Centenarul Marii Uniri,  Hopa tropa prin oraş

Șase ore petrecute pe… Traseul Memoriei!

– Maria, ți-a plăcut pe Traseul Memoriei?

– Și încă o să-mi mai placă!, a spus ferm, când a simțit c-aș cam vrea să părăsim grupul.

Așa că am continuat. Iar acum, când trag linie, spun cu bucurie și cu uimire că ziua de sâmbătă a fost una cu șapte ore pe drumuri de Iași, dintre care șase ore cu totul și cu totul speciale! Șase ore petrecute pe Traseul Memoriei!

Traseul Memoriei - Aniversarea Centenarului Marii Uniri

Primăria Municipiului Iași a organizat în 2018 tururi ghidate gratuite, sub umbrela Centenarului Marii Uniri.

Proiectul Traseul Memoriei a propus parcurgerea unui drum turistic și istoric. Prin el, s-au pus în valoare clădirile monument din Iași în care au funcționat instituțiile Statului Român și principalele Misiuni Diplomatice în perioada 1916-1918.

Căci nu-i de ici, de colo, rolul pe care orașul Iași l-a avut acum un secol! Vorbim atât din perspectiva efortului de a menține stabilitatea instituțională a statului român, cât și din aceea a actelor premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

România Mare - Ansamblul Mitropolitan Iași - Traseul Memoriei
România Mare – Ansamblul Mitropolitan Iași
Rezumatul rezumatului

Încerc să povestesc foarte pe scurt cum a fost. Ne-am întâlnit la Universitatea din Copou, în Sala Pașilor Pierduți, cu ghidul Silviu Teodor-Stanciu. O minune de om care a știut să comunice și să explice pe înțelesul tuturor vârstelor, care a știut să ne țină conectați întreg traseul!

La Universitate, am vizitat Biblioteca Veche și Aula „Carmen Sylva”.

Biblioteca Universității - la începuturi
Biblioteca Universității – la începuturi

Apoi am urcat în Turnul de Apă al Universității, unde am admirat orașul de sus și o expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri și Primului Război Mondial.

Regele Carol I și Regina Elisabeta - fotografie din cadrul expoziției de la Turnul de apă al Universității
Regele Carol I și Regina Elisabeta – fotografie din cadrul expoziției de la Turnul de Apă al Universității

Am coborât spre recent înființatul Muzeu Militar Național „Regele Ferdinand I” de la Cercul Militar din Copou. Apoi am fost la Palatul Copiilor și la Muzeul Unirii.

Următoarele pe listă: Teatrul Național, Palatul Roznovanu – sediul Primăriei Municipiului Iași, Muzeul Catedralei Mitropolitane și Banca Națională a României, filiala Iași.

Teatrul Național Iași - fotografii de la Muzeul Municipal Iași
Teatrul Național Iași – fotografii de la Muzeul Municipal Iași

Aici chiar am vrut să pun punct traseului, dar Maria a insistat să nu facem asta. Voia să mergem în continuare, chiar dacă ultimul obiectiv, Muzeul Municipal, era destul de departe și îl mai vizitase cândva, când se organizase acolo Muzeul Iluziilor.

Ferdinand I al României - Muzeul Municipal
Ferdinand I al României – Muzeul Municipal
Pași mulți – și bucurie direct proporțională pe Traseul Memoriei!

Într-un final, mi-a părut bine că am făcut ascultare de copil. Pe drum ne-am mai oprit în câteva rânduri. Am aflat noi și noi informații cu adevărat faine despre tot felul de clădiri, zone și momente istorice semnificative!

Iar acest lucru despre care zic abia acum s-a întâmplat pe parcursul întregii zile! Așa se face că am aflat o mulțime de informații extra Centenar! Despre orașul nostru și despre locuri prin care trecem mereu fără să conștientizăm câtă istorie ascund!

E fantastic și nu-i decât o picătură care mi-a reaprins dorința de a descoperi Iașul pe viu, la pas, dar și prin scris, prin intermediul celor Şapte pietre!

Fantastic a fost și să trec prin aventura aceasta alături de Maria. Știam că îi place să vadă locuri noi și să viziteze muzee – dar nici prin gând nu-mi trecea că va rezista. Că va rămâne fascinată la un întreg traseu de șase ore, că nu se va plictisi, că nu se va plânge c-o dor picioarele!

Patriotul – numele dat ghidului nostru 🙂

Oricum, ideea faină e că în aceste Trasee ale Memoriei vizitatorii pot urmări întregul parcurs sau se pot adăuga grupului la orice moment, de-a lungul vizitelor.

Recomand, totuși, parcurgerea întregului traseu. Căci se poate! O spune Maria de 8 ani, o spun și niște adolescenți și tineri, și mai puțin tineri… oameni în jur de 70 de ani alături de care am fost sâmbătă! Nu ai cum să te plictisești și, oricâte ai ști despre Iași, nu ai cum să nu afli o grămadă de alte informații de la ghid!

– Mami, Patriotul e chiar mai deștept decât tine!, mi s-a spus cu imensă admirație.

Iar eu nu m-am supărat, pentru că este un adevăr! 🙂 Da, Silviu Teodor-Stanciu este ghidul empatic și foarte, foarte deștept! Numit Patriotul – deoarece a mers continuu alături de noi cu un steag ridicat sus, în mâna dreaptă, pentru a-l repera și a-l urma în mulțime.

A fost minunat! Pe cât de… gratuit, pe atât de bogat! Mulțumesc organizatorilor, ghidului și grupului fain din care am făcut parte!

2 Comments

  • Felicia Popescu

    Am fost acolo,in grupul de doritori a afla lucruri interesante. Am fost acolo de dragul Patriotului, pentru ca tot ce face Silviu, face temeinic, cu pasiune si devotament. Pentru ca Silviu este si cadru didactic la Universitatea de Arte, este si sufletul asociatiei TramClub, Iași, este si proiectantul si realizatorul personalizarii celor 12 tramvaie pictate, care circula in Iasi si a multor alte activitati surprinzatoare. Silviu a fost sambata si un ghid de turism bine pregatit, simpatic, care a imprimat turului o atmosfera deosebit de plăcută pentru intregu grup.
    Multumim Silviu Teodor-Stanciu!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *