Un diagnostic te poate nărui. Sau îți poate reda curajul

Dacă nu te oprești, vei orbi! Acesta a fost răspunsul dat, pe nerăsuflate, de un medic – către pacienta sa. În dorința de a-i îndepărta ochii de ecranul calculatorului și de a o „conștientiza” cu privire la miopia forte de care „beneficiază”, i-a cerut ca în trei luni să se gândească bine și să-și schimbe meseria. Meserie care, ca orice meserie modernă și intelectualicească, se face din fața unui laptop. Discuția a fost, de departe… tranșantă! Adică, fără pic de tact sau de psihologie, medicul decidea viitorul și-l trântea, brut și brusc pe masă.

Întâmplarea Cristinei se petrecea cam în aceeași perioadă de timp în care eu am răspuns, alături de alți colegi bloggeri, la invitația Andreei Ignat – de a o cunoaște pe doamna doctor Alina Cantemir și de a intra pe tărâmul Oftaprof. Am mers acolo, recunosc, mai mult din dorința de a-mi revedea prietenii și mai puțin pentru a face turul unui cabinet oftalmologic. Adică, să fim serioși. Ce puteam să găsesc dincolo de uși, mare chestie?…

Clinica Oftaprof

Așteptările au fost, prin urmare, mult peste orice mici așteptări. Căci am găsit, la finalul unei zile de muncă, OAMENI. Zâmbete, povești, întâmplări faine. Speranțe și reușite pentru cei care, printr-o simplă intervenție, pot scăpa de ochelari – dar și pentru pacienții care suferă de cataractă, glaucom, keratoconus, strabism, pterigion… și multe altele…

Doamna doctor Alina Cantemir este fiica celebrului medic oftalmolog Dorin Chiseliță. S-ar putea spune că e fata lu’ tata, în sensul acela răutăcios, stârnitor de comentarii aiurea. Și, totuși, eu am perceput-o pe Alina (care nu ne-a dat voie să-i vorbim cu dumneavoastră) doar ca pe un bun profesionist – pur și simplu! Cu legătură de sânge, doar dacă ne referim la talentul furat și muncit de la tata, de a repara vederea oamenilor! Mai mult decât profesionistă – am avut surprinderea s-o percep pe Alina ca mine, ca tine… simplă, modestă, prietenoasă, fără a căuta prea mult să-și aleagă cuvintele și fără a-și dori să iasă în evidență cu ceva.

Era pe picior de egalitate cu doamna asistentă Augustina Ceornea – o super simpatică și ea! – și, eram, împreună, oameni adunați la un suc, la povești, la curiozități, la zâmbet și la voie bună. Am făcut, apoi, o vizită destul de amănunțită prin întreaga clinică, ne-am minunat de aparatura mai mult decât nouă, scumpă și performantă și am primit invitația ca, în perioada următoare, fiecare dintre noi să ne prezentăm la Oftaprof, pentru un consult oftalmologic gratuit.

Am plecat de acolo, văzând mai bine lumea. Pe bune! Nu mă plătește nimeni să exagerez – sau să nu mai fiu eu și să vă mint pe față. Ideea e că am plecat încântată și le-am spus alor mei că e gata, ne-am găsit medicul oftalmolog al familiei! Că, de nevoie și fără nevoie e bine să facem un control periodic al ochilor, că Maria mai are un an și merge la școală – și e cazul să treacă prin experiența unei asemenea vizite, că e atât de fain, că pur și simplu acolo mi-am lăsat ochii să viseze.

Și în acest context am întâlnit-o pe Cristina, după două zile, speriată și terminată, pe bună dreptate, de amenințarea: Dacă nu te oprești, vei orbi!… I-am spus că e nevoie de o a doua părere, că a avut doar ghinionul să dea nas în nas cu o tanti care nu știe cum să comunice cu pacienții și că e bine să ajungă la Clinica Oftaprof. Ok. N-am făcut doar asta, ci m-am interesat dacă pot să-i ofer ei, în dar, consultația gratuită de care urma să beneficiez – la medicul Alina Cantemir. Am primit imediat răspunsul pozitiv de la Oftaprof – și, apoi a trebuit să mă rog de Cristina să accepte darul făcut cu forța :).

Să vă spun cum a fost? Mai degrabă o las pe ea să povestească!

Când mergi la un control de medicina muncii și ți se spune scurt și tăios, fără drept de apel, că dacă peste trei luni miopia forte din dotare a mai avansat, n-o să mai primești avizul de muncă… te cam ia cu amețeală. Când am ieșit pe ușa cabinetului, primul gând a fost că peste trei luni… o să ajung să vând decorațiuni florale, cum mă jucam în copilărie. Însă Anda, care, ca și mine, petrece aceleași 8-10 ore zilnice de stat cu ochii în calculator, a venit cu ideea de a cere a doua părere medicală. Așa am ajuns la clinica Oftaprof, fondată și condusă de Prof. Dr. Dorin Chiseliță.

Pentru că miopia mea forte a tot progresat cu fiecare an, până când a ajuns pe la vreo -8 și ceva, am mers la zeci de controale oftalmologice de-a lungul timpului. Dar a fost pentru prima oară când am simțit că medicul oftalmolog nu îmi măsoară dioptriile și-atât, ci este preocupat de mine, ca persoană. De la înregistrarea datelor personale, până la consultația propriu-zisă, comunicarea diagnosticului și tratamentului, am simțit că îmi este oferită toată atenția posibilă, ca și cum aș fi fost unicul pacient de pe planetă.  Doctorul Alina Cantemir e unul dintre medicii aceia despre care credeam că există numai în  filmele americane, pentru că m-a tratat atât de firesc și de relaxat, de la egal la egal. A fost preocupată să-mi fie bine în timpul consultației complexe și detaliate, povestindu-mi rezultatele ultimelor studii științifice care vizează problema mea, apoi mi-a recomandat un tratament adaptat diagnosticului, dar și domeniului meu de lucru, cât mai ușor de integrat în programul zilnic. Și mărturisesc, pentru prima oară am plecat de la doctor cu un cadou: un spray cu vitamine, special dedicat celor care lucrează la calculator și câteva mostre de suplimente abia lansate pe piață.

Însă, cel mai mare dar a fost recăpătarea încrederii că miopia mea poate fi „îmblânzită”, că pot continua să fac ceea ce mă pasionează și că, oricând pot chiar scăpa de ochelari, pentru că la Oftaprof intervențiile de corectare a defectelor de vedere sunt realizate cu tehnologie de ultimă oră, de specialiști oftalmologi care mai au ceva în plus, pe lângă profesionalism: omenie, respect și bunăvoință.

PS: Copiii care ieșeau de la consultație sau control erau veseli și zburdalnici, de parcă părinții îi aduseseră la vreun loc de joacă. Mie asta-mi spune foarte multe, copiii au cel mai corect „radar” pentru oameni și locuri.

Închei aici povestea adevărată a Cristinei și povestirea mea. Aveți nevoie de OAMENI care să se preocupe de ochii voștri? Luați în considerare și Clinica Oftaprof, de pe Strada Stejar nr. 54, în complexul Stejarul Tătărași, Iași. Programarile se fac la numerele de telefon 0232.250.423 și 0232.241.922. Prețul unui control complet este de 100 lei – cu tarif de 250 de lei, atunci când consultă Prof. Dr. Dorin Chiseliță.

Ca o informație de ultimă oră, luna octombrie este luna reducerilor pentru studenți. Așa că, dragi tineri dornici de o vedere clară, profitați!

S-ar putea să-ţi placă şi...

2 comentarii

  1. Va rog frumos se poate face operatie pt diagnosticul de glaucom -2,25 . Daca sunt însarcinata pot beneficia de operatie?

    1. Am întrebat-o pe doamna doctor Alina Cantemir și a răspuns că „probabil e miopie, nu glaucom. Oricum, în sarcină și alăptare nu este indicată operație”.
      Vă doresc sănătate multă și sarcină ușoară, iar după ce se liniștesc apele vă recomand cu drag să apelați la oamenii faini și profesioniști de la Clinica Oftaprof!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *