ZOOM art fusion Festival
Acum ceva timp, am fost invitată la o întâlnire, pentru a-mi fi prezentat un proiect. Un proiect care mi-a plăcut şi la care, mărturisesc, mi-aş fi dorit să pun umărul, împreună cu ai mei colegi bloggeri. Din varii motive, ideea aceasta nu a trecut la un… next level. În schimb, ideea organizatorilor a crescut şi s-a dezvoltat frumos. Rezultatele se vor vedea acum, la acest sfârşit de săptămână.
Dacă eşti din Iaşi, tocmai ai primit o invitaţie specială la ZOOM art fusioin Festival! Un eveniment creat pe conceptul de fuziune artistică. Teatru, dans, muzică, pictură, sculptură, proiecţii vizuale, fotografie, acrobaţii, grafitti – toate şi multe în plus se vor întâmpla de vineri dimineaţă, până duminică seara la Clubul Creatorilor. Adică pe Ştefan cel Mare, la CUB, la subsol.
Aici poate fi găsit tot programul. Iar eu voi extrage din comunicatul de presă şi voi spune aşa:
Vineri, 9 Martie, începem de dimineaţă cu o serie de ateliere creative pentru copii (modelaj în lut, origami, pictură egipteană şi altele), susţinute de “Fayette”, sub îndrumarea Irinei Invăncescu Andro. De la 16:30 începe un atelier de miniaturi din ceramică, care va continua duminică, după ora 16:00.
Pentru cei pasionaţi de percuţii, tot vineri am pregătit de la 16:30 o întâlnire deschisă a toboşarilor, în care fiecare e invitat să îşi gasească ritmul care i se potriveşte.
De la 17:45, Jorge A Coan (Brazilia) va pregăti atmosfera pentru următoarea reprezentaţie cu o dezbatere filosofică despre Naştere, din seria discuţiilor Din spatele Măştii. La 19:00 publicul va fi invitat să privească prin ochiul caleidoscopic al Micului Prinţ, interpretată de Trupa Les Apos’ (Colegiul “M. Eminescu”, prof. Mira Cucinschi). Piesa “Dessins Invisibles” este proaspăt câştigătoare a premiului pentru regie şi originalitate la festivalul de teatru de la Sorrento, Italia. Mirajul oglinzilor este aprofundat şi în zilele următoare în ateliere de confecţionare a caleidoscoapelor (sâmbătă) şi de construire a unei instalaţii de oglinzi (duminică).
După un spectacol puternic încărcat emoţional, comedianul Vraciu va destinde spiritele şi obrajii cu hohote de râs. Spre finalul serii, Victor Andrei Rotar va interpreta muzica italiană şi spaniolă în acorduri de chitară clasică.
Ziua de sâmbătă începe la orele 13:00 cu prezentare de carte. Scriitoarea Mihaela Moraru – Celestine şi invitata sa, Florina Hariga, ne vor dezvălui detalii despre cele trei volume de literatură semiotică ale autoarei. Dialogul va fi continuat la orele 15:30 cu o Conferinţă propusă de “Asociaţia Culturală Noua Acropolă în România”. Marius Andro va prezenta “Viitorul. Provocări. Oportunităţi. Decizii.”
Zona de atelier va pune igeniozitatea pe hârtie: arta Quilling – modelarea hârtiei cu filigran (Paper Magic, ora 13:00), felicitări în acuarel (Ruxandra Milut, ora 15:00), pop-up art (Klaus Gatu).
De la orele 17:45 vă invităm să intraţi într-o lume diferită, care vorbeşte despre pierderea individualităţii în contextul urban actual. Society is Cocaine îmbină tehnica body-painting cu proiecţii video într-un cadru interactiv.
Scena va fi animată de ritmuri internaţionale: începand cu orele 16:30, Sid Walters (OR, SUA) va improviza alături de colegii săi din The Magic Band în deschiderea unui spectacol inedit şi exotic de tehnici marţiale, elemente acrobatice şi dansuri tribale: capoeira – chintesenţa culturii braziliene (“A. S. K-NOI”). Începand cu 18:30 vă invităm să asistaţi la o demonstraţie cu arme tradiţionale japoneze (sensei Adrian Marin), iar după orele 20:00 va începe lecţia de tango argentinian (prof. Cornel Tataru), urmată de petrecerea de dans, milonga.
Duminică vom începe la 14:00 cu tehnica decupajului în lumânări (atelier, Sorin Istrate). Apoi, artiştii din proiectul Press Papier ne vor arăta cum să construim dreamcatchers şi stele.
Dialogul propune: discuţie interactivă pe tema “Dezvoltării personalităţii prin cultură” (14:00, Noua Acropolă), investigaţie asupra subconştientului colectiv (15:30, Andrei Dumitriu) şi o prezentare în premieră în Iaşi Transition Towns – comunităţi autosustenabile” (Andrei Iuroaia).
În spectacolul final al week-endului ZOOM IN, scena e deschisă pentru cei care vor să fuzioneze într-o compoziţie muzicală colectivă, Jam Session.
În încheierea fiecărei zile, invităm oaspeţii la un pahar de vorbă şi muzică în surdină, într-o atmosferă creativă!
Partea faină e că… asta nu e tot! ZOOM art fusion Festival va continua şi week-end-ul următor, pe Copou, în The Rock!
Peste 80 de artişti vor intra în scenă cu opere fuzionate şi cu spectacole. Din Bucureşti vin DJ Jo.E şi DJ Tzuc (powered by GrooveOn), tocmai din Franţa vine DJ Ordoeuvre, dublu vice-campion mondial DMC şi iniţiator, alături de Celine (Portugalia) al proiectului experimental MatmonJazz. Cireaşa de pe tort o va pune în stil grafitti El Nino de las Pinturas, din Spania. Şi dacă tot nu v-am convins, plusăm cu proiecţii pe şi în clădire, workshopuri de capoeira şi instalaţii artistice de calibru mare.
Eu zic că sună mai mult decât bine! Voi ce părere aveţi?