Competiţii,  Verde...

13. Viitor verde sau viitor… nu…

Plec departe… nu chiar pe Marte! Aşa mă lăudam săptămâna trecută! Mă bucuram, de parcă evadam peste mări şi ţări! În realitate, am rămas în România. Dar, am fost departe de casă, o săptămână. Am lăsat Iaşul în urmă, pentru ceva aer de capitală. Ocazia a fost una specială. Am câştigat un voucher de călătorie spre Bucureşti şi o invitaţie la Conferinţele Verzi, în cadrul competiţiei Pământul merită Viitor!

Cam ciudat să discuţi despre un viitor verde într-un oraş sufocat… Da, acesta a fost şi primul meu gând… Între timp, am început să-mi retrag cuvintele. Pentru că, am simţit pe pielea mea că putem să ne trezim într-o lume mai bună!

Nu e suficient doar să-ţi doreşti asta, ci e nevoie să acţionezi. Să începi de la lucrurile mărunte, pe care tu le poţi face în spiritul green sau nu. Apoi, să-i apreciezi, să-i sprijini şi să-i urmezi pe cei care au iniţiative demne de luat în seamă.
În general, avem tendinţa să credem că doar în altă parte e mai bine. Acolo, oamenii sunt mai civilizaţi, visele se îndeplinesc mai uşor, cerul e mai albastru, aerul mai curat, viitorul mai sigur. În Spania, am fost fascinată când am stat, câteva zile, într-unul dintre hotelurile lanţului internaţional NH Hoteles. Fascinată am fost şi când am aflat că în Timişoara şi în Bucureşti există câte un hotel NH! Mai mult decât entuziasmată, am ţipat de bucurie când am aflat că am câştigat voucher-ul care îmi oferea cazare de patru stele – la NH Bucharest! Aceeaşi locaţie în care, deloc coincidenţă, se organizau şi Conferinţele Verzi.

NH Hoteles este unul dintre exemplele că, da!, se poate să îmbinăm afacerile cu grija zilei de mâine, cu dragostea de natură, cu dorinţa de a lupta pentru a ne trezi, dimineaţă de dimineaţă, într-o lume mai bună! Confort, tehnologie de ultimă generaţie şi respect pentru viitor! Sună bine şi se simte şi mai bine! Al treilea lanţ hotelier din Europa pe segmentul business cuprinde, în acest moment, 400 de hoteluri în 25 de ţări din Europa, America şi Africa. Motto-ul după care se ghidează este Wake up to a better word – un mesaj care comunică întregii lumi preocuparea pentru mediul înconjurător. Întregii lumi, adică şi nouă, românilor.

Într-o lume mai bună! Aşa m-am trezit eu, în fiecare zi petrecută la Bucureşti. Întâmpinată cu zâmbet şi cu răsfăţ. M-am simţit mai mult într-o familie, decât alături de nişte oameni care-şi făceau meseria! Pentru că toţi îşi făceau meseria cu drag! Apoi, am fost delectată cu noua gamă de cosmetice Agua de la Tierra! Faţă de 400 de ani, durata standard de biodegradare a unui ambalaj de plastic, ambalaje oxo-biodegradabile ale cosmeticelor NH dispar în maxim şapte ani! Un lucru fenomenal, întărit de calitatea superioară a produselor!
Mi-a plăcut să observ că teoria se pune în practică şi că, la fel ca şi în Spania, grija pentru mediu şi pentru viitorul nostru ocupă un loc fruntaş. Energiile convenţionale, consumul de apă şi administrarea resurselor naturale – în toate exista o moderaţie firească. Sursele de iluminat erau ecologice. În plus, aici, posesorii de maşini electrice aveau la dispoziţie un punct de reîncărcare gratuit şi foarte rapid.
În cadrul Conferinţelor Verzi, reprezentanţii hotelului au fost, din nou, la înălţime! Ne-au propus conceptul de ecomeetings, prin folosirea eficientă a energiei şi a apei, reducerea emisiilor de CO2, utilizarea de materiale biodegradabile. Ne-au împărtăşit din experienţa lor, ne-au vorbit despre parteneriatele strategice cu Comisia Europeană în programele GreenLight şi Green Building şi despre responsabilitatea pe care şi-au asumat-o, devenind puncte de referinţă pentru hotelurile din întreaga lume, în domeniul protejării Planetei.
Cursurile ţinute afară şi plimbările prin părţile verzi ale Bucureştiului  au fost stabilite de dinainte, când pe website-ul lanţului hotelier am putut calcula emisiile de dioxid de carbon şi ne-am putut informa, astfel, ce impact vom avea asupra mediului înconjurător.

Per total, a fost o experienţă de vis! Verde! Wake up to a better word! Cred asta, cu tărie! Acum, mai mult decât cu o lună în urmă. Săptămâna la Bucureşti dar, mai ales, săptămâna într-un hotel NH din România au făcut să mă întorc acasă mai sigură pe mine. Sigură că Pământul poate avea Viitor! Mai e mult de luptat şi de conştientizat, dar cred că avem aliaţi puternici. Hotelurile lanţului internaţional NH Hoteles sunt un sprijin de nădejde!

[Postarea de faţă este a treisprezecea scriere din competiţia SuperBlog 2011.]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *