Drumeţii,  Explicaţiuni

Caga Tio

În 2005, pe vremea asta, eram în Spania – Catalunia. Îl așteptam pe Moș Crăciun… dar a venit Caga Tio. Pentru că Moșul nu trece pe acolo și pentru că la ei marea sărbătoare este pe 6 ianuarie, când vin Regii Magi. La Crăciun se dau mai mult dulciuri și cadouri mai mici – similarul lui Moș Nicolae la noi.

Acest personaj – bușteanul Caga Tio – tradus, să-i spunem … „cacă-te, unchiule!” trebuie bătut ca să-ți ofere darurile. În timp ce el e acoperit cu un țol și lovit cu bățul, i se face un fel de incantație… în care este rugat să nu mai… c*** cărbune, ci turron – o ciocolată specifică de sărbători.

În general, sub preș găsești, mai apoi, bomboane și alte bunătăți. Dar, dacă ai fost un copil nu prea cuminte… în loc de nuielușa Caga Tio îți dă cărbune comestibil… bun și rău, în același timp, la gust.

Eh… e o explicație destul de brută a unor bucurii catalane. Fiecare cu tradițiile lui. A fost interesant să descopăr și altceva, dar cu mare drag m-am întors, după aceea, la Moș Crăciun de România!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *