Evenimentul,  Hopa tropa prin oraş

Din tainele Iașului – Aula „Gh. Asachi”

Despre Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” (din Copou, clădirea de la „Cuza”)  se cunosc prea puține. Mai mare păcatul, având în vedere că e o sală minunată. Plină de istorie și de însemnătate.

De la tribuna acestei aule au vorbit importante personalități ale culturii noastre, precum A. D. Xenopol sau Nicolae Iorga. În anii primului război mondial, când Iașul a fost capitală, aici se desfășurau lucrările Senatului.
În prezent, cupola aulei este văruită, iar în cele două tablouri din față străjuiesc ctitorii școlii românești de inginerie – Gheorghe Asachi și Petru Poni. Se știe, însă, că pe cupolă era o splendidă alegorie – iar în cele două rame se aflau, inițial, portretul regelui Carol I și portretul reginei Elisabeta.
Cele două tablouri ar putea fi scose la lumină în viitorul apropiat! Și întreaga sală ar putea fi restaurată – pentru a i se reda personalitatea originală!

Introducerea fiind făcută, te invit să citești câteva rânduri de suflet, de istorie și de mărturisiri pe care le-am publicat în Evenimentul – Regional al Moldovei!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *