Noul cod al bunelor maniere

Se spune că-i un ghid actualizat, pentru un comportament adecvat. Așa că acest ghid, pe lângă sfaturi despre cum să te comporți la o petrecere, cum să tușești sau cum să saluți mai frumos, aduce reguli de comunicare și pentru mail-uri, sms-uri sau vorbitul la telefonul mobil.

Noul cod al bunelor maniere este semnat Silke Schneider-Flaig și, la citirea lui, am trăit tot felul de stări. Unele reguli sunt la mintea cocoșului și destul de accesibile pentru toată lumea. Altele ar fi ciudate, chiar și pentru mine, dacă le-aș vedea prea des puse în practică :).

Îmi place că, în multe cazuri, se trece un anume gest prin istorie – de-a lungul timpului, el căpătând semnificații diferite. De exemplu, în alte vremuri, o doamnă care se adresa la per tu era subiect de scandal social. Vorba cântecului: toate-au fost la timpul lor ceva exagerat, anii au trecut în zbor și lumea le-a uitat… Îmi mai place faptul că fiecare capitol este împânzit cu diferite casete. De reținut!, De evitat!, Atenție!, Sfat!, Nu uitați! – toate acestea sparg textele și fac lectura mai dinamică. În plus, ele pot fi și un rezumat pentru leneși.

Interesantă este partea dedicată mâncării și felului în care se face degustarea. În principiu… cred că nu fac parte din lumea bunelor maniere. Numai la fructe dacă mă refer, sar din schemă. Cică… kiwi nu se servește, de regulă, curățat, ci doar tăiat în două, miezul mâncându-se cu o linguriță pentru ceai. Sau… mărul se curăță de coajă, se taie în bucăți mici și se mănâncă ori cu degetele, ori cu tacâmuri pentru fructe. Ok…

O altă parte interesantă – de data asta – a fost și surprinzătoare. În codul bunelor maniere sunt și pagini dedicate copiilor. Cred că, în mare, mulți părinți ar trebui să le răsfoiască măcar.

Per total, primele trei capitole țin de Bazele comportamentului, Profesioniștii comportamentului în viața privată și Comportamentul în afaceri. Un al patrulea capitol face referire la Comportamentul pe plan internațional. Și, pentru că autorul cărții este din SUA, am fugit repede, repede la țările cu R, ca să văd ce știe despre România și despre români. Amintește despre sărutatul mâinii – bine privit și deseori practicat. Vorbește și despre stilul autoritar de conducere al patronilor români și mai spune că, într-o vizită, primim cu bucurie flori, bomboane și alcool.

Cartea se încheie cu un mare test mare – care să ne scoată la lumină comportamentul. Comportamentul, după ce am citit cartea, ceea ce ne transformă, un pic, în trișori :).

Noul cod al bunelor maniere este o carte bună de avut pe un raft al bibliotecii, măcar pentru a ne da interesanți sau, pentru a ne duce la ea ca la un DEX, când avem o dilemă. Recenzia de astăzi face parte din campania vALLulntar, iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA15 comentarii (de la 15 persoane diferite) înseamnă un copac plantat. Hai să ne facem pădurea noastră!

S-ar putea să-ţi placă şi...

26 de comentarii

 1. Ah, ce carte tare, zău așa. Sincer m-am gândit și eu să iau această carte, pentru că eram curios să citesc o carte de specialitate care tratează o asemenea temă.
  Foarte interesante sfaturile și m-a mirat că ai găsit la R și România … 🙂

  Spor la strâns comentarii și plantat copaci!
  Toate cele bune!

 2. Interesant!Ar prinde bine sa ne mai aminteasca cineva, din cand in cand, sa mai punem mana pe o astfel de carte, care centralizeaza sfaturi utile. In ceea ce priveste ciudateniile, oricum nu poti respecta decat in proportie de 80% din ceea ce se scrie. Ultima data cand am citit Codul Bunelor Maniere a fost in facultate. Cred ca ar fi interesant sa pun iar mana pe o astfel de carte. S-or fi schimbat cateva lucruri intre timp…

 3. Frumoasa initiativa celor de la Romsilva.
  In ce priveste cartea, cred ca tinerii de azi ar trebui s-a includa in lecturile lor.

 4. „Mărul se curăță de coajă”? Nu, nu. Mărul se mănâncă cu tot cu coajă indiferent cum ar fi considerat asta din punct de vedere al manierelor. Coaja conține cele mai multe vitamine din tot mărul 🙂

  Unele maniere sunt cam prea „sintetice” ca să mai fie și bune 🙂

 5. „Bunele maniere, pe care le socotim ca fiind neînsemnate (mărunte), sunt adesea tocmai criteriile după care oamenii ne judecă, în bine sau în rău”- La Bruyere

 6. Si eu am citit la un moment dat un astfel de cod al bunelor maniere si, la fel, am fost surprinsa cand am dat peste anumite lucruri care erau recomandate a fi facute! 🙂 Oricum, o carte utila! Felicitari pentru recenzie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *