Avem minte, da’ nu ne doare…
Din categoria noi muncim, nu gândim, astăzi am oroarea să prezint un nou episod. Fără a omite micul-marele scandal dintre teişti şi… ateişti… în care am preferat să nu mă implic. Se presupunea, atunci, că teii au fost tăiaţi ca să nu împiedice vederea spre minunatele clădiri din zonă. Un alt motiv era acela că ramurile copacilor se prindeau în cabluri. În multele şi hidoasele cabluri care au rămas acum descoperite. Bun!
În acest context, îmi explică cineva de ce în Alexandru se plantau ieri copaci, fix sub firele de înaltă tensiune? Copaci care mai au juma’ de metru – sau mult mai puțin de atât -până să dea cu capul în fire, şi apoi alţi metri buni şi frumoşi, pentru a creşte – după cum le este soiul?
Eu nu înţeleg dar, probabil că nici nu trebuie…
Căci, dacă voi gândi prea mult, s-ar putea să mă doară…
UPDATE:
Pentru că mi s-a tot spus, ca fiind marea noutate, că – până în 2015, toată căblăraia trebuie îngropată, mulţumesc! Că ştiam deja, nu mai contează… Că am fost consolată cu idee că bieţii copaci vor rămâne mici şi inofensivi până la marile schimbări, nu mai sunt de acord. Am adus nişte poze de aproape, dacă astea, generale, nu erau bune.
Rezultatul va fi acelaşi… care se vede peste câţiva metri – în cazul unui copac mai vechi.
Deci… nu mă doare… sau mă doare mintea?…
5 Comments
Carmen
Cred ca ar trebui sa adresezi aceasta intrebare Primariei.Exista acolo un sereviciu de urbanism care, teoretic, ar trebui sa-ti ofere un raspuns competent.S-ar putea insa ca functionarii de acolo nici sa nu stie ce se intampla in teren.
Sandu Braniste
Da, e adevarat, avem minte si chiar nu TE doare… stai pe internet degeaba, macar informeaza-te despre normele europene in ceea ce priveste urbanismul. Foarte, foarte succint, pe intelesul tau, municipalitatile din Romania (printr-un memorandum semnat de Guvern, e un angajament asumat cu Comisia Europeana) trebuie sa oblige operatorii de cablu si utilitati sa-si ingroape firele aeriene. Termenul cred ca este 2015. Din acest motiv pe proiectele din fonduri europene nerambursabile derulate pe axele din Iasi (Copou, Pacurari etc.) sunt construite acele canivouri (vezi DEX) din care ies acele tubulaturi (de culoare rosie sau neagra) prin care „cablistii” isi vor „ingropa” utilitatile. Acest lucru se va petrece dupa finalizarea lucrarilor si receptia acestora. Bineinteles, pe banii cablistilor. Deci, nu te teme, nu creste copacul atat de inalt pana in 2015. Dar, vorba lui Plesu, astazi toti romanii scrie…
anda_elena
Dragă domnule, dacă eu mă dau deșteaptă, tu te dai expert și, zău, nu-ți stă bine! 🙂 Crede-mă că știu ce spun legile, mai bine decât ți-ai dori. Asta nu înseamnă că noi nu avem bunul obicei de a începe invers treburile. Adică, de a planta întâi – și, apoi de a săpa pe sub copaci, ca să îngropăm cablurile.
Cât despre faptul că un copac nu va crește „atât de înalt până în 2015”, voi face un update peste câteva ore. Să vezi că unii dintre copaci sunt deja atât de înalți… Stai pe aproape!
Yamasha
intrebare. pe stalpi va mai fi ceva, curentul electric sau…nimic?!
anda_elena
În principiu, după ce se vor îngropa cablurile, nu va mai fi nevoie de stâlpi.