Care-i faza cu 1 Mai?

1 Mai are la baza dorinta a sute de mii de municitori americani de a reduce ziua de lucru la 8 ore. Dupa ani intregi de proteste si dupa incidentele violente, care au avut loc in mai 1886, la Chicago, pe 1 Mai 1890 s-a sarbatorit Ziua Internationala a Muncii. Atunci au avut loc demonstratii in SUA, in majoritatea tarilor europene, dar si in Chile, Peru si Cuba.

Intre timp, in Statele Unite, 1 Mai a incetat sa mai fie o sarbatoare oficiala. A fost, insa, folosita de comunisti si nazisti – si transformata intr-o sarbatoare nationala, insotita de defilari propagandistice.

1 Mai a rezistat, in Romania, si dupa dupa 1990. Astazi, 1 Mai inseamna iesiri la gratar, la padure, la mare sau la munte. Mici si bere, muzica si lene. Ziua NeMuncii.

Citeste mai detaliat despre 1 Mai: aici.

S-ar putea să-ţi placă şi...

3 comentarii

  1. Mi se pare tragi-comic faptul că de obicei pe timpul lui nea Ceașcă oamenii trebuiau să stea mult peste program ca să sărbătorească Ziua Muncii. Asta în timp ce tocmai pe 1 Mai (la Chicago așa cum bine ai spus) era vorba că nu mai lucrează omul mai mult de 8 ore. Aici se vede faptul că propaganda bate cultura și istoria la orice oră 🙂

    Domnia și prostia oameni buni. Domnia și prostia 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *