Hopa tropa prin oraş,  Verde...

Cum am sarbatorit Ora Pamantului

Aseara, pe la 20.25, am inchis calculatorul, am stins televizorul de la noi din camera si luminile din casa. La 20.30 am spus La multi ani! Pamantului.
Am petrecut „Earth Hour” la bratul sotului meu drag, intr-o plimbare prin cartier. Ca niste romantici ce suntem, ne-am propus sa numaram stelele. Dar… nu prea se vedeau stele pe cer. Asa ca, ne-am pus pe numarat ferestrele luminate de la fiecare bloc pe langa care treceam.
Marturisesc – cu bucurie! – ca nu am avut prea multa treaba de facut! Au fost si blocuri de cate zece etaje, in care se vedea lumina aprinsa la doar trei-patru apartamente. Acum, ca sa fim sinceri pe deplin, am vazut, in multe case, o lumina pala – de la televizor. Nu m-am putut supara prea tare… ceva trebuiau sa-si gaseasca de facut si oamenii care si-au petrecut aceasta ora in casa. Cu atat mai mult cu cat aseara, in acelasi timp, era si marele meci… [Bosnia-Romania: 2-1]
Am vazut si apartamente in care erau luminile aprinse in toata casa. Asta este. Dar, per total, chiar am fost multumiti! Fara sa fi facut studii aprofundate, as afirma, totusi, ca locuitorii din Alexandru cel Bun au tinut cont, cam 65%, de Ora Pamantului.

Marea dezamagire a fost constatarea faptului ca toate firmele luminoase, de la toate magazinele, functionau la capacitate maxima. Si mai mare dezamagire a fost sa vadem cum panourile publicitare stradale straluceau ca stelele. Nu cred ca murea nimeni pentru o ora de reclama in minus dar, din nou, asta este…
Parcul si strazile erau luminate. Iar, cu acest lucru, am fost total de acord. Trebuie sa te simti in siguranta cand esti pe drumuri. Ora Pamantului nu trebuie sa se transforme in ora propice pentru hoti/ violatori si alte natii care actioneaza la lasarea intunericului.

Cu o ora nu se salveaza Pamantul. Dar, prin constientizarea acestei ore, putem sa avem mai multa grija de fiecare ceas! Daca am uita mai rar lumina aprinsa degeaba in bucatarie, pe hol, in baie sau la debara, daca am schimba becurile normale cu becuri economice (si ecologice), daca am inchide televizorul si din buton, nu doar din telecomanda, daca am profita de lumina zilei si am folosi noaptea pentru somn (sau pentru alte activitati pe intuneric ori la lumina lumanarii 😛 ), daca…, daca…, daca… am avea multe de castigat. Si la buzunarul nostru si la viata planetei. Ar trebui sa tinem cont ca, dupa noi, nu se stinge de tot lumina, ci urmeaza si alte generatii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *