Pentru minte,  Şcoala părinţilor

Sfaturi de luat in seama la intalnirea cu un copilas

* Atunci cand mergeti acasa la un copil mic, inainte de a ajunge in dormitorul acestuia, trebuie sa vizitati baia – sa va spalati bine pe maini cu apa si sapun!

* Evitati gestul dragalas si aparent inofensiv de a pupa mainile unui copil! Pentru ca un micut isi duce mereu mainile in/ la gura si, odata cu ele, toti microbii de la pupaciosi.

* Nu o luati ca pe ceva personal, daca bebe plange atunci cand il luati in brate. Nu va cunoaste. Nu sunteti nici mama, nici tata – atata tot.

* Incercati sa nu va minunati in exces de calitatile copilului si sa mai spuneti, din cand in cand, cate un ptiu-ptiu! Deochiul exista! Nu trebuie sa fiti neaparat un om rau sau invidios ca sa deocheati. Uneori, se poate ca nici sa nu stiti ca aveti asemenea „puteri”.

* Intalnirea cu un copil (chiar si prima intalnire din viata voastra) nu presupune oferirea unui cadou sau a unei sume de bani. Aceste gesturi se fac doar daca exista dorinta sincera (nu obligatie!) si posibilitati financiare. Intalnirea nu se amana la nesfarsit, din jena, daca exista dorinta, dar nu sunt bani.

Totusi, daca aveti placere si ceva in portofel, dar va lipseste inspiratia si nu vreti sa mai cumparati inca o jucarie, luati in calcul cadourile utile: un sampon sau un gel de dus pentru copii, servetele umede, crema pentru fundulet, pampersi, cereale, iaurt…

* Daca bebe are un frate mai mare, incercati sa-l bagati in seama si pe acesta din urma. Nu-l neglijati pe motiv ca-l cunoasteti deja si ca i-ati oferit atentia necesara atunci cand era si el mic. Chiar daca e mai mare acum, e tot un copil.

2 Comments

  • Cristina

    Si cel mai important,din propria experienta,cel putin la mine a fost valabil,nu vizitati un nou nacut mai devreme de o luna,mai ales daca mama a avut parte de o nastere grea sau ceva in genul aceste,imi amintesc cu groaza ca eu nu ma puteam misca ,copilul era agitat si trebuia sa fac si pe gazda,oricat ma ajuta sotul imi doream ca vizitatorii,oricat de apropiati ar fi fost sa dispara.
    Nu ma refer aici la bunici,unchi care pe langa faptul ca vin pot sa te ajute la curatenie,baita si toate cele

  • anda_elena

    Multumesc, Cristina!
    De asta e bine sa impartasim fiecare din experientele noastre.
    Eu, una, m-am simtit f bine, m-au bucurat vizitele si chiar am facut invitatii. 🙂
    Cred ca, pana la urma, tine si de o decenta a musafirului, pe principiul: "Vine omul, sta oleaca, mai vorbeste, dar si pleaca" 🙂
    Oricat de mult te-ai stradui sa fii o gazda buna, daca nu te simti bine – se cunoste, iar copilul – daca e agitat, nu poate simula calmul. In acest context, o vizita se poate scurta oricand, prin intelegere si fara suparare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *