Locuri de muncă? Iașul pierde angajați, România câștigă ieșeni
În ultimii ani, două chestiuni legate de găsirea unui loc de muncă în Iași mă tot miră și, în egală măsură, mă întristează. Pe de o parte, am prieteni mulți și buni care-și găsesc foarte greu un job – deoarece sunt supracalificați. De cealaltă parte, am alți mulți și buni prieteni cu mici afaceri, care caută să angajeze oameni – spălători de vase, croitori, paznici…, ba oferă chiar și masă + casă pentru ajutor în munca la țară – iar ofertele lor sunt ignorate inclusiv de către mulți dintre asistații zilelor noastre…
Ce te faci, deci, atunci când ești prea bun pentru un anume loc de muncă, dar nici altul nu vine să ocupe o poziție care i s-ar cuveni?
Pasul pe care îl observ din ce în ce mai des îl reprezintă schimbarea domiciliului. Mulți lasă din start România de-o parte și pleacă în străinătate. Dar sunt și cei care vor să rămână în țară. Așa se face că oameni din Iași au dat Moldova de-o parte pentru capitală, dar nu numai. Unii au găsit joburi în Cluj și se declară astăzi fericiți cu schimbarea pe care au făcut-o.
Alții-s mai aproape de casă, cu joburi în Brașov, dar la fel de încântați de hotărârea de a munci pentru România, în România – chiar dacă nu în orașul de baștină.
Sincer, sper să apuc vremea în care Iașul să-și reintre în drepturi. Să aibă mai multă deschidere și mai multă vizibilitate, să aibă autostradă și locuri de muncă atractive și să nu mai fie nevoit să-și „alunge” oamenii de acasă. Dar până când visele se vor împlini, mă bucur de bucuria celor care au mai dat o șansă României și care, trăiesc, totuși, într-o lume în care nu le este neapărat rușine să-și spună salariul – nici nu supraviețuiesc de la o lună la alta cu strângere de inimă, rugându-se să nu mai apară ceva neprevăzut în programul… portofelului lor.