Calul îl ajută pe Matei. Și omul îl poate ajuta!
La sfârșitul anului trecut, pe când făceam campanie pentru David-Gabriel, un prieten era foarte entuziasmat. Cunoscuse la Centrul de Hipoterapie un băiețel cu autism care, atunci când urca pe cal, se transforma! Era firesc, un copil ca toți copiii, călărind ca un voinic din poveste!
După campanie, Ioana Rață, mamă de Sebi (copil cu autism recuperat în mare parte) mi-a transmis rugămintea de a mai scrie despre un băiețel cu autism. Toată lumea era și este conștientă că o nouă campanie ar fi greoaie acum. Însă, pentru că inima n-are cum să mă lase pur și simplu așa, fără să fac nimic, am promis că voi scrie despre copil și… Doamne ajută, cât mai mulți dintre voi să vă doriți să ajutați și să aveți posibilitatea s-o faceți direct!
Așa că am aflat povestea micului Matei Ipate și… frumoasă coincidență, așa l-am cunoscut și eu pe călărețul despre care îmi vorbea prietenul meu :).
Cum se manifestă autismul la Matei?
Matei e născut în 2009 și este non verbal. Prin terapie comportamentală şi logopedie a învăţat câteva cuvinte pe care le foloseşte cu sens, însă nu le foloseşte în comunicare. Evită contactul vizual și e sensibil la medii zgomotoase. Are, la fel ca mulți alți copilași ca el, interesul restrictionat şi repetitiv.
Îmi place modul în care-l descriu părinții, așa că am să redau mai jos cuvintele lor.
Matei este un copil vesel. Te binedispune cu râsul său molipsitor. Atunci când îndrăgeşte o persoană, o studiază din privire, începe să zâmbească ştrengăreşte, apoi se apropie. În semn de prietenie îi mângâie faţa sau abdomenul! E felul său de arăta că o place! Dacă persoana îi este familiară, i se aşează în braţe şi vrea să fie gâdilat.
Are un caracter hotărât. Dacă îşi doreşte ceva, ajunge la rezultatul dorit. Se întâmplă deseori în parc să fie un copil cu o jucărie deosebită. Ceilalţi copilaşi gravitează în jurul jucăriei de interes. Matei privește pe furiş, analizează şi calculează situaţia. După câteva minute, Matei este în mână cu jucăria cea mult râvnită de toţi!
Este foarte ordonat! Dacă se împrăştie ceva pe jos, din proppie iniţiativă adună. Într-atât de ordonat, că atunci când doamna educatoare răstoarnă cuburile pentru a-l pune să le sorteze, Matei, le așează de îndată în coş, pentru a face curat.
Îi place muzica, în special cea populară. Când este agitat, o folosim pentru a-l linişti. Danseză şi râde pe acordurile ei!
Îi plac caii! Hiperkinetismul său a fost mult diminuat în şedinţele de hipoterapie. Mângâie caluţul, e foarte zâmbitor atunci când merge la ei! Cu toate că nu vorbeşte, reuşeşte uneori să zică „calul” şi „iapa”.
****
Matei face terapie comportamentală, ABA, PECS, hipoterapie, înot, terapie 3C. Toate acestea îl ajută pe băiat să iasă din „carapacea autistă”. Părinții, sora și fratele lui își doresc să-l știe independent într-un procent cît mai mare, să înveţe să comunice, să înţeleagă receptiv acţiunile şi obiectele, să-şi facă prieteni.
Nu sunt pretenții mari, nu? Sunt, însă, cheltuieli uraișe! Și eu, și tu… noi toți îl putem ajuta și pe Matei să reușească! Puținul nostru poate însemna mult pentru el și pentru cheltuielile nesfârșite ale familiei.
Donații pentru Matei se pot face în contul BRD, deschis pe numele mamei:
Ipate Alina-Mirela
RO 19 BRDE 240 SV 623 075 324 00