Vă rog, spălați-vă și după Bobotează!

Pe mine mă enervează expresia crede și nu cerceta. Scoasă din context, e una dintre cele mai folosite pentru a „justifica” îngustimea credinței și prostia unor oameni. În realitate, creștinul e dator să cerceteze, să învețe, să asculte, să deosebească Tradiția de „tradiții”.

Zilele acestea, aproape obsesiv, ne confruntăm cu tradiția-superstiție în care ni se spune, și aproape ni se impune, ca opt zile după Bobotează să nu facem baie, să nu spălăm rufe, să nu ne îmbăiem copiii. Nu știm cum a apărut această practică, dar un lucru este cert: intri în gura băbuțelor, pe motiv că faci mare păcat.

Dar, oare, nu este mai mare păcat să stai nespălat atâtea zile? Nu te poate obliga nimeni să nu puți – însă, asta e doar alegerea ta. Nu poți pune nespălatul și nespălarea în cârca credinței. Pentru că nici în biserică, nici în autobuz, nici la serviciu sau la cumpărături nu-ți va spune nimeni bravo.

Apă oricum folosești. Te speli pe mâini, speli o farfurie, tragi apa la toaletă. E greu să-ți faci și o baie? Crezi că se supără Dumnezeu pentru atât? Păcatul intervine abia acum, când – deși ai condiții – nu te speli și, prin mirosul tău, îl deranjezi pe celălalt. 

Poate ar fi cazul să fim mai puțin obsedați de mărunțișuri băbești și să ne trăim viața frumos, simplu, curat. Demni. Vrednici de a lua în aceste opt zile Aghiasmă Mare.

S-ar putea să-ţi placă şi...

10 comentarii

 1. Din pacate la noi la romani multe astfel de lucruri sunt scoase din context. Iar cea amintita mai sus ar fi cap de lista.
  Ma gandesc ca noi oamenii am evoluat si odata cu noi si legile [scrise sau nescrise] dupa care ne ghidam: sociale, juridice, morale, spirituale. Daca acum 2000 de ani in unele zone si in anumite circumstante se respectau astfel de traditii, in era in care suntem nu prea mai putem. Sunt situatii in care nu putem sta fara un dus de 3 ori pe zi. Putem lua cazul unui miner, iesit dupa o zi de lucru….il putem lasa 8 zile sa umble pe strada ca un ninja?!?
  Si inca o chestie ce-mi trece acum prin cap, legat de unele conceptii ale romanilor [nu majoritatea, desigur]: daca IIsus ar umbla acum printre noi, ar mai mai purta roba si ar mai merge descult pe strada? NU ! Dar sunt sigur ca nici costum Armani n-ar purta.

  1. Apa Sfintita e pt suflet, nu pt corp. Apa normala e pentru corp dintotdeauna, atat timp cat e folosita cu buna stiinta, cu dragoste, cu inteligenta.

 2. Cand faceti afirmatii de genul”Pe mine mă enervează expresia crede și nu cerceta. Scoasă din context” le dati apa la moara celor care raspandesc o minciuna si un nonsens. Despre ce context e vorba? Nu exista nicaieri in Biblie aceasta … „crede si nu cerceta”. Aratati unde anume ati vazut scris asa ceva. Mai jos gasiti contrariul acestui asa zis „context”:
  https://doxologia.ro/puncte-de-vedere/crede-nu-cerceta-o-gogorita-stiintifico-teologica-dumnezeu-stiinta
  https://doxologia.ro/clipuri/video-de-unde-vine-expresia-crede-nu-cerceta
  https://www.crestinortodox.ro/editoriale/fericiti-ce-au-vazut-au-crezut-crede-nu-cerceta-155258.html
  https://ortodoxiatinerilor.ro/intrebari-incomode/2067-crede-si-nu-cerceta-oare
  https://ortodoxinfo.ro/2017/04/14/povestea-lui-crede-si-nu-cerceta-cum-ajuns-sa-li-se-atribuie-gresit-crestinilor-aceasta-sintagma/

  1. Păi, tocmai link-urile oferite vă arată că poate exista un context – din care se extrage, se interpretează și se reinterpretează după bunul plac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *