Pentru minte,  Pentru suflet

25 noiembrie – Sfânta Mare Muceniță Ecaterina

De multe ori, daca nu e sarbatoare care sa aiba cruce rosie, uitam ca exista sfintii. Noroc ca ei nu ne uita pe noi! Astazi este cinstita Sfanta Mare Mucenita Ecaterina, cea mai inteleapta decat folosofii. O tanara din familie cu rang inalt, o tanara cu multe privilegii si cu studii pe masura. La 18 ani era cunoscuta pentru frumusetea si intelepciunea ei.

Afland despre invatatura crestina, indrazneste sa i se impotriveasca imparatului Maxim Daia si refuza sa se inchine zeilor. „Cu adevarat, mare rusine este a fi cineva atat de orb si de nebun ca sa se inchine unor uraciuni ca acestea”.

Imparatul o trimite in fata unui consiliu de 50 de filosofi pagani, dintre cei mai iscusiti, crezand ca acestia o vor convinge sa lepede dreapta credinta. Dar inteleapta Ecaterina reuseste sa dovedeasca celor 50 desertaciunea zeilor. Urmarea a fost ca toti acei filosofi au trecut la crestinism si au indurat moarte martirica. Tanara Ecaterina i-a convertit la credinta crestina si pe imparateasa Augusta, pe Porfirie – mai marele paznicilor imparatesti si alti doua sute de ostasi.

A suferit chinuri cumplite si a fost zdrobita de fiarele ascutite a patru roti prinse pe aceeasi osie. Intr-un final, a fost decapitata. Nu a curs nicio picatura de sange, ci lapte! A indurat pentru Hristos si si-a dat sufletul in mainile Lui. Noua nu ni se mai cer astazi asemenea sacrificii… dar si putinul de credinta ni se pare greu de indurat…

Sfânta Mare Muceniță Ecaterina - Foto Florentina Mardari - doxologia.ro
Foto: Florentina Mardari/ doxologia.ro

Vrednicei de lauda, Mucenitei Ecaterina, care cu darul de la Dumnezeu si cu invatatura ei cea preainalta a uimit stiinta invatatilor de atunci si a intrecut limba ritorilor pagani prin buna ei cuvantare, sa-i aducem multumire de biruinita, ca prin ale ei rugaciuni sa ne izbavim de ispitele vrajmasilor si sa-i cantam: Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!
[fragment din Acatistul Sfintei Ecaterina]

4 Comments

 • anda_elena

  Zeii la care se inchinau ei erau doar niste prezente materiale, facute din piatra, aur, argint… Erau lucruri. Si atat. De asta li se spune "uraciuni" + faptul ca unele chiar erau infricosatoare la vedere. Statuia lui Zeus, de exemplu, avea 30 de metri, Raset al egiptenilor avea cap de vultur, picioare de lup, aripi si coarne. Imaginea diavolilor din picturile medievale a fost inspirata de la zeii antici.
  Dumnezeul propovaduit de Ecaterina este Dumnezeul cel nevazut, dar prezent. Dumnezeul dragostei si nu al supunerii – cum erau idolii. Idolii cereau jertfe omenesti. Dumnezeu nu cere nimic.
  Si, pe cand zeii nu ofereau nimic, Dumnezeu implinea si implineste necontenit rugaciunile.

 • Andreea

  Citind intrebarea din primul comentariu, mi-a venit in minte o replica geniala a lui Einstein. Intrebat fiind, la un moment dat, care este diferenta dintre Dumnezeu si Diavol, el a raspuns: "diferenta tine doar de semn – unul e cu plus, celalalt cu minus…".
  Tot astfel si cu diferenta dintre “uraciunile” politeiste si Dumnezeu. Cu mentiunea ca respectivele zeitati nici macar la nivelul semnului minus nu se ridicau – din ipostaza de instrument nu te poti erija in creator…

 • Gianina Munteanu

  Si mie imi este deosebit de draga aceasta Sfanta pentru ca Ecaterina era numele bunicii care m-a crescut (de fapt era strabunica mea). Astazi am mers la Mitropolie si am dat de pomana unor femei batrane).

  E o sfanta importanta, drept dovada in Mitropolie are un perete al ei, foarte aproape de Sfanta Parascheva. De fiecare data ma inchin acolo, cu gandul la Bica.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *