Care-i faza cu 1 Mai?

1 Mai are la bază dorința a sute de mii de muncitori americani de a reduce ziua de lucru la 8 ore. După ani întregi de proteste și după incidentele violente care au avut loc în mai 1886, la Chicago, pe 1 Mai 1890 s-a sărbătorit Ziua Internațională a Muncii. Atunci au avut loc demonstrații în SUA, în majoritatea țărilor europene, dar și în Chile, Peru și Cuba.

Între timp, în Statele Unite, 1 Mai a încetat să mai fie o sărbătoare oficială. A fost, însă, folosită de comuniști și naziști – și transformată într-o sărbătoare națională însoțită de defilări propagandistice.

1 Mai a rezistat în România și după 1990. Astăzi, 1 Mai înseamnă ieșiri la grătar, la pădure, la mare sau la munte. Mici și bere, muzică și lene. Ziua NeMuncii.

Citește mai detaliat despre 1 Mai: aici.

S-ar putea să-ţi placă şi...

3 comentarii

  1. Mi se pare tragi-comic faptul că de obicei pe timpul lui nea Ceașcă oamenii trebuiau să stea mult peste program ca să sărbătorească Ziua Muncii. Asta în timp ce tocmai pe 1 Mai (la Chicago așa cum bine ai spus) era vorba că nu mai lucrează omul mai mult de 8 ore. Aici se vede faptul că propaganda bate cultura și istoria la orice oră 🙂

    Domnia și prostia oameni buni. Domnia și prostia 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *