Conversație cu vin de poveste
Ieri am fost în drumeție într-o lume de… vin! Alături de bloggerii ieșeni și cu sprijinul Icar Tours am ajuns la Vișani, pe tărâmul Gramma Wines.
Am aflat povestea unui vin relativ nou – dar care întrece orice calitate. Am aflat o parte dintre secretele licorii care ne-a îmbătat simțurile. Noi nu ne-am îmbătat dar am devenit, vizibil, mai comunicativi și plini de viață – căci nu degeaba este Gramma – vinul conversației!
Ne-am plimbat printre tancuri de vin și ne-am minunat de micile amănunte care fac diferența. Am aflat, astfel, că o vie bogată este asemenea unei mame care are prea mulți copii și nu-i poate alăpta pe toți. Prin urmare, via de aici este aranjată în așa fel încât să aibă copii mai puțini, dar buni și excelent de bine crescuți. La Casa Olteanu, strugurii nu se culeg decât în lădițe. Rezultă că, până la prefacerea lor în vin, bobițele rămân intacte. Tancurile – butoaie uriașe, dintr-un metal special – au pereții dubli. În interiorul acestora se află un lichid care este încălzit sau răcit – în funcție de cerințe. Astfel, se poate respecta procesul optim de creare a vinului – care este de aproximativ șase săptămâni.
Acolo, în crama modernă, am degustat – direct de la sursă – Aligoté, Fetească Regală și Cuvée Vișan. Ca și cu altă ocazie, se pare că rămân fanul Aligoté! Dar mi-a plăcut și Cuvée Vișan – din care am primit în dar o sticlă. Însă nu darul propriu-zis a fost bucuria, ci faptul că sticla mi-am pregătit-o aproape singură. Adică eu am umplut-o. Apoi am fixat-o într-o mașinărie, am apăsat butonul verde și sticla s-a trezit, deodată, cu dop. Pe urmă am trecut pe la secțiile de capișonare și etichetare. Faptul că a ieșit, cu adevărat, ceva din mânuțele noastre – ne-a făcut să ne simțim ca niște copilași cu jucării noi.
Este adevărat, jucăriile noastre au avut ceva grade – la fel ca și masa la care am fost așteptați și la care am continuat degustările. Marian Olteanu și mama lui (numită, deseori, doamna Gramma 🙂 ) au fost niște gazde excelente. La fel a fost și domnul Iulian Teliban, un adevărat magician al vinului și al explicațiilor.
Cu toții ne-am simțit bine și în stare, apoi, să coborâm un kilometru pe jos, până în punctul în care ne aștepta autocarul. Am ajuns la Iași cu o nouă lecție învățată și cu o experiență care ne va ajuta să respectăm mai mult conținutul unui pahar – în cazul unui vin de calitate.
Felicitări și la cât mai multe rezultate bune, Gramma Wines! Mulțumim, Icar Tours – Andreea Marc și Dragoș Bârgăoanu! Alături de mine i-am mai avut pe colegii bloggeri: Alice Ciobanu, Alexandra Bohan, Andrei Butnărașu, Anca Gîlcă, Alexandru Taradaciuc, Andreea Holban, Andrei Bibire, Crina Penteleychuk, Constantin Enciu, Diana Sofronie, Etienne Ignat, Florin Adamache, Florin Negruț, Iulia Nănescu, Iuliana Cosmina, Mădălina Buzdugan, Mădălina Stafie, Pavel Arcana, Raluca Diaconiuc, Vali Popa, Zaza.
Am lăsat-o la urmă, pentru că a fost cea dintâi – pe Sabina Bolboceanu, sărbătorita zilei de ieri! La mulți ani! Sper că te-ai simțit bine la ziua ta! 🙂
16 Comments
Razvan
Foarte frumos evenimentul, in special ca Gramma au fost asa de generosi cu atat de multi bloggeri.
anda_elena
Cam la toate evenimentele organizate de Icar Tours se umple câte un autocar de bloggeri.
Madalina Buzdugan
Anda, tot trebuie să dai mielul! 😀
anda_elena
Pe cine am mai pocit? 🙂
Madalina Buzdugan
Doar pe domnul Iulian 😀
anda_elena
Da… Măcar am modificat înainte de a atrage Marian atenția :).
Credeam că ai mai văzut o bâlbă nouă.
Alice
A fost tare fun!
anda_elena
Mă bucur că ne-am distrat împreună! :*
Pingback:
Raluca Daria
a fost frumos. trebuie sa ne mai gindim si la alta iesire. ce spuneti?
anda_elena
Sunt convinsă că se vor mai ivi ocazii. Sănătoși să fim! 🙂
Pingback:
Iulia Nanescu
Anda, ramane sa dam o mana de ajutor la toamna, da?
anda_elena
Da, da – mergem la cules! 🙂
Stefan RADOVEANU GENEVE
L’ Aligoté GRAMMA est un vin blanc, tout en fraîcheur, comme la brise de printemps.
Bon enfant, un rien impertinent, fruité, il s’habille d’or pâle. Son bouquet est floral (acacia, aubépine) ou fruité (pomme).
En bouche, ce vin tendre et coulant désengourdit les papilles sur des notes noisettées qui se déclarent en finale.
Vin d’apéritif par excellence, il devient Kir lorsqu’il est associé à la crème de cassis.
Il s’accorde parfaitement aux poissons grillés.
Sa vivacité et sa note d’agrumes résistent bien à l’iode des huîtres tout comme aux effluves fortes des fromages de chèvre.
Plus simplement, l’Aligoté GRAMMA est un des rares vins à amadouer les salades, les taboulés ou les légumes vapeur. Température de service : 10 à 12°C
anda_elena
Poate că de asta este vinul meu preferat. Mulţumesc :).