Hopa tropa prin oraş,  Pentru minte

Ochii-n paișpe la tren!

Trec, constant, calea ferată. De la piață, din Alexandru, spre Gară. Și, constant, dau peste aceeași situație. Uneori, semnalele luminoase și acustice încep programul cu mult, exagerat de mult timp înainte de a-și face apariția vreun tren. Atunci, lumea se plictisește de așteptat… și își continuă drumul.

De și mai multe ori, nu se dă niciun semnal… și doar se aude trenul, cum se apropie. Mi se pare cumplit de periculos. Și, lucrul ăsta se întâmplă destul de des.

Sunt dăţi în care văd trenul, de departe. Sunt dăţi în care nu-l văd dar, prăpăstioasă, îl caut. În acelaşi timp, observ oameni care trec ca pe moşia lor, fără să le pese de viaţă. De propria viaţă! Îmi vine să-i judec, dar îi şi înţeleg. Şi, mă bucur doar că au trecut, şi de această dată, calea ferată cu bine. Poate că unii nu văd la distanţă. Poate că alţii sunt obosiţi, apăsaţi de gânduri sau de griji. Ori, maxim de aiuriți.
Cu toții ar trebui să aibă șansa, măcar, de a fi treziți din visare. De a auzi semnalul care anunță că vine trenul. De a beneficia de acel indicator, nu doar ca de un par înfipt în pământ, ci ca de un paznic al locului și, până la urmă, un paznic al vieții lor.

Nu știu exact cine e de vină pentru neanuțarea fiecărui tren în parte. Știu, însă, că nu e ok să nu fie anunțat tot ce trece prin zonă – de la o simplă locomotivă, până la un marfar ori tren de călători, cu două sau cu nouă vagoane. Mai știu, după cum spuneam și la început, că întâmplarea pe care o exemplific în filmuleț nu e una rar întâlnită. N-o fi nici singura locație în care se petrec astfel de incidente. Dar, eu la asta mă raportez, pentru că pe aici trec constant spre redacție, spre Kaufland, spre oraș, înapoi spre casă.
Mai mult decât o reclamație sau o răutate, postarea asta se dorește a fi o atenționare. Dacă ții la viața ta, trebuie să fii cu ochii-n paișpe! La fel cum nu te sfătuiesc să traversezi, pe verde chiar, fără a te asigura că au conștientizat și șoferii prioritatea ta, așa e și în cazul ăsta. Înainte de a trece calea ferată, uită-te bine în jur! Nu te lăsa în baza altora! Nu lua de bună lipsa unor semnale acustice sau luminoase! Nu te lua la trântă cu trenul! Sunt slabe șansele de a ieși învingător. 

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *