Explicaţiuni

De ce nu mai este 23 aprilie ziua Sfântului Gheorghe?

În general, 23 aprilie este zi de bucurie, de Sfântă Liturghie și de La mulți ani pentru toți cei care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În general. Dar se întâmplă, uneori, să dăm nas în nas cu câte o excepție sau, mai corect spus – particularitate – și-atunci suntem puțin confuzi. Nu știm cum să procedăm. Și, totuși, cum am putea proceda altfel decât a căuta să înțelegem motivele care duc la acea excepție și a le accepta?

Anul acesta, în 2019, ziua Sfântului Gheorghe cade în Sfânta și Marea Marți, o zi din Săptămâna Pătimirilor Domnului. Per total, săptămâna aceasta este cea mai aspră și mai tristă din post. E o săptămână de doliu și de plâns pentru păcatele noastre și pentru conștientizarea faptului că și la 2000 de ani distanță noi continuăm, zi de zi, clipă de clipă, să-L răstignim pe Hristos.

Fiind o săptămână în care negrul predomină, bucuriile pălesc. Ziua Sfântului rămâne pe 23 aprilie, nu i-o mută nimeni din calendar. Cu toate acestea, în fața Crucii pe care S-a jertfit Mântuitorul, sfinții se dau într-o parte și-și pleacă genunchii. Astfel, orice hram ar cădea în timpul Săptămânii Pătimirilor Domnului, sărbătoarea aceea și bucuria se amână.

Biserica Sfantul Gheorghe din Harlau - Foto Oana Nechifor
Foto: Oana Nechifor/ doxologia.ro

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis ca slujba Marelui Mucenic Gheorghe să aibă loc în a doua zi de Paști, luni, pe 29 aprilie. Săptămâna Luminată, așa se numește săptămâna de după Învierea Domnului – și Sfântul Gheorghe se potrivește perfect în acest decor!

Pentru explicații mai amănunțite și mai teologice, recomand articolul de pe Doxologia.

Aici e doar așa, o notă informativă. Sărbătoarea și Sfânta Liturghie închinate Sfântului Gheorghe vor avea loc pe 29 aprilie. Deci, teoretic, tot atunci se va spune La mulți ani celor ce-l au ocrotitor pe Sfânt. Cu atât mai mult, tot atunci ar fi bine să se mute petrecerile – în zi de lumină, nu în zi de doliu.

Update:

Atenție, asta nu înseamnă că pe 23 ni-l scoatem de la suflet pe Sfântul Gheorghe! Cum nici n-ar trebui să însemne că îl pomenim, că ne rugăm lui, că ne este drag doar o singură zi pe an! Sfântul Gheorghe este și rămâne în fiecare zi un ocrotitor și un prieten pe cinste!

2 Comments

    • anda_elena

      Oricum, în paranteză, la data de 23, indiferent de scrisul cu negru sau cu roșu, este specificat faptul că slujba Sfântului Gheorghe se va ține pe 29 aprilie. La biserică. Și, indicat, la petreceri! 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *