Pentru minte

Ia-te la tranta cu neprevazutul!

Nu ma pregatesc sa-ti spun nimic nou. Totul se stie, totul pare firesc. Dar, cand teoria ajunge sa fie cautata in practica, de multe ori nu se gasesc decat cuvintele – in aer. Faptele, care sa insoteasca teoria – nu’s. Si, atunci, in functie de gravitatea problemei ivite si de felul in care stim sa ne controlam nervii/ durerea/ socul/ emotia, ne promitem ca data viitoare vom fi mai atenti sau incepem sa ne dam cu capul de pereti.

Pe timpul zilei, orice e mai simplu. Noaptea, lucrurile se complica. La noapte ma voi referi in cele ce urmeaza (desi totul e valabil si pe lumina…).
Te-am cam bagat in bezna, a? Te scot acum. In general, privim noaptea ca pe o legatura dintre zile. Ne culcam si suntem siguri ca vom visa frumos si ca ne vom trezi cu bine, dimineata. Si, in cele mai multe dintre cazuri, asa si este. Dar, exista si exceptii. Ele vin ca sa ne zdruncine si sa ne puna la incercare.
Nu o sa merg la extreme – ca sa anunt un cutremur dezastruos, o invazie terorista, raspandirea unui virus mortal in aer. Ma voi limita la o stare de rau – de vazut moartea cu ochii – a noastra sau a unuia din familia noastra.
* Desi pare greu de crezut – multi nu cunosc numarul 112 – pentru apel de urgenta. Sau, il cunosc, dar se fastacesc si-l uita. 112 si formula gura-nas-ochi poate fi de ajutor si pentru adulti, nu doar pentru copii.
* Cand vine salvarea acasa, medicul nu controleaza cat de curat este in jur. Dar, da, totusi bine, daca pacientul nu e nespalat de doua saptamani si daca are niste haine curate.
* Ai buletinul la indemana si un dosarel – in cazul in care te stii bolnav – cu diagnostic, tratament, s.a.?
* In casa, e bine sa existe bani. Romanesti. Cateodata, cardurile si euroii n-au valoare sau nu pot fi folositi imediat. Dintre acesti bani, macar 100 de lei ar trebui sa fie marunti – de 5 si de 10 lei. Daca ambulanta il ia pe cel bolnav la spital, e nevoie de cate un banut pentru un buzunar mai atent…
* Daca ai masina, vei avea si drumuri de facut. Poate chiar in urma salvarii – ca sa fii aproape de cel drag. Intrebarea e – ramane, intotdeauna, suficienta benzina in rezervor, pentru a face fata unor situatii neprevazute?
* Daca telefonul mobil este pe abonament, nu-i problema. Daca e pe credit – este mereu, macar un euro, pentru mesaje sau un telefon urgent?

Sa nu fii dezamagit de faptul ca n-ai descoperit nicio noutate. De asta, te avertizasem deja. Dar cum, tot patitu-i invatat – m-am apucat sa deschid ochii si altora. Tocmai am trecut printr-o noapte cu putina benzina si bani marunti zero.
Si, inca ceva. Nu considera ca ai vreun merit sau ca e absolut normal faptul ca te-ai trezit, bine-merci si in dimineata asta, in patul tau. Bucura-te! Multumeste! Roaga-te sa se intample la fel si maine!

One Comment

  • Oana

    Eu in momente de panica, cand ma gandesc la salvare imi vine in minte numa' faimosul 911 (nain uan uan) :))). Cand trec peste moment, imi amintesc si nr. corect.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *