În culise la Noaptea Cercetătorilor
Nu cred că mai există cineva care să nu fi aflat că mâine – vineri, 27 septembrie – începe Noaptea Cercetătorilor. Un eveniment care are loc, simultan, în 300 de oraşe din Europa. Un eveniment pentru noi, oamenii de rând, pentru copii, părinţi şi bunici, deopotrivă, care să ne arate că ştiinţa poate fi amuzantă şi pe înţelesul tuturor.
Eu am avut privilegiul ca, pentru câteva clipe, să intru încă de astăzi în culisele cercetătorilor. Şi am văzut doar o mică parte din toate câte se vor petrece mâine, începând cu ora 18.00 şi până după miezul nopţii, în Parcul Palas.
Globul acesta pare magic. Şi este! El ne arată cum putem aprinde un bec cu… nasul!
Aşadar… folosind electricitatea de la sursă, reuşim să aprindem un bec fără să avem un conductor obişnuit, un fir. Asta, pentru că însuşi corpul uman este un conductor.
Un alt experiment, care stârneşte râsul, este unul cu o cască şi cu nişte pâlnii. Se pune casca pe cap şi se acoperă ochii, pentru ca omul să nu mai ştie de unde vine sunetul. Acelaşi om se roteşte, ca să nu-şi mai cunoască nici poziţia spaţială. După cum vedeţi, subiectul arată spre perete, în sensul că de acolo ne-a auzit pe noi, care-l strigam.
Surpriză! Ne aflam fix de partea cealaltă! 🙂
Am lăsat la sfârşit un al treilea experiment, care mi-a plăcut mult.
S-a turnat azot lichid într-un vas…
…apoi, în vas a fost pus, preţ de câteva secunde, un trandafir!
Acesta a fost scos… îngheţat!
Nu credeţi? Iată ce s-a întâmplat cu floarea, atunci când a fost lovită de masă! 🙂
A meritat stricăciunea… de dragul ştiinţei!
Am mai aflat şi alte secrete. Iar pe celelalte, abia aştept să le descopăr şi eu, mâine!
Hai să descoperim, împreună, cum arată viaţa la – 200 grade Celsius şi propriul corp, fotografiat în infraroşu. Hai să creăm fulgere la borcan şi să spargem un placaj de lemn cu o minge de ping-pong. Hai să observăm stelele prin instrumente astronomice profesioniste şi să ne minunăm, aflând ce farse ne joacă ochii şi urechile!
Hai să scoatem ştiinţa din laboratoare, la Noaptea Cercetătorilor!