Din online

Noul cod al bunelor maniere

Se spune că-i un ghid actualizat, pentru un comportament adecvat. Așa că acest ghid, pe lângă sfaturi despre cum să te comporți la o petrecere, cum să tușești sau cum să saluți mai frumos, aduce reguli de comunicare și pentru mail-uri, sms-uri sau vorbitul la telefonul mobil.

Noul cod al bunelor maniere este semnat Silke Schneider-Flaig și, la citirea lui, am trăit tot felul de stări. Unele reguli sunt la mintea cocoșului și destul de accesibile pentru toată lumea. Altele ar fi ciudate, chiar și pentru mine, dacă le-aș vedea prea des puse în practică :).

Îmi place că, în multe cazuri, se trece un anume gest prin istorie – de-a lungul timpului, el căpătând semnificații diferite. De exemplu, în alte vremuri, o doamnă care se adresa la per tu era subiect de scandal social. Vorba cântecului: toate-au fost la timpul lor ceva exagerat, anii au trecut în zbor și lumea le-a uitat… Îmi mai place faptul că fiecare capitol este împânzit cu diferite casete. De reținut!, De evitat!, Atenție!, Sfat!, Nu uitați! – toate acestea sparg textele și fac lectura mai dinamică. În plus, ele pot fi și un rezumat pentru leneși.

Interesantă este partea dedicată mâncării și felului în care se face degustarea. În principiu… cred că nu fac parte din lumea bunelor maniere. Numai la fructe dacă mă refer, sar din schemă. Cică… kiwi nu se servește, de regulă, curățat, ci doar tăiat în două, miezul mâncându-se cu o linguriță pentru ceai. Sau… mărul se curăță de coajă, se taie în bucăți mici și se mănâncă ori cu degetele, ori cu tacâmuri pentru fructe. Ok…

O altă parte interesantă – de data asta – a fost și surprinzătoare. În codul bunelor maniere sunt și pagini dedicate copiilor. Cred că, în mare, mulți părinți ar trebui să le răsfoiască măcar.

Per total, primele trei capitole țin de Bazele comportamentului, Profesioniștii comportamentului în viața privată și Comportamentul în afaceri. Un al patrulea capitol face referire la Comportamentul pe plan internațional. Și, pentru că autorul cărții este din SUA, am fugit repede, repede la țările cu R, ca să văd ce știe despre România și despre români. Amintește despre sărutatul mâinii – bine privit și deseori practicat. Vorbește și despre stilul autoritar de conducere al patronilor români și mai spune că, într-o vizită, primim cu bucurie flori, bomboane și alcool.

Cartea se încheie cu un mare test mare – care să ne scoată la lumină comportamentul. Comportamentul, după ce am citit cartea, ceea ce ne transformă, un pic, în trișori :).

Noul cod al bunelor maniere este o carte bună de avut pe un raft al bibliotecii, măcar pentru a ne da interesanți sau, pentru a ne duce la ea ca la un DEX, când avem o dilemă. Recenzia de astăzi face parte din campania vALLulntar, iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA15 comentarii (de la 15 persoane diferite) înseamnă un copac plantat. Hai să ne facem pădurea noastră!

26 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *