România,  Şcoala părinţilor

Cuza Vodă și făcliile Unirii

Azi este despre… Cuza Vodă și făcliile Unirii.

Ioana merge cu bunicul la târg. I s-a promis că în noaptea în care vor poposi în poiana de pe Dealul Balaurului va avea voie să rămână trează și să asculte vorba plină de duh a drumeților. Are aproape 12 ani și este emoționată. Are și de ce!

Anda, Cuza Voda si facliile Unirii

La 30 de ani de la făurirea Unirii sub Cuza Vodă, călătorii din diferite zone ale ţării încep să rememoreze fapte din perioada alegerilor pentru divanele ad-hoc şi alte întâmplări petrecute în cele două principate, în preajma importantului act istoric din ianuarie 1859.

„Cuza Vodă și făcliile Unirii” este o carte foarte fain documentată și scrisă de Constantin Bostan, cu ilustrații de Vasile Olac, publicată la Editura Doxologia. O istorie povestită, un pic greoiaie ca limbaj – căci se bazează pe vorbirea orală și veche, cu accent și cu regionalisme. Însă, tocmai din acest punct de vedere, este și o carte amuzantă și incitantă. Per total, e o narațiune atractivă și instructivă pentru copiii de 9-14 ani. Întâmplările povestite sunt parte din istoria românilor și adevărate lecții de viață. Exemple de aspirații și idealuri, de morală și chiar de… modern spus… leadership!

Din cele 18 povești, am ales să citesc un fragment din capitolul al patrulea – „Săracul răsplătit și boierul pedepsit”. Lectura mea vi-l face cunoscut doar pe țăranul român nevoiaș, dar încrezător în bunețea lui Cuza. Sper, însă, că veți dori să-l cunoașteți și pe boierul hapsân și nechibzuit. Să aflați ce i-a trecut lui prin minte și cum l-a „răsplătit” Domnitorul!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *