dat elanul să scriu, expoziţia a mai prezentat şi cărți, ilustrate, picturi pe pânză sau pe carton cu portretul lui Mihai Eminescu sau ilustraţie la opera sa, statuete şi alte elemente care îl au ca sursă de inspiraţie pe al nostru poet sărbătorit la 15 ianuarie.
UPDATE:
Atenție, expoziția a avut loc în anul 2018, când a fost scrisă și postarea! Între timp, domnul Grumăzescu a plecat la Domnul! 🙁 Astăzi, Eminescu și Grumăzescu își dau mâna în Ceruri…