Din online

Ortodoxie online și face to face

Joi după-amiază s-a mai produs o întâlnire faină, așteptată și neașteptată. Așa este! Joi am participat la cea de-a doua ediție de Blogmeet Ortodox :).
Până să ne facem curaj să ieșim în lume, ne-am adunat în jurul mesei tot așa, ca data trecută, o mână de oameni. Am ronțăit bunătăți, am depănat amintiri din copilăria noastră și din copilăria copiilor noștri, am vorbit despre povești și filme, despre invenții ciudate, despre lumea 2.0 și despre lumea față-în față.
Părintele Serafim, gazda noastră, ne-a bucurat, ca de obicei, cu entuziasmul și umorul său, cu bogatele cunoștințe tehnice (multe dintre ele total inexistente pentru mine…), cu lumina pe care o revarsă în jur. E de-al lui Dumnezeu și e de lume – e un om pe care alți oameni, care fug de Biserică, de preoți și de călugări – doar pentru că nu știu „cu ce se mănâncă” – ar trebui să-l întâlnească. Măcar pe blog.
Pentru că, da – ortodoxia se propovăduiește și online. Internetul a devenit o piață publică. Și, dacă pe internet au loc hulitorii, de ce nu ar avea loc și cei care cred?
La blogmeet au participat și doamna Cristina, Cristian, Ionuț, Bogdan, Valentin și părintele Andrei. Opt, în total, putem părea puțini. Puțini, dar buni! 🙂 Și, în spațiul mic, dintr-o cămăruță de la Golia, am format chiar o echipă compactă. Am vorbit toți, ne-am ascultat fiecare pe fiecare, ne-am împărtășit gânduri, dorințe, realizări și ne-am amuzat.

Apropos de râs, distracție și de ceea ce spuneam mai sus, referitor la invenții ciudate, iată ce-am mai aflat la blogmeet. Că s-a conceput picarea unei pere mălăiețe în gura nătăfleților avizi de popcorn! 🙂

7 Comments

    • Serafim

      Discuțiile despre dominarea mondială și altele de acest fel sunt secrete și nu putem să le divulgăm aici 🙂

      S-a amintit în treacăt despre noua lege care suprimă dreptul la respirație pe data de 31 februarie, lege aprobată în urma unei propuneri a bisericii dar deja am spus prea multe 🙂

  • anda_elena

    Răzvan,
    Părintele Serafim a dat un răspuns pe măsura întrebării tale :).
    Un blogmeet nu este o conferință. Este o întâlnire. Un prilej de revedere sau de cunoaștere. Cu discuții de toate felurile.
    A fost un „blogmeet ortodox” – doar pentru că ne-am întâlnit oameni cu aceeași credință și cu preocupări ce țin de blog – în interiorul unui lăcaș de cult și nu în bar.
    Biserica nu „impune” legi, ci poate propune legi. Suntem un stat laic, în care organul decizional este Parlamentul României.
    Apoi, în Biserică nu există legi – în afară de legea dragostei. Nu te amendează nimeni dacă nu respecți o învățătură. Ești liber s-o respecți sau nu, așa cum ești liber să crezi sau nu.

    Eu înțeleg, într-un fel, curiozitatea ta. Și, nu cred că ai comentat aici în stil răutăcios. Totuși, discuția la care te refereai, cred că se pretează mai mult la un blogmeet anti-creștin, decât la cel la care am asistat eu.

    Te invităm și pe tine la întânirile următoare!

    • Razvan

      Merci de invitatie, desi nu pot onora. Nu mai sunt in Iasi.
      Cred in Romania incepe sa fie o miscare impotriva BOR. De ce? Atunci cand vrei sa construiesti o catedrala de 200 de milioane de euro dar nu vei investi bani in cantine pentru saraci. Atunci cand impui, da impui, monopolul asupra lumanarilor. Atunci cand ai masini luxoase si esti acoperit de aur ori haine luxoase….trezesti dispret si dezgust.
      Desigur, sunt preoti si credinciosi care au ales calea cea dreapta. Dar daca voi va veti intilni in biserica pentru a discuta….si doar atat….
      Nu puteti ignora ceea ce este. Iar ceea ce este e clar: nevoia de bani controleaza actiunilor BOR.
      Daca vreti sa ma contraziceti oferiti dovezi. Cel putin 5.
      A da, chiar apreciez faptul ca incepeti sa va intilniti informal si ca sunteti cat de cat activ online. Dar trebuie mai mult…

      • anda_elena

        Atunci când vei cere ca la blogmeet-urile laice să facem cursuri de filosofie și dans de societate, poate vom face mai mult și la blogmeet-urile ortodoxe :).
        Nimeni nu contestă că nu sunt nereguli în biserică. Dar, nu le rezolvăm nici dacă le judecăm prin comentarii și atât. Important e să ne vedem fiecare lungul nasului și să facem pe bucățica noastră.
        Noi ne vedem lungul nasului. Te invit să mă urmărești și în viitor, când voi fi coana preoteasă. Dacă ne vei vedea pe noi, ca familie – în mașini de lux, haine luxoase și neinteresați de oamenii aflați în suferință – atunci, te voi lăsa să arunci cu pietre nestingherit!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *