Cerul şi pământul,  Pentru minte,  Pentru suflet

Când știința ridică din umeri

UPDATE! Fotografii la cald cu Biserica Sfintei Teodora din Vasta. Față-n față cu minunea!

***

O construcție mică, din piatră, a fost ridicată în secolul al XII-lea. Ce șanse ar fi ca aceasta să mai stea astăzi în picioare? Și, totuși, construcția despre care vorbim e bine, merci. Și, nu doar atât! Ea găzduiește pe acoperișul său nu mai puțin de 17 copaci! Cei mai mulți au peste treizeci de metri înălțime, iar unii au peste un metru în diametru. Mulți arbori cântăresc peste o tonă.

biserica_sfintei_teodora_din_vasta_4_1

Neee, acest lucru e imposibil! Normal că, teoretic, e imposibil. Însă, real fiind – nu putem decât să ridicăm umerii în sus – și privirea tot pe acolo, până spre Cer.

Au venit necredincioși viteji, cu topoare și mândrie, să taie copacii, și n-au reușit. Au venit cercetători de prestigiu și-au recunoscut minunea – mai ales că nu se știe pe unde or fi rădăcinile copacilor, care nu se văd prin tavanul relativ subțire al clădirii.

Ok. Hai să recunosc! Clădirea asta nu e chiar o clădire obișnuită. Ea este Biserica Sfintei Teodora din Vasta. Copaci, biserică și apa ce izvorăște de sub biserică se află pe locul în care a fost înjunghiată pe nedrept Cuvioasa Teodora, victimă a unei grele calomnii. Ultimele cuvinte ale sfintei, înaintea marti­riului ei, au fost: „Dumnezeul meu şi Doamne al meu! Trupul meu să se facă biserică, sângele meu să se prefacă-n râu, iar părul meu copaci să se facă”.

Mai mult despre această minune și despre viața Sfintei Teodora – pe care o sărbătorim pe 11 septembrie – aici.

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *