Explicaţiuni,  Pentru minte,  Pentru suflet,  România,  Umanitar

Donăm speranţă şi celule stem

De multe ori, ne propunem să salvăm lumea. Dar, termenul acesta de lume… sună atât de pompos și, în același timp, atât de generic și de impersonal, încât abandonăm totul, după câteva clipe de vitejie. Conștientizăm că suntem prea mici pentru o lume atât de mare și conștientizăm că visele uriașe prea rar pot fi susținute. Totuși, ce s-ar întâmpla dacă am realiza și ne-am face vise pe măsura puterilor noastre? Putem salva lumea? Nu! Dar, putem salva un om! Putem să-i salvăm lumea lui și putem, astfel, să contribuim la o frântură de bine pentru lumea cea mare.
Salvarea se poate face în cele mai simple şi diverse moduri – oferind un zâmbet, o farfurie de mâncare, o vorbă – spusă la momentul potrivit. Trecând de la planuri şi gânduri, la fapte dătătoare de speranţă. Faptele noastre pot salva – la fel de generic spus – viaţa cuiva! Dar, există şi fapte care, la propriu, pot salva o VIAŢĂ! Pentru că astăzi, prin binecuvântarea lui Dumnezeu, știința a evoluat atât de mult, încât putem fi capabili să permitem unui om să mai trăiască ani mulţi, sănătos şi fericit, alături de familia sa!
Astăzi m-am alăturat, împreună cu George, în lupta pentru salvarea persoanelor bolnave de leucemie. În campania „Donează speranţă” – pentru care Iulia Nanescu luptă şi mai mult decât noi! Campania îşi propune să crească numărul donatorilor potenţiali de celule stem înregistraţi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem de la aproape 10.000, cât este în prezent, la un milion. Prin creşterea numărului de donatori putem oferi o şansă reală la peste 90% din pacienţii diagnosticaţi cu leucemie din România, explică Iulia.

Doneaza speranta

Când vorbim despre celule stem, mintea noastră goneşte spre măduvă. Spre operaţiuni complicate şi destul de periculoase. Ori, măcar spre cordonul ombilical. Dar, ştiai că poţi dona celule stem din, pur şi simplu, 250 de mililitri de sânge? Că poţi, astfel, să transformi un condamnat bolnav de leucemie într-un om sănătos? Recunosc, mi s-a părut mult prea simplu pentru a fi adevărat. Apoi, am citit destul de mult. M-am documentat. Mi-am pus întrebări. M-am gândit cum ar fi să aflu despre un apropiat al meu că e bolnav de leucemie, că ar putea fi salvat şi că nu se găseşte o persoană compatibilă lui… Şi, am decis: Vreau să fac parte din rândul celor care îşi propun să doneze speranţă! George m-a urmat: Şi eu vreau!
Aşa că, în această zi am mers la Institutul Regional de Oncologie, în Copou, şi am făcut testele de sânge, pentru a afla dacă suntem sănătoşi. În urma rezultatelor, sperăm să intrăm, apoi, în rândul donatorilor. Dacă totul va fi bine şi ne vom menţine sănătatea, până la 60 de ani vom exista într-o bază de date specială. Între timp, dacă unul dintre noi va fi, în mare procent, compatibil cu un bolnav de leucemie – se vor face analize muuult mai amănunţite şi se vor recolta, apoi, 250 de mililitri din sânge din care se vor filtra celulele stem. Bine, e clar că aici am făcut doar rezumatul. Dar, e un rezumat pentru o viaţă! Merită să ne intereseze!

Merită să vă informaţi şi, apoi, dacă veţi considera de cuviinţă, merită să vă implicaţi!

Mult mai multe amănunte puteţi afla de pe site-ul Comuniăţii Donatorilor Voluntari de Celule Stem din România.

Persoanele din zona Moldovei care vor să devină donatori voluntari trebuie să aibă în vedere următoarele date de contact:
Institutul Regional de Oncologie Iași
Centrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice
str. General Henry Mathias Berthlot nr. 2-4 Iași
Conf. dr. Elena Albu: 0754.883.231; 0744.435.439
Asist. Oana Crețu: tel. 0743.692.505

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *