Doxologia,  Pentru minte,  Pentru suflet

Prietena de pe 2 ianuarie

Să vă fac cunoștință cu Sfânta pe care, la cumpăna dintre ani, am reușit s-o cunosc un pic mai bine – decât numai după nume!

sfanta_iuliana_din_lazarevo

Ea este Sfânta Iuliana din Lazarevo și este știută drept ocrotitoarea celor căsătoriţi. Am citit despre viața ei  în „interes de serviciu” – dar, nu am putut să rămân doar la statutul de angajat. Pentru că am trăit emoții de nedescris, cu cât înaintam mai mult printre rânduri!

Sfânta Iuliana este dovada vie că nu doar călugăria te poate mântui, ci și viața de familie, de soție, de mamă, de om simplu, de om bogat, de om greu încercat, de om bun, de rugător – aflat în mijlocul oamenilor.

S-a măritat la 16 ani și a avut 13 copii, dintre care șase s-au stins de mititei și încă doi – înaintea ei. Avea, putem spune, suficientă treabă cât să se ocupe doar de-ai ei și să reușească, apoi, să se mai și odihnească. Însă, departe de ochii oamenilor, în locul odihnei alegea munca și rugăciunea, pentru a-i ajuta pe cei săraci și bolnavi. Cu mâncare din belșug, prefera să mănânce doar în partea a doua a zilei, puțin, și restul să împartă celor din jur. Cu servitori mereu în preajmă, alegea să facă totul singură și chiar să îndure umilință din partea unora – arătând că, de fapt, cel mai mare, cel mai mic trebuie să fie…

La puțin timp după ce am citit despre Sfântă, am trecut printr-o cumpănă care, înainte, m-ar fi făcut garantat să plâng mult și neîmpăcată, să stric seara și noaptea dintre ani și să spun că tot 2015 va fi un dezastru. Și, totuși, m-am trezit privindu-mă în oglindă, cu ceva lacrimi în ochi și cu un zâmbet mare! Dacă Sfânta Iuliana a trecut prin atâtea și a îndurat atâtea – și eu pot să trec peste nimicurile din viața mea, peste orgolii, peste vorbe pe care, dacă le-aș spune acum, mai târziu le-aș regreta! Și eu pot să tac, și eu pot să mă rog, și eu pot să-mi doresc să fiu mai înțeleaptă și mai bună!, mi-am spus.

Și uite așa, la final de 2014 și început de 2015, Dumnezeu mi-a mai adăugat în ceata prietenilor și a ocrotitorilor o femeie pe cinste! De acum, Sfânta Iuliana din Lazarevo nu mai este doar un nume într-un calendar, în dreptul zilei de 2 ianuarie. De acum, Sfânta Iuliana este o nouă verigă și un nou sprijin în familie și în faptele noastre!

Citiți viața ei! Citiți chiar și mai mult de atât! Nu aveți de „pierdut” decât câteva minute, dar aveți tare multe de câștigat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *